Jó joghurt, rossz joghurt

Napjainkban egyre több joghurttal találkozunk. Mást sem hallunk, mint hogy mennyire egészséges, és milyen jó élettani hatásokkal van szervezetünkre. De vajon mit tartalmaznak ezek a finomságok?

Epres, vaníliás, málnás, erdei gyümölcsös, és még rengeteg különböző ízzel, mellé vonzó csomagolással találkozunk. De a kefirt vagy a natúr joghurtot miért nem reklámozzák? Csak azt eszük, meg ami tele van színező anyagokkal, és aromákkal?

A joghurt és a kefir legendája a Kaukázusokból indult el. Egy török családnál a tejet kint hagyták, és megaludt. A megfelelő hőmérséklet, és a megfelelő baktériumoknak köszönhetően létre jött az első joghurt. A kefir eltérően a joghurttól nem csak tejsav baktériumokat tartalmaz, hanem élesztőgombákat is, így széndioxid és alkohol kb. 0,7 %a-ban keletkezik benne.

Készítésekor a pasztörizált tejet melegen tartják, és baktérium tenyészetet adnak hozzá, így a joghurtélő marad, azért halljuk olyan sokszor hogy élő flóra. A pasztörizált joghurtban viszont ezek a baktériumok kipusztulnak, miután tejsavat állítanak elő.

A klasszikus savanyú tejterméknek tekinthető joghurt előállításához használt joghurt kultúrát két baktériumfaj, a Streptococcus thermophilus és a Lactobacillus delbrueckii ssp. bulgaricus alkotja.

A joghurtban és kefirben található baktériumok igen jó hatással vannak bélflóránkra, és emésztésünkre. Rendszeres fogyasztásuk jó közérzetett biztosít, megvéd minket a magas vérnyomástól, erősíti az immunrendszerünket.

Foto:123rf.com

A belek erősítése tehát egyúttal az immunrendszer erősítését is jelenti. A káros baktériumok elpusztításán és távol tartásán túl a joghurt egyéb eredetű gyomor és bélpanaszok megszüntetésében is segíthet. Székelési problémákkal – legyen az akár hasmenés, akár székrekedés – küzdők számára is reményekkel kecsegtető alternatíva. Ez utóbbi fennállhat sugárkezelés, ételmérgezés vagy irritábilis bél szindróma miatt, mindegyik esetben ki lehet próbálni, orvos tudtával és egyetértésével, természetesen.

Akik sokat cigarettáznak vagy voltak már másnaposak, tapasztalhatták, ilyenkor mennyire jólesik egy jó zsíros joghurt. Mindez nem véletlen, hiszen kifejezetten a magasabb zsírtartalmú fajták növelik a gyomor ellenállását a savakkal és a káros anyagokkal szemben.

Torkig vagyunk vele, hogy nehezen mennek le a kilók, s közben még a finom falatokat is hanyagoljuk? Miért ne ehetnénk zsírégető ételeket? Bőven van köztük ízletes, s a kínálat igen változatos!

Joghurttól a paprikáig – zsírégető ételek terítéken! – 1.rész

A joghurtot, és a kefirt fogyaszthatjuk reggelire, valódi gyümölcsökkel keverve, vagy müzlivel is. Házilag is készíthetünk joghurtot, vagy kefirt. Forraljuk fel a tejet, majd adjunk hozzá egy élőflórás joghurtot, így beoltjuk. Ezután tegyük félre 7 órán át. Majd a végén tegyük hűtőszekrénybe. 5-6 napon belül el kell fogyasztani. Sok joghurtot reklámoznak a fogyókúra kiegészítőjeként.

Forrás: https://napidoktor.hu/index