A boldogsághormontól elmúlik a fejfájás?

Amikor fáradtak és kimerültek vagyunk, gyakrabban fáj a fejünk. A fájdalomszint blokkolására kifejlesztettek egy új eszközt, aminek működéséről Komáromy Balázs mesélt.

Ma már tudjuk, hogy az endorfin, közismert nevén boldogsághormon normális szintje stabil fájdalomküszöbbel jár. Ha az endorfin szintje csökken, akkor a fájdalomküszöb is lejjebb kerül, az érzékenység fokozódik. Ez azt jelenti, hogy minél kevesebb endorfint termel a szervezetünk, annál érzékenyebbek vagyunk a fájdalomra.

Nem véletlen, hogy amikor fáradtak és kimerültek vagyunk, akkor gyakrabban fáj a fejünk, jobban megérezzük mondjuk a frontokat. Fordítva is igaz, amennyiben sikerül az endorfinszintet növelni, akkor a fájdalomküszöb megemelkedik, és a korábbi érzetek már nem váltanak ki fájdalmat.  Az, hogy melyik fejfájástípust okozza a fáradtság és melyik mögött áll valamilyen szervi probléma, kiderül abból, hogy hol és milyen típusú fájdalmat érzünk.

A migrén kezelésére egy olyan új eszközt fejlesztettek kik, ami blokkolja a fájdalomszintet. Hatása akár húsz perc után érezhető, illetve nemcsak a fejfájás megszüntetésére jó, stressz ellen is hatásos. Tulajdonképpen elektroterápiáról beszélünk, ami az idegszálakat érinti.

A készülék egy két szárral ellátott, homlokra helyezhető, többfokozatos elektromos szerkezet, ami bizsergő érzést idéz elő a szemkörnyéken, homlokon, fejtetőn. A húsz perces terápiákat többféle fájdalomra is használhatjuk. Amennyiben az endorfin szintünk rendben van egy kellemes ellazító élményben lesz részünk. A migrénes fájdalmat segít átvészelni, elmulasztani.

A fejfájásról

A fejfájás általában valamilyen alapbetegség egyik tünete. Ha sikerül az eredeti betegsége, elváltozást megtalálnil a fejfájás csökkenthető. Sok esetben nem találnak szervi bajra utaló jelet. Ilyenkor pszichés stresszre, kimerültségre vagy idegességre kell gondolni.

A fejfájási formákon belül külön csoportot képez a migrén, ami főként a nők betegsége. Jellemzőit szinte mindenki ismeri: féloldali, görcsös, lüktető fejfájás, amit általában hányinger, hányás és esetleg fénykerülés kísér.

Fejfájások felosztása

A Nemzetközi Fejfájás Társaság iránymutatása szerint a fejfájások két fő csoportját különítjük el.

Elsődleges vagy önálló fejfájások: tenziós típusú fejfájás, migrén és variánsai, "Cluster" fejfájás. Ezekre jellemző, hogy modern képalkotó vizsgálatokkal sem lehet a központi idegrendszerben kóros szerkezeti eltérést kimutatni.

Másodlagos vagy tüneti fejfájások, amik a szervi betegségek kísérőjeként jelenhetnek meg.

1f3j8zj4

Néhány adat

– A feszültség okozta fejfájás tüneteinek 20 perces kezelést követően az elektroterápiás készüléket használók 87%-a határozott javulásról számolt be (a fájdalom vagy megszűnt, vagy jelentősen enyhébb lett)

– az elektroterápiás készüléket használók 79%-a jelentősen csökkenteni tudta a gyógyszerek használatát

– 3 szorító (tenziós) fejfájásos eset közül 2 esetben az elektroterápiás készülék 1. programja megszüntette a fejfájást

– 20 perces használatot követően a fejfájás érzékenysége 65 %-kal csökkent

– az elektroterápiás készülék 1. programjának 20-40 perces használatával a már kialakult migrénes roham fájdalma jelentősen – 66 %-kal csökkenthető volt

– a fájdalmas migrénes rohamok gyakorisága és tartama kevesebb mint felére, (59 %-kal) csökkent

Forrás: