Fejfájás késleltetés

A fejfájás gyakran placebóval is kiválóan megszüntethető – állítják holland kutatók, akik tanulmányuk eredményeit a Journal of Manipulative and Physiological Therapeutics című folyóiratban publikálták.

Aligha van olyan ember, akit indőnként ne kínozna fejfájás.Külön csoportot képeznek migréntől szenvedők, a féloldali, rohamokban jelentkező fájdalmat gyakran jellegzetes külső ingerek váltják ki és különböző egyéb tünetek is kísérik.

Leggyakrabban a tompa nyomásos fájdalom jellemző. Ezt a típust vizsgálta Arianne P. Verhagen és munkatársai. Az orvosi szakirodalomból azokat a tanulmányokat tanulmányozták, amelyek a fájdalom gyógyszeres és gyógyszermentes megszüntetésével foglalkoztak.

A kezelések hatásának korszerű ellenőrzése során a résztvevők egyik csoportja a vizsgált gyógyszert kapja, a másik csoport megkülönbözhetetlenül hasonló külsejű, ám hatóanyagot nem tartalmazó tablettát. Legtöbbször a gyógyszervizsgálatban részt vevő orvosok sem tudják, hogy melyik beteg kap hatásos szert és ki placebót.

gyogyszer63

A kutatók 119 nemzetközi vizsgálat adatait összesítették. A tanulmányok szerint a hatóanyag nélküli tabletták az esetek 39 százalékában hatékonynak bizonyultak. A kutatók érdekesnek tartották azt is, hogy a fájdalom kezdetekor indított kezelés sokkal hatásosabb volt, mint az, ha a tablettát megelőzés céljából a fejfájás kialakulása előtt beadták.

A recept nélkül kapható fájdalomcsillapítóknak is lehet veszélyes mellékhatása. A holland orvosok ezért azt javasolják, hogy mivel a fejfájás hatásos gyógyszer nélkül is nem ritkán megszűnik, a fejfájás kezdete után még célszerű egy ideig várni, mielőtt valamilyen tablettát bekapnánk.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.