Pajzsmirigy és holisztika

„Nem laborleletet kezelünk, hanem beteget.”A hormonális betegségek gyógyítása a holisztikus szemlélet jegyében

A hormonális betegségek kezelése nagy odafigyelést és türelmet igényel beteg és orvos részéről egyaránt. A laboreredmények mellett figyelembe kell venni az egyedi: életkorból, nemből és életmódból adódó eltéréseket is. Prof. Balázs Csaba endokrinológus, a Budai Endokrinközpont orvosa szerint, a terápia során ezért különösen fontos a holisztikus megközelítés.

Melyek a leggyakoribb panaszok, milyen tünetekkel forduljunk orvoshoz?

A hormonális betegségek közt elsőként talán a pajzsmirigy rendellenességeit emelném ki, mely hazánkban, különösen nők körében fordul elő gyakran. A pajzsmirigy betegségei számtalan tünetet produkálhatnak, melyek kapcsán a betegek gyakran csak évek múlva kerülnek a megfelelő szakemberhez.

pajzsmirigy20 Tudj meg többet a pazsmirigy működéséről!

Szülés után gyakori a pajzsmirigy gyulladásos megbetegedése, mely többek közt depresszióhoz hasonló panaszokat is okozhat. Emellett számos egyéb, „hétköznapi” probléma hátterében is állhat pajzsmirigy elváltozás. Ilyen például a tartós fáradékonyság, vagy épp idegesség, a túlzott mértékű hízás, fogyás, hajhullás, vagy meddőség, hogy csak a leggyakoribb panaszokat említsem.

Milyen tapasztalatai vannak a hormonális betegségek kezelésével kapcsolatban?

A hormonrendszer bonyolult szerkezet, az eltéréseit sem értékelhetjük pusztán feketén-fehéren. Bizonyos hormonok szintje például napszakonként is eltérő lehet, ezért tartom fontosnak, hogy ne csak a laboreredményekre hagyatkozzunk a diagnózis felállítása során.

Fontos, hogy holisztikus szemléletben, vagyis nem csak a tüneteket, hanem az egész embert vizsgálva közelítsük meg a háttérben álló okok feltárását. A holisztikusnak nevezett orvoslás célja, hogy az embert egységnek tekintse. Nem a szervek, hanem a lélek és a test egységének. A pajzsmirigybetegségekről is kimutatott, hogy jelentős részük autoimmun eredetű. Tehát nem egyetlen szerv, hanem a szervezet betegsége. Vizsgálni és gyógyítani ezért az egész embert kell.

Hogyan zajlik az első vizsgálat, a holisztikus szemlélet jegyében?

A vizsgálatra érkező páciensekkel első körben részletesen elbeszélgetek a panaszaikról, tünetekről. A kikérdezés során egyaránt körbejárjuk az örökletes betegségek témakörét épp úgy, mint a beteg életében bekövetkezett nagyobb változásokat, például stresszhelyzeteket, melyek szerepet játszhattak a panaszok megjelenésében.

Amennyiben pajzsmirigybetegség gyanúja merül fel, ultrahangos vizsgálatot végzek, melyből feltérképezhetők a pajzsmirigy alaki elváltozásai: megnagyobbodása, vagy göbök jelenléte. Vérvizsgálattal ellenőrizzük a szükséges hormonszinteket, immunológiai teszteket végzünk, majd a vizsgálati eredmények és a beteg panaszainak függvényében döntök a további vizsgálatokról, vagy kezelés összeállításáról. A későbbi konzultációk során, a beteg tapasztalatait is figyelembe véve folytatjuk, vagy módosítjuk a terápiát.

bizonytalan6

A betegség kezelése kapcsán szót kell, hogy ejtsünk a megelőzésről is. Tehetünk-e valamit azért, hogy a pajzsmirigy egészségét megőrizzük?

A megelőzés rendkívül fontos. A primer prevenció célja, hogy a betegség kialakulást megelőzzük. Célszerű tudnunk, hogy a családban endokrin, ill. immunológiai betegség előfordult-e.  Amennyiben igen, akkor az évenkénti ellenőrzés – nem csak laboratóriumi vizsgálat – indokolt. Kerülni kell az endokrin és immunrendszerre káros, ún. EDC („endocrine disrupter chemicals”) anyagokat.

A megelőzés érdekében, az étrendben is a mérgező anyagok – elsősorban a műanyagban tárolt ételek és a teflon bevonatú edények használatának – kiszűrésére és elkerülésére kellene törekedni. A friss zöldségek, primőrök számos vegyi anyagot, rovarírtószer maradványt hordozhatnak felületükön. Fogyasztásuk előtt ezért mosás és alapos tisztítás javasolt! A dohányzás elhagyása is fontos, ugyanis a dohányzók között ezek a betegségek lényegesen gyakoribbak és súlyosabbak.

A szervezetben felhalmozódott méreganyagoktól való megszabadulást segíthetik a komplex egészségmegőrző terápiák: a wellness, szauna kezelések és a szabad gyökfogók (szelén, E-vitamin) kiegészítő alkalmazása.

vid4u.init(480,360,’Yxu0FQQ9yi’,null,3);

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.