Szívbetegségek ellen mozgással!

A rendszeres mozgás karbantartja a vérnyomást, a koleszterin- és vércukorszintet, emellett javítja a kedélyállapotot.

Már a fürge járás is 40 százalékkal csökkenti a szívinfarktus és az agyvérzés kockázatát – derítették ki amerikai tudósok. A bostoni női klinika egyik kutatója 8 éven keresztül, 84 ezer, 40 és 65 év közötti ápolónőt figyelt meg.

A csoport fele gyors járással őrizte meg erőnlétét. A vizsgálat kimutatta, hogy azoknál, akik hetente csak 3 órán át gyors léptekkel sétáltak, kétötödére csökkent a szívinfarktus vagy az agyvérzés kockázata. Még azok az ápolónők is egyharmadával mérsékelték a betegségek veszélyét, akik bár lassabban, de rendszeresen sétáltak.

sport_26

Ugyancsak amerikai szakemberek állapították meg, hogy a levertségnek is legjobb ellenszere a mozgás, a sport. Vizsgálatukban 156 depressziós beteg állapotát hasonlították össze. Az első csoport tagjai 4 hónapon keresztül rendszeresen sportoltak, a második képviselői depresszióellenes gyógyszert szedtek, míg a harmadik csoportban kombinálták a két kezelést.

A vizsgálat végén a sportcsapat tagjai, akik nem kaptak orvosságot, és hetente háromszor 15 percet futottak, lelkileg sokkal stabilabbnak érezték magukat, mint a kombinált megoldást alkalmazók. Ráadásul esetükben a visszaesés aránya mindössze 8 százalék volt, szemben a második csoport 40 százalékával!

Forrás: