Előzzük meg a pajzsmirigy betegségeket

Dr. Bérczy Judit belgyógyász, endokrinológus, természetgyógyász arról beszélt a Csak csajok műsorában, hogyan védekezhetünk a pajzsmirigy megbetegedései ellen

A pajzsmirigy a légcső, ill. a gége előtt kétoldalt elhelyezkedő, lebenyekből álló, belső elválasztású mirigy. Az emberi pajzsmirigy tömege körülbelül 20-40 gramm közé tehető. A pajzsmirigy maximális fejlettségét a serdülőkorban éri el. A nőké valamivel nagyobb mint a férfiaké, de mindkét nem esetében idősebb korban csökken a mérete.

Az elváltozás okai, tünetei

A pajzsmirigy rendellenességek, betegségek gyakran fordulnak elő hazánkban is, szinte népbetegségnek számítanak. A tünetek nagyon szerteágazóak lehetnek, ezért az elváltozások korai észlelése a megfelelő kezelés szempontjából különösen fontos. A pajzsmirigy betegségei általában a mirigy növekedésével jár együtt, ezt az állapotot nevezik strúmának, magyar nyelven golyvának.

Dr. Bérczy Judit endokrinológus szerint valóban népegészségügyi problémával állunk szemben. A tapasztalatok szerint a pajzsmirigy megbetegedéseiben a genetika is szerepet játszik, de a kérdés ennél összetettebb.

A pajzsmirigy elváltozásai számos tünetet okozhatnak. Attól függően, hogy alul-, vagy túlműködés alakult ki jelentkezhet hízás, aluszékonyság, fázékonyság, felgyorsult beszéd, hasmenés, izzadás, nőgyógyászati problémák, fokozott szőrösödés. Általában jellemző a nyak megvastagodása, a pajzsmirigy jelentős megnagyobbodása már messziről látható.

A pajzsmirigy betegség természetes ellenszerei

Bérczy doktornő szerint nagyon fontos megnézni, hogy milyen környezeti faktorok érik a beteget, amik stressz helyzetet okozhatnak. A pajzsmirigy egy tengelyhormon. Az összes sejtünknek szüksége van egy aktív hormonra, amely fontos az energiatermeléshez.

Tehát ha a szervezetünket karban tartjuk, mozgunk, egészségesen táplálkozunk, lelkileg rendben vagyunk, akkor meg tudjuk előzni a betegséget. Hiszen az elfojtott stressz olyan lelki változásokat indíthat el, ami hajlamosít a könnyebb megbetegedésre.

Forrás: