„Nincs méhem, de szeretnék terhes lenni”

Nincs méhem, de szeretnék teherbe esni, ha lesz párom. Bízom abban, hogy esetemben is sor kerülhet méhátültetésre. 2007-ben két magyar orvos, Dr. Ungár László és Dr. Pálfalvi László jelen volt ilyen műtétnél. Törökországban 2013-ban egy Derya Sert nevű nő teherbe esett méhátültetést követően. 2014-re 9 méhátültetést hajtottak végre Svédországban.

Bár egy nő, aki ilyen helyzetben van, gondolhat esetleg bér- vagy dajkaanyaságra, annak megvan a veszélye, hogy valami gond lesz. Ausztráliában volt rá példa, hogy amikor a béranya beteg gyermeket szült a házaspárnak, azok végül otthagyták őt a béranyának. A béranyasághoz ráadásul ki kellene menni külföldre.

Szeretném, ha 2015-re Magyarországon is lenne lehetőség a méhátültetésre; készen állna egy budapesti orvoscsapat is a beavatkozás elvégzésére. Én bevállalnám a méhátültetést, ha lesz párom és szeretnénk gyermeket.

A méhátültetés olyan beavatkozás, mely lehetőséget ad a teherbeesésre a születési rendellenesség, betegség, súlyos sérülés vagy daganat okán méh nélkül élő nőknek – jegyzi meg a szerkesztő. A műtét során új szervet kapnak, valaki másét, aki nekik adja a méhét.

A szervátültetésekhez hasonlóan alapos vizsgálatok kellenek a méh megfelelő beültetéséhez – ahhoz, hogy annak kielégítő legyen a vérellátása és a szervezetbe be tudjon épülni.  A donorok többnyire rokonok egyébként. Az átültetés előtt megtermékenyítik a nők saját petesejtjét, méhen kívüli mesterséges megtermékenyítéssel.

Ha a beültetett szervvel a hölgyek várandósak lesznek, gyógyszereket kapnak kis mennyiségben, melyek meggátolják a beültetett méh kilökődését és a továbbiakban úgy kezelik őket, mint a veszélyeztetett terheseket.

A külföldi szakemberek változatlanul optimisták, de garantálni semmit nem tudnak. A fent említett török kismama később elvetélt, a kilenc svéd nők közül pedig, akiknél méhátültetés történt, kettőnek ki kellett venni a beültetett méhét, mert szövődmények léptek fel. Az orvosok szerint a megmaradt hét kismamából, aki beültetett méhhel esett teherbe, három vagy négynek sikerülhet megszülnie a gyermekét.

Forrás: Adrina – Napidoktor.hu

Forrás:

Miket használtam a megoldáshoz?

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.