Élethosszig tartó hormonkezelés?

A pajzsmirigybetegségek kezelése gyakran a hiányzó hormon pótlásával valósul meg. A betegekben ekkor joggal merül fel a kérdés, vajon meddig tarthat ez az állapot, életük végéig szükségük lesz-e a kiegészítő hormonkezelésre?

Csak indokolt esetben

A pajzsmirigyhormon pótló kezelésre akkor van a beteg élete végéig szükség, ha például pajzsmirigyének nagy részét valamilyen okból műtéti úton eltávolították

– magyarázza Prof. Balázs Csaba endokrinológus, a Budai Endokrinközpont orvosa. Szintén hosszantartó kezelést tesz indokolttá, ha a beteg nagy dózisú izotóp kezelésben részesült, vagy hosszú évek során, valamilyen gyulladás – leggyakrabban autoimmun folyamat, ill. vegyszerek – hatására a pajzsmirigy jelentős része elpusztult. Amennyiben a gyulladásos folyamat oka idejében kiderül és a beteg megfelelő kezelésben részesül, akkor nem kell élete végéig gyógyszert szednie.

A dózis sincs kőbe vésve

A pajzsmirigy funkció, a hormon iránti igény a betegség egyes szakaszaiban (pl. terhesség esetén) változhat, ezért a dózis változtatására kerülhet sor. A meddőség, a terhesség esetén más-más egyénre szabott dózisra van szükség – hivja fel a figyelmet Prof. Balázs Csaba.  Ezt még akkor is hangsúlyozom, ha napjaink orvosi gyakorlata az uniformisszerű ún. protokollkezeléseket helyezi előtérbe. Az adagolás évszakonként is eltérő lehet.

Télen a dózis emelésére, a nyári kánikulában pedig csökkentésre van szükség. Feltétlen egyéni mérlegelést kíván, ha a betegnek más betegsége is van – ez a leggyakoribb eset. Ezen kívül a következő állapotok is egyéni elbírálást igényelhetnek:

 • Szívbetegségek, magas vérnyomás: általában a dózis csökkentése szükséges, ha ritmuszavar áll fenn.
 • Menzesz zavarokban szenvedőkben a dózis emelése válhat szükségessé
 • Csökkent libidó esetén növelni célszerű a dózist
 • Nagyfokú aluszékonyság fennállásakor – amennyiben a pajzsmirigyműködés korábban már csökkent volt – szintén több gyógyszerre van szükség

Elhagyható?

A betegeim nagyon meglepődnek, amikor a gyógyszeres kezelés felfüggesztésének kérdése felmerül – számolt be tapasztalatairól a professzor. Amennyiben a pajzsmirigy működése a korábbi kezelések hatására normalizálódott és az autoimmun folyamata megszűnt, akkor a kezelés felfüggesztése, majd elhagyása indokolt. Mivel az alapbetegség fellángolhat, ezért az évenkénti endokrin kontroll vizsgálat ilyen esetekben is szükséges.

Fotó: 123rf.com

A pajzsmirigy problémák esetében is igaz, hogy a jobb a bajt megelőzni. A következő panaszok felvetik a pajzsmirigybetegség gyanúját, esetükben célszerű ezért endokrinológiai vizsgálatot kérnünk:A legjobb döntés: a megelőzés

 • a családban pajzsmirigy vagy más immunológiai betegség előfordulása,
 • olyan menzeszzavar van, amelynek oka nem derült ki,
 • férfi, vagy női meddőség esetén,
 • nem magyarázható hízás, ill. fogyás esetén,
 • a jelentős hajhullás nem, vagy alig befolyásolható,
 •  „ismeretlen” eredetű szívritmuszavar áll fenn,
 • más autoimmun betegség: bőrpigmentzavar (vitiligo), cukorbetegség, bélgyulladás, ízületi gyulladás áll fenn,
 • a tartós szemgyulladás oka nem derült ki,
 • allergiás eredetű betegségei vannak.

Forrás: Budai Endokrinközpont


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.