A csontok egészségéért

Tudta, hogy 207 csontunk van, s a csont a legkeményebb képződmény a szervezetünkben?
Tudta, hogy csontjaink és fogaink tartalékolják a szervezet kalciumtartalmának 97-99 százalékát?
S azt tudta, hogy az emberi test súlyának 1,5-2 százalékát a kalcium teszi ki?

A kalciumnak számos élettani szerepe van, elengedhetetlen a csontok és a fogak egészséges szerkezetének fenntartásához. Kalcium nem képződik a szervezetünkben, ezért a szükséges mennyiséget a táplálékokból tudjuk felvenni.

Szakemberek ajánlása szerint a változatos, kiegyensúlyozott táplálkozás keretében a napi kalciumszükségletünk 75%-át leginkább tej és tejtermékek fogyasztásával tudjuk fedezni.

A táplálékkal bevitt kalciumnak azonban csak egy része (kb. 21-70%-a) szívódik fel, attól függően, hogy milyen élelmiszerrel vittük be. A felszívódást, ezáltal csonttömegünk megtartását azonban sok tényező befolyásolja, a D-vitamin és a tejcukor például elősegíti.

tej1

A tej mellett a natúr és ízesített élőflórás friss tejtermékek táplálkozásunk alapkövei kell, hogy legyenek, hiszen csak így tudjuk fedezni a napi ajánlott kalciumbevitel nagy részét. A változatos és kiegyensúlyozott napi étrend részeként ajánljuk D-vitaminban gazdag joghurtok, fogyasztását.

Bizonyos joghurtok gyümölcspürével készülnek, ezáltal magas a gyümölcstartalmuk (9,8%), mely a napi étrendbe könnyen beilleszthetőek, hiszen zsírszegény (zsírtartalom: 1,8%) és alacsony  a kalóriatartalmuk. Egy pohár joghurt mindennapi fogyasztása mellett ügyeljen a változatos, kiegyensúlyozott étrendre és az egészséges életmódra.

Forrás: