Teherbeesési nehézségeket is okozhat a progeszteron hiány

A hormonzavarok tünetek széles skáláját okozhatja, melyre csakis szerencsés esetben derül fény, ugyanis a problémák háttere legtöbbször rejtve marad mind az orvos, mind a beteg előtt.

Progeszteron– a terhesség hormonja

A progeszteron az egyik legfontosabb női hormon, melynek a megfelelő menstruációban, valamint a várandósság létrejöttében és megtartásában van nagy szerepe. Hiányában a tüszőrepedés és a beágyazódás nem valósul meg, így a meddőség egyik fő okozójaként tartják számon. A peteérés előtt szintje minimális, azonban ovulációt követően mennyisége – jó esetben- hirtelen megugrik, és ha létrejött a terhesség, akkor nem is esik vissza.
Sajnos manapság egyre gyakoribb a progeszteronhiány, aminek következtében a teherbeesési nehézségeken kívül számos más tüneteket is okoz.

Fotó: 123rf

•    menstruáció előtti barnázás
•    fejfájás, migrén
•    stressz
•    csökkent libidó
•    ödéma
•    PMS
•    szédülés
•    mellfeszülés

A progeszteron hiány okai, kezelése

A progeszteron hiányt egyszerű vérvétellel könnyen igazolni lehet, melyet a ciklus 21. napján érdemes megejteni (szabálytalan ciklus esetén a peteérés utáni 7.napon). Amennyiben bebizonyosodik a hormon zavara, egyszerű gyógyszeres kezeléssel sikeresen kezelhető a probléma.

Halevés egyenlő jobb szex és termékenység?

„A progeszteron hiány háttérben több ok is meghúzódhat: egyéb hormonális zavar, mint pl. PCOS, pajzsmirigy alulműködés, inzulin rezisztencia, a prolaktin szint megemelkedése, mikroprolaktinoma, mellékvese működési zavar, illetve a szervezet D-vitamin ellátottságának hiánya.”– mondja dr. Bérczy Judit, endokrinológus főorvos.

„Amennyiben  háttérben meghúzódó okokat felderítjük, akkor a helyes diéta, gyógyteák, D-vitamin pótlás, valamint barátcserje tartalmú készítmények sokszor segíthetnek, de előtte persze ezt a hormonspecialistával szükséges egyeztetni.”

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Egy válasz

  1. göre gábor biró úr

    Egy 1Xrű trükk. Aktus után, a nő gyertya állás, jóga pózban áll 2-3 percet! Sok mesterséges megtermékenyítőnek mért nem jut eszébe?
    Más: májusban fogant gyerek, vízöntő, legértelmesebb csillagjegy! Ha az apa 2X annyi korú az anyánál, 16,32 az eredmény gyakran zseni! Rák jegyű nő, a legcsodálatosabb nő!

    Válasz

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.