Színválasztási kalauz otthonunkhoz

Otthonod tervezésénél igen hamar felmerül a kérdés, milyen színeket válassz; legyen szó a lakás falairól, a bútorokról, a szőnyegekről vagy épp a függönyökről – de a szín fontos szempont a kert kialakításánál is. Mivel ezek a döntések általában hosszú évekre szólnak, nagy dilemma elé állíthatnak, mikor a színkódokban elveszve próbálod meghozni a legjobb döntést. 

Segítségül hoztunk neked egy leírást a színekről, a jelentéseikről, és hogy mikor érdemes használnod őket.

A sárga

Ó, azok az áldott 80-as, 90-es évek, amikor rengeteg házat festettek sárgára – és mi imádtuk! Ahogy a hegyeket és vízeséseket ábrázoló, egész falakat betöltő posztereket is.

Bár ez utóbbit nem feltétlenül sírjuk vissza, a sárga színről nem kell lemondanunk, ha az otthonunk színeit tervezzük. A meleg, hívogató sárga egy vidám, inspiráló szín, ráadásul nyugalmat és békét áraszt. A kreativitásunkra is jó hatással van, aktivizálja a memóriát és optimizmust sugall. Békés és hatékony – imádjuk ezt a kombinációt.

A kék

Mi jut eszedbe, ha a kék égboltra vagy az óceánokra gondolsz?

Nekünk rögtön a szabadság és a végtelen lehetőségek ugranak be – ezt az érzést pedig szeretjük otthonunk falai közé is becsempészni. Pár évtizeddel ezelőtt legtöbb esetben csak a fürdőszoba pompázhatott a megnyugtató kékben, mára azonban rég eltűntek ezek a korlátok. Bár a kék hideg szín, ne féljünk használni otthonunkban: az összbenyomás a kék szín ellenére is lehet barátságos, családias. Ráadásul megbízhatóságot, intelligenciát is sugall, a munka hatékonyságát is növeli. Sikeresen és szabadon – nem is kívánhatunk ennél többet.

És az sem egy utolsó szempont, hogy 2020 Pantone-színe a klasszikus kék lett:

A zöld

A természetben leggyakrabban előforduló szín a zöld, ezért nem meglepő, hogy az egyik legmegnyugtatóbb árnyalat, amit bátran használhatsz otthonodban. A megújulás és a harmónia színe, de a zöld a békét is és az egészséget is szimbolizálja. Ha látod magadat, ahogy esténként ellazulsz, és a világgal és önmagaddal békében pihensz rá a következő napra, akkor mi már meg is találtuk a te színedet!

Legyen szó élénk fűzöld falakról, sötétzöld szekrényről vagy az elmaradhatatlan szobanövényekről, ennek a színnek a használatával biztosan kap otthonod egy darabkát a természetből is.

A piros

Sokan félnek az intenzív piros színek használatától, pedig abszolút éke lehet lakásodnak egy piros kanapé, vagy egy vörös szőnyeg. A piros izgalmas, szenvedélyes szín, amely azonnal magára vonja a vendégeid figyelmét. Stimuláló hatásának köszönhetően képes ösztönzően hatni bármilyen cselekedetedre, nem mellesleg a szerelem színe is – amit ugye te se bánsz, ha beköltözik otthonod falai közé?

A fehér

Melyik szín mit jelent? Milyen színeket használj otthonodban? Kék a zölddel – zöld a sárgával? Mit jelentenek a színek? Lakberendezési kisokos.

Ha a falak színeiről van szó, a fehér az abszolút biztonsági játékos. A tisztaságot jelképező fehér nagyon elegáns, és egyszerűen nem tudunk mellélőni, mikor bútort választunk, hiszen minden szín illik hozzá – nem véletlenül a skandináv stílus alapköve. A fehér optikailag tágítja a teret, így kisebb lakásokban kifejezetten előnyös választás.

A fekete

Melyik szín mit jelent? Milyen színeket használj otthonodban? Kék a zölddel – zöld a sárgával? Mit jelentenek a színek? Lakberendezési kisokos. hörmann garázskapu fekete

Arra nem bíztatunk, hogy otthonod falai a fekete színt öltsék magukra; bár egy-egy fekete fal remek fókuszpontot képezhet, a túl sok sötét nyomasztó lehet. A bútoroknál és egyéb kiegészítőknél viszont egyáltalán nem érdemes mellőznöd, a klasszikus fekete ugyanis időtálló és elegáns hatást kölcsönöz otthonodnak. Akár a kis fekete ruha a szekrényben – sosem megy ki a divatból.

Bármelyik szín mellett is teszed le a voksod, az ajtók és a garázskapuk kiválasztása innen már gyerekjáték – a Hörmann Garázskapu színben, dizájnban is olyan széles választékkal kényezteti el a vásárlóit, hogy biztosan megtalálod közte te is azokat, amik illenek az otthonodhoz.

Fa hatású garázskapu, vagy élénkpiros bejárati ajtó? Bármit is keresel, megleled! 

A cikk szerzője: Vanda Anita. 

Forrás: Inspirációk


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.