Rózsaszínt az agresszív betegre! – Ezek a színek befolyásolják a demenciában szenvedő emberek állapotát

Számos tanulmányt végeztek már az Alzheimeres és demenciában szenvedő betegek esetében  a színekkel és a fényekkel kapcsolatban, sok esetben ellentmondásos eredménnyel.

Egy dolog, ami minden kétséget kizáróan bizonyítást nyert:  a különféle színek tudatos alkalmazása, különösen a demenciában élők környezetében, segíti a minőségi ellátásukat, és nyugodtabbá, kiegyensúlyozottabbá teszi a mindennapjaikat. 

Foto:pixabay.com

A demenciában szenvedő egyének színpreferenciája a vörös, kék és zöld.

Például a kék szín használata megnyugtatja a betegeket. A kutatások bizonyították, hogy a kék szín fizikai környezetben való használata  csökkentheti a vérnyomást, a kék helyiségek érzetre hűvösebbek, mint a vörös vagy narancssárga árnyalatokkal festett szobák. Emellett a kék szín optikailag növeli a szoba méretét is. A demenciás betegek mindennapjaiban hasznos, ha kék színű tányérokat és edényeket, poharakat használunk mivel nem csak kontrasztot kölcsönöz az ételeknek, de nyugodt, kiegyensúlyozott evésidőt is támogatja.

A vörös szín növeli az agyhullámok aktivitását, viszont a kékkel ellentétben csökkenti a helyiség méretét, és növeli annak érzékelt hőmérsékletét. Ha szeretné felhívni egy Alzheimer-kórban vagy demenciában szenvedő egyén figyelmét, valamire, mindig használjon vöröset. Tányérok és egyéb konyhai eszközök esetében serkenti az étvágyat.

A zöld a növekedés és az élet jelképe, és a legnyugodtabb szín. Csökkenti a központi idegrendszer aktivitását, és nagyban támogatja a betegek kiegyensúlyozott nyugalmát. A zöld színű szobák is nagyobbnak tűnnek. A lime zöld különösen hatékony az Alzheimer-kórban vagy demenciában szenvedő betegeknél a vizuális figyelem felkeltésére, azaz vizuális jelzések a fürdőszobákban, hálószobákban, sétálókban stb.

Az agresszív hajlamú érintettek esetében próbálja meg a rózsaszínt használni a személyes terében, mivel ez enyhíti az agressziót.

Fontos a kontraszt is

A betegek otthonában a kontraszt használata rendkívül fontos a dolgok széleinek jelöléséhez, a bútorokra vagy más botlásveszélyes dolgokra való figyelemfelhíváshoz, valamint ahhoz, hogy könnyebb legyen megtalálni az ételt a tányéron vagy a WC-ülőkét egy fehér-fehér fürdőszobában.

A kontraszt segíthet a tárgyak világosabb meghatározásában. A háttérrel kontrasztos szín használata felhívja a figyelmet a kulcsfontosságú elemekre.

Fotó: 123rf.com

Használjon például kontrasztos falszínt, hogy könnyebb legyen megtalálni a kapcsolókat és konnektorokat, korlátokat és kapaszkodókat. A fürdőszoba ajtajait a ház többi helyiségétől eltérő színűre is festheti a könnyebb azonosítás érdekében. Ha a konyhában kontrasztos színt használunk a szekrények széleinek kiemelésére, akkor az érintettek könnyebben megtalálják magukat a környezetükben, és csökken a szélekből eredő véletlen sérülések száma.

Fotó: 123rf.com

A környezeten kívül nézze meg, milyen más módon használhat színt az érintett egyén. Használja a színeket az egyén ruhatárába, a kedvenc színeinek felhasználásával. A kutatások bizonyították, hogy a betegek boldogabbnak érzik magukat, ha olyan színeket viselnek, mint a korall, a barack és a narancs változatai.

Fotó: 123rf.com

Ne feledje, hogy a szemlencse természetes megvastagodása miatt az idősebb emberek a színeket “elmosódottnak” érezhetik, és a kék, zöld és lila színeket egymástól nehezebben tudják megkülönböztetni, csak a színek hatása érvényesül rájuk. Ráadásul a színpreferenciák is változhatnak, és a demenciában szenvedő személy egyre érzékenyebbé válik mindenre, ezért a betegség útja során végig egyensúlyt kell teremteni.

demencia általános kifejezés a szellemi képességek olyan mértékű csökkenésére, amely elég súlyos ahhoz, hogy a mindennapi életet akadályozza. Az Alzheimer-kór a demencia leggyakoribb oka. Az Alzheimer-kór egy specifikus betegség. A demencia nem az.

Demencia vs. Alzheimer-kór: Mi a különbség?

 

 

 

 

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.