Hogyan befolyásoja a fogyás és a testmozgás a termékenységet?

Mielőtt a nők elkezdenék a termékenységi kezeléseket, a szokásos orvosi gyakorlat szerint az elhízottaknak fogyókúrát javasolnak. Ez a tanács nem tűnik bizonyítékokon alapulónak, és valószínűleg társadalmunk kövérségfóbiájának következménye.

A közelmúltban végzett magas színvonalú klinikai vizsgálatok azt találták, hogy az elhízott és megmagyarázhatatlan meddőségben szenvedő nők esetében – amikor a meddőség okai nem ismertek – a fogyás nem feltétlenül növeli a teherbeesés esélyét.

A Fit-plese nevű klinikai vizsgálatban a teherbeesés arányát nem befolyásolta a fogyás. Az elhízott és megmagyarázhatatlan meddőségben szenvedő nőket vagy négy hónapos edzésprogramra, vagy edzésprogramra és fogyókúrára osztották be. Ezután három ciklus termékenységi kezelésen estek át. Ugyanannyi egészséges baba született azoknál a nőknél, akik csak a fizikai aktivitásukat növelték, mint azoknál, akik diétáztak és fogytak is.

edzés, mozgás, sport, nyújtás

Fotó: 123rf.com

A Fit-Plese kísérlet vezető kutatója, Dr. Richard Legro, FACOG, a Penn State szülészeti és nőgyógyászati tanszékének vezetője elmondta: Azzal a hipotézissel indultunk neki a kísérletnek, hogy a betegek jobban fognak teljesíteni ha diétáznak, ezért meglepő volt, hogy a fogyás nem segíthet a nőknek a gyermekvállalásban. A fogyás általános egészségügyi javulást eredményezett. De potenciálisan van némi káros hatása is: A fogyókúrázó betegek körében tendencia volt a vetélés növekedése”.

Fotó: 123rf

Legro hozzátette: “Ez számomra azt sugallja, hogy valószínűleg kicsit alaposabban meg kell vizsgálnunk az olyan orvosi állapotokra vonatkozó ajánlásainkat, mint a meddőség, és meg kell győződnünk arról, hogy nem okozunk-e kárt az általános ajánlásokkal”. Hipotézise szerint a hosszabb, fenntarthatóbb életmódprogramok előnyösek lehetnek; olyan programok, amelyek elkerülik a gyors fogyást, majd a visszaeső súlygyarapodást. Legro azonban elismeri, hogy még nincsenek bizonyítékokon alapuló életmód ajánlásaink. “Azért végezzük ezeket a vizsgálatokat, mert nem tudjuk biztosan a választ. De ugyanakkor ha azt hinnénk, hogy tudjuk a választ (és az rossz), és nem végezzük el a kísérletet, akkor sok kárt okoznánk”.

Teherbeesési nehézségeket is okozhat a progeszteron hiány

Amikor a kutatók áttekintették négy klinikai vizsgálat eredményeit, arra a következtetésre jutottak, hogy a mozgásprogramok ugyanolyan hatékonyak voltak, mint a termékenységi kezelések.”

Úgy tűnik, hogy a termékenység fokozását illetően a fizikai aktivitás az, ami megállja a helyét. Több kontrollált vizsgálatban a mozgásprogramban részt vevő túlsúlyos nőknek kétszer nagyobb valószínűséggel született gyermekük, mint azoknak, akik nem vettek részt mozgásprogramban. És  amikor a kutatók négy klinikai vizsgálat eredményeit áttekintették, arra a következtetésre jutottak, hogy a mozgásprogramok ugyanolyan hatékonyak voltak, mint a termékenységi kezelések, például a gyógyszerek vagy az in vitro megtermékenyítés. A testmozgás előnyei nem korlátozódtak a megmagyarázhatatlan meddőségben szenvedő nőkre. A fizikai aktivitás a PCOS-ben szenvedő nők esetében is növelte a terhességek és a babák számát.

 

Forrás: