Hogyan tudjuk lassítani az öregedést?

Ahhoz, hogy minél tovább meg tudjuk őrizni fiatalságunkat, illetve fiatalos külsőnket, meg kell ismernünk az öregedés folyamatát. Az évek előrehaladtával testünk teljes egésze öregszik: ennek látványos jelei a bőrön jelennek meg, így ezt elsősorban a külsőnk, valamint a bőrfelszín állapotával tudjuk megítélni.
 
 
Jó hír, hogy az öregedés folyamata bizonyítottan lassítható, sőt, ma már számos eljárást alkalmaznak széles körben, melyekkel akár évekkel fiatalosabbá tudjuk tenni megjelenésünket – mondja Dr. Parrák Zita orvos-esztétikai specialista, a New Beauty Anti-aging és Orvos-Esztétikai Központ vezetője.
Testünk fizikai és élettani tulajdonságai, így a várható maximális élettartamunk is nagy valószínűséggel a génjeinkben van kódolva, ezért tudatos életvitellel, helyes életmód segítségével tudjuk a legjobban ezt az időt kihasználni. Időről-időre számos elmélet születik a világban, ami segít megérteni, mit kell tennünk ahhoz, növeljük annak esélyét, hogy tovább élhessünk, és minél hosszabb ideig maradjunk fiatalok, illetve fiatalosak.  Az évek múlásával testünk teljes egésze, azaz minden sejtünk, szervünk öregszik. Ezt elsősorban akkor látjuk, mikor tükörbe nézünk: a külsőnk, a bőrfelszín állapota szemlátomást tanúskodik róla.

Folyamatosan változik, átalakul a bőr


 
„Az öregedés során a bőrünkben számos szövettani elváltozás zajlik. A felhám elvékonyodik, a ráncok mélyén sorvadás mutatható ki, csökken a bőrt tápláló erek száma, a rugalmasságot és feszességet biztosító rostok szerkezete felbomlik, és a mennyiségük is csökken. A kollagén csökkenésével kialakulnak a ráncok, a bőr pedig veszít a feszességéből. Ennek egyik oka az, hogy a cukor biokémiai folyamatok során a kollagénhez kötődve olyan szerkezetbeli változásokat idéz elő, ami során az merevebb és rugalmatlanabb lesz. A folyamat során keletkező káros molekulák ezen kívül oxidatív stressz révén szabad gyököket szabadítanak fel, amelyek hatására a kollagén széttöredezik” – mondja a szakember.
 
Az elasztin is felelős a bőr rugalmasságáért, melynek mennyisége az öregedés során szintén folyamatosan csökken. „A külső károsító tényezők, mint például az UV-sugárzás hatására megnő az elasztint lebontó elasztáz nevű enzim mennyisége, ami elasztózishoz (a rugalmas szövetek degenerációjához), így a bőr fokozottabb és gyorsabb öregedéséhez vezet” – részletezi Dr. Parrák Zita.
 
Ahogy telnek az évek, az immunrendszer aktivitása is csökken. Megnő a gyulladás kialakulásában szerepet játszó fehérjék száma, melyek gyulladást okozva fokozzák a kollagén és az elasztin lebontását, illetve a szervezetben egyre csökkenő mennyiségben termelődő androgén és ösztrogén hormonok is hozzájárulnak a bőr öregedéséhez.
 
„Az öregedés természetes, elkerülhetetlen folyamat, de lassítható. A legfontosabb szempont a megelőzés. Sokat tehetünk azért, hogy a bőr és a szervezet öregedési folyamatát csökkentsük: javasolt a helyes, stresszmentes, de fizikailag aktív életmód, a kiegyensúlyozott, egészséges táplálkozás, valamint a szervezetet érő káros hatások, mint a dohányzás és az UV-sugárzás kerülése.   A kívülről bevitt antioxidánsok és helyileg alkalmazott antioxidáns-tartalmú kenőcsök hozzájárulhatnak a szervezet és a bőr saját védekező mechanizmusainak erősítéséhez, így a keletkező szabad gyökök semlegesítéséhez” – teszi hozzá az orvos-esztétikai specialista.


 
Különböző eljárások, kezelések is segíthetnek


 
Az öregedési folyamatok életmódbeli lassítása mellett  ma már számos eljárást alkalmaznak széles körben, melyekkel megjelenésünket fiatalosabbá tudjuk tenni.  
 
A retinoid tartalmú krémek, valamint a C-vitamin, fokozzák a kollagén szintézisét, így jelentős szerepet töltenek be a ráncok kezelésében is. A ráncok eltüntetésében világszerte alkalmazott Botox kezelés vagy hialuronsavas feltöltés mellett egyre korszerűbb bőrfiatalító eljárások is rendelkezésre állnak. Ilyen a saját vérplazmával történő Drakula-terápia, az IPL-lel történő fotorejuvenáció, dermaroller kezelés, valamint a legújabbnak számító bioszálas kontúrozás és a fókuszált ultrahanggal történő arclifting. Az ilyen orvos-esztétikai kezelésekkel látványos, tartós eredményt lehet elérni, legalábbis az öregedés jeleinek elfedését illetően.”
 
Forrás: New Beauty, purecom
Kép: Freepik
 

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.