Hormonzavar is okozhatja az ünnepek utáni depresszív hangulatot

Az ünnepek legtöbbször felfokozott hangulatban telnek, az emberek általában ekkor tele vannak élményekkel, hiszen mennek a rég nem látott rokonokhoz, barátokhoz. Azonban, ahogy elmúlik ez az időszak, sokan mélabússá válnak, depresszív hangulat uralkodik el rajtuk. Ha ez idővel elmúlik, úgy nincs ok aggodalomra, ám ha megmarad, ne csak pszichés problémára, hanem hormonzavarra is gyanakodjon! Hogy milyen endokrin zavarok okozhatják, arról dr. Békési Gábor PhD, az Endokrinközpont endokrinológusa, pajzsmirigy specialistája beszélt.

depresszió, öngyilkosság

Fotó: 123rf.com

Ünnepek utáni depresszió

Az ünnepi időszak lecsengése után sokan letargikus hangulatba kerülnek, nehezebben boldogulnak a mindennapokban, nem megy könnyen a visszazökkenés. Ezt angolul “holiday blues”-nak nevezik, ami ünnepek utáni depressziónak felel meg. Néhány ember számára az ünnepi szezon vége nagy megkönnyebbülést jelent, hiszen a családi összejövetel is lehet stresszforrás, ráadásul a karácsony pénzügyileg, fizikailag és érzelmileg is kimerítő időszak. A Mentális Betegségek Elleni Nemzeti Szövetség (National Alliance on Mental Illness) felmérése szerint az emberek 64% -át érinti az ünnepi depresszió. Természetesen ez azokra is vonatkozhat, akiknek a karácsony pozitív és jó élményekkel teli, hiszen elmúltával a fokozott jókedvből hirtelen visszazuhannak a mindennapok szürkeségébe, ami szintén kiválthatja az apátiát.

Az ünnepek utáni depresszió tünetei igen hasonlóak a “sima” depresszió okozta panaszokhoz, beleértve a fáradtságot, a szomorúság, a magány érzését, a rossz hangulatot és a koncentrációs nehézségeket. A klinikai depresszióval ellentétben azonban az ünnepek utáni depresszió csupán rövid ideig tart.

Bár viszonylag kevés kutatás áll rendelkezésre ennek biológiai okáról, a mentálhigiénés szakértők általában egyetértenek abban, hogy az ünnepek utáni adrenalin zuhanás a felelős a szomorúság érzéséért.

depresszió

Hormonzavar is okozhatja

A szakértők már régóta tudják, hogy szoros kapcsolatban van egymással a hormonális és a mentális állapotunk. Ha hormonális egyensúlyhiány lép fel, az komoly hatással van az egész szervezetre, mind testileg, mind pszichésen, így ekkor pszichológiai problémákat, például depressziót tapasztalhat az illető.

Ezek a hormonok befolyásolják a leginkább a hangulatot

Pajzsmirigy hormonok: a pajzsmirigy egy kicsi, pillangó alakú mirigy, amely nagy szerepet játszik test és a psziché egészségének megőrzésében. Pajzsmirigy alulműködés esetén igen gyakran fordulnak elő depressziós tünetek. A pajzsmirigy hormonjai ugyanis számos neurotranszmitter előállításában vesznek részt, beleértve a dopamint, a szerotonint és a GABA-t – ezek mindegyike részt vesz a hangulatszabályozásban. Depresszív zavarok akkor fordulnak elő, ha a mirigy túl kevés hormont termel (hypothyreosis, pajzsmirigy alulműködés), így a jó hangulatért felelős hormonok mennyisége is csökken.

DHEA: a dehidroepiandroszteron (DHEA) az agyban, a nemi mirigyekben és a mellékvesékben termelődő hormon. Szerepe (többek között) a kortizol szintjének csökkentése a szervezetben, valamint fokozza az energiaszintet, javítja a hangulatot, ráadásul növeli a zsírégetést és csökkenti az inzulinrezisztenciát.

Progeszteron/ösztrogén: optimális mennyiségben a progeszteron kiegyensúlyozott hangulatot (is) biztosít. Azonban, ha túl kevés van belőle,  akkor ösztrogéndominancia lép fel, ami depresszióhoz, ingerlékenységhez, szorongáshoz, alvászavarokhoz vezethet.

Kortizol: A mellékvesék által termelt kortizolt stresszhormonként is emlegetik, hiszen feszültség esetén megemelkedik a szintje. A kortizol normál mennyiségben egészséges, hiszen a stresszel való megküzdésünket támogatja. Amennyiben a kortizol szintje tartósan megemelkedik, akkor a mellékvese kifáradhat és kortizolhiány léphet fel, aminek az egyik fő megnyilvánulási formája a depresszió és a fáradtság.

Érezze magát ismét energikusnak és jó kedvűnek

Amikor hormonális egyensúlyhiány áll a szomorúság és az energiahiány mögött, az antidepresszánsok nem fogják tudni megfelelően helyrebillenteni a mentális egészséget. Éppen ezért első körben érdemes hormonvizsgálatot végeztetni, hogy kiderüljön, ha esetleg hormonzavar húzódik a probléma mögött. Ilyenkor antidepresszáns helyett az adott endokrin probléma megfelelő terápiája hozhatja meg a kellő eredményt– mondja dr. Békési Gábor PhD, az Endokrinközpont endokrinológusa, pajzsmirigy specialistája, aki hozzátette, hogy ez a legtöbb esetben gyógyszeres kezelést, hormonterápiát jelent.

Pattanásra, depresszióra, cukorbetegségre – A kurkuma top 11 egészségügyi előnye

Forrás: Budai Endokrinközpont


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.