10 legjobb módszer az észhez téréshez!

Szervezetünk kedveli a megszokott ritmust, s így van ez a lefekvés és felkelés időpontjával is. Hogyan ébredhetünk frissebben és kipihentebben?

Észhez térítő tippek

Nem kevés embernek okoz komoly gondot a reggeli felkelés: nagyon nehezen ébred, képtelen feltápászkodni, sokadszorra nyomja le az ébresztőórát, mire végre talpra áll, aztán álmatagon botorkál a konyhában és némi koffeinforrás után kutat. Tehetünk-e valamit az ellen, hogy a reggeli felkelés egy tortúra legyen? A válasz, igen! Íme néhány tipp!

1. Mint ahogy az nyilvánvaló, a legegyszerűbb módszer a könnyű felkelésre az elegendő, és pihentető alvás. A vágy, hogy visszafeküdjünk, megszűnik, ha eleget alszunk éjjel. Egy átlagos felnőttnek 8 óra alvásra van szüksége, de embere válogatja, van, akinek kicsit kevesebb, van, akinek egy kicsivel több kell.

Könnyen meghatározhatóak az igényeink. Azért is tenni kell, hogy az alvásunk a legzavartalanabb nyugalomban történjen, különben nem fogjuk elégségesnek találni azt.

2. Emberek milliói kezdik koffeinadaggal a napjukat. Legyen az kávé, tea, forró csoki vagy egyéb koffeines ital, hasznos a testünk, lelkünk, a figyelmünk felébresztésében, amire ugye hamarosan szükségünk lesz. A koffein fogyasztásának túlzásba vitele nem javasolt, de vannak kétségtelen előnyei. A reggeli kávé-adagot bátran elfogyaszthatjuk ébresztőnek!

3. Ki ne utálná, amikor csörög az ébresztő óra? Előnye azonban, hogy még a legmélyebb álomból is gyorsan felriaszt. Kétségtelenül jobb, ha a rutinnak köszönhetően már magunktól felébredünk egy bizonyos időpontban, de az a biztos, ha az ébresztő óra is fel van húzva, különösen, ha nem szabad elkésnünk. Akár tanulunk, akár dolgozunk, fontos a használata!

4. A fénynek kitettség sokat segít abban, hogy az ember éberebb legyen, és időben felkeljen. Attól függ persze, hol él, és mennyire éri reggel napfény azt a környéket, ahol lakik, ugyanis a fény előnyös a felkelés szempontjából.
Biológiai óránkra a fény van a legnagyobb hatással. A legjobb, ha nem közvetlenül világít ránk – és ez nem csak a természetes fényre igaz -, mert az zavarhat bennünket, és kellemetlen érzést okoz féléber állapotban.

5. Azoknak az embereknek, akik extrém, legyengítő nappali aluszékonysággal küzdenek, szükségük lehet serkentő készítmények szedésére. Különösen a narkolepszia, illetve az alvási apnoé esetében fontos, hogy kezeljék magukat!

6. Mivel testünk a rendszerességet kedveli, az egyformán betartott napi ritmust, akkor érzi jól magát, ha az alvás is egy megszokott, természetes rend szerint történik. Ugyanakkor fekszünk le minden nap (még hétvégén is), és ugyanabban az időpontban ébredünk.

Ezzel újra és újra elérjük, hogy vágyjunk az alvásra, és ne legyenek alvási gondjaink. A cirkadián ritmus alvászavarában szenvedők számára azonban nem ilyen egyszerű, de egy rendszeresség kialakításával ők is közelebb juthatnak a megoldáshoz.

Fotó: 123rf.com

7. Kezeltessük az alvás problémáinkat! A végtelenségig nem lehet szenvedni tőlük! A probléma nem csak reggeli felkelésünkre van hatással, de az egész napunkra! Az álmatlanság, az alvási apnoé, a cirkadián ritmus alvászavar mind kezelésre szorul, és ha segítséget kérünk, könnyebben tudunk majd reggel felkelni is!

8. A megfelelő ébredést segíti, ha testmozgást végzünk reggel, hiszen felébreszti a testet és a lelket is. Frissebbnek érezzük magunkat a nap folyamán, és jobban alszunk majd éjszaka is!

9. Együnk reggelit! Sokan kihagyják, ami nem jó dolog. A reggelizés kiváló ébresztő is: már egy kevés étel is energiát ad, és segít a zökkenőmentes napindításban!

10. Keljünk fel magunktól! Ha megvan a rendszeres ritmusunk, ez egy idő után nem okoz majd gondot. Pihentető és elegendő alvás kell hozzá, az kétségtelen! Ha meg tudjuk oldani, hogy mindig ugyanabban az időpontban keljünk és feküdjünk, valamint eleget aludjunk, nagy rá az esély, hogy sikerül magunktól, kipihenten ébredni!

Forrás: Jóalvásközpont