Hogyan befolyásolja a szín és a fény a hangulatot, a produktivitást és az alvást?

Miért jó érzés felnézni a kék égre? A választ a fényreceptorok, amelyekről talán még sosem hallottál, az agyban lévő hangulati központok és a bőrben termelődő, testünk által termelt opioidok adják.

A napközbeni elegendő fény – különösen az égszínkék és ibolyántúli fény – támogatja a hatékonyságot, a koncentrációt, az éberséget, a szem komfortérzetét és a hangulatot. A kellemes, energetizáló égszínkék fény napközben kívánatos, hogy támogassa a cirkadián ciklusunk “bekapcsolt” részét. Este a kék fényt érdemes lekapcsolni, hogy átmenjünk a ciklus “pihenő” részébe.

napsutes4

Foto:pixabay.com

Az irodáinkban és otthonainkban található tipikus lámpatestek és képernyők fénye nem változik a nap folyamán, ami azt jelenti, hogy napközben olyan világításnak lehetünk kitéve, amely nem optimális a hatékonyság és a koncentráció szempontjából, és nem segíti az éjszakai alvást sem. 

Mindannyian hallottuk, hogy a fény a szem pálcikáira és csapjaira hat, és képeket hoz létre. De a fény a szem melanopszin nevű receptoraira is hat, amelyeknek semmi közük a látáshoz. 

Az égszínkék fény a bőrben lévő receptorokat is aktiválja, amelyek béta-endorfin, egy opioidot termelnek, amely csökkenti a fájdalmat és az élvezethez kapcsolódik. Az ultraibolya fény ezt is megteszi. A béta-endorfin generálásával a rendszeres napfénynek való kitettség toleranciát és függőséget okozhat. Ha valaha is vágyott már szoláriumra vagy tengerparti nyaralásra, most már talán meg tudja magyarázni, miért. Preklinikai kutatások alátámasztják azt az elméletet, hogy az emberek függővé válhatnak a napfénytől, mert kevesebb fájdalmat éreznek tőle.

Foto:123rf.com

 

A kék fény és az ibolyántúli fény reggel és napközben segít az éberségben, a fókuszban és a teljesítményben. Egy tanulmány szerint a diákok jobban tudtak koncentrálni, és agyuk gyorsabban dolgozta fel az információkat, amikor kék hullámhosszúsággal dúsított fénynek voltak kitéve a normál fényhez képest. És jobb eredményeket értek el az éberség, a hangulat, az esti fáradtság, az ingerlékenység és a szempanaszok mérésénél.

 

Hogyan hat a fény a szem egészségére?

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.