Túlerőltetés és baleset is okozhat a vállban porcsérülést

A vállsérülések egy speciális fajtája a labrum-szakadás, amely a vállban található porcgyűrű sérülése. Dr. Páll Zoltán, a FájdalomKözpont sebésze, traumatológus, sportorvos szerint igen gyakran érinti ez a probléma a dobó sportolókat, a teniszezőket, a súlyemelőket, illetve bárkit, aki rendszeresen ismétlődve a válla fölé emeli a karját. A diagnosztizálás nem könnyű, de van segítség.

Mi okozhatja a porcgyűrű sérülését vagy szakadását?

A váll szerveztünk legmozgékonyabb ízülete, és annak érdekében, hogy stabilitása biztosított legyen, a felkarcsont fejével ízesülő lapocka ízületi árkát egy kemény szövetből álló gyűrű veszi körül, amelyet labrumnak neveznek. Ez a labrum – porcgyűrű – segít a felkarcsont fejét a vállízületi árokban tartani. A porc sérülése vagy túlhasználata nem ritka jelenség, különösen, tenisz- vagy szoftball játékosoknál, és minden olyan sportnál vagy egyéb tevékenységnél, amely azzal jár, hogy hosszú időn keresztül a fej fölé kell emelni a kart. Ugyanakkor balesetben is megsérülhet a labrum, például ha direkt ütés éri a vállat, ha a kinyújtott karjára vagy a vállára esik valaki. Gyakran előfordul, hogy nem önmagában áll fenn a labrum sérülés, hanem egyéb vállbántalmakkal együtt jelentkezik, mint amilyen a rotátorköpeny-szakadás.

Ezekkel a tünetekkel kell orvoshoz fordulni

  • Ha konkrét sérülés éri a vállat, és ez nem múló fájdalmat, mozgáskorlátozottságot okoz, mindenképpen orvoshoz kell fordulni – hangsúlyozza Páll doktor. – Amennyiben azonban nem sérülés, hanem túlhasználat okozza a panaszokat, elképzelhető, hogy azok nem olyan kifejezettek, de nagyon zavaróak. Mindenképpen ellenőriztetni kell a vállat, ha a kar felemelésekor fájdalom mutatkozik, esetleg nem is tudja a páciens a karját fej fölé emelni. Ha kattogó, recsegő hanggal jár a mozgás, ha gyengének, instabilnak érződik a váll. Kivizsgáláskor ezen tüneteket mind számba vesszük és a fizikális vizsgálat során arra is kérjük a beteget, hogy próbálja a karját a feje fölé emelni és osztályozza, milyen fájdalmat okoz ez a mozdulat. Mivel azonban a váll fájdalmának többféle, hasonló tüneteket eredményező oka is lehet, ezért gyakran szükség van röntgen- vagy MRI-felvétel készítésére is, hogy így láthassuk a terület képét. Ritkábban, de az is előfordulhat, hogy artroszkópos műtét során egy miniatűr kamera segítségével vesszük szemügyre az ízületet. Ennek az eljárásnak az előnye, hogy szükség esetén a beavatkozás során nem csak a diagnózis születhet meg, de orvosolhatjuk is a problémát.

A fájdalom csökkentése és az oki kezelés is elengedhetetlen

  • Mivel a porcsérülés, a porcleválás gyakran igen komoly fájdalmat képes okozni, nagyon fontos, hogy mielőbb csillapítsuk azt a szenvedő betegnél. A pihentetés mindig szükséges, de nem mindig elégséges megoldás, ezért természetesen szóba jönnek a gyulladás- és fájdalomcsökkentők, sőt időnként a szteroid injekciók is, amelyek gyors, látványos megkönnyebbülést hozhatnak – hangsúlyozza dr. Páll Zoltán, a FájdalomKözpont sebésze, traumatológus, sportorvos. – Ugyanakkor természetesen az okot is kezelnünk kell, amely a pontos diagnózis ismeretében történhet meg, komoly vagy visszatérő probléma esetében sokszor műtéttel. De bármilyen módszert választunk is, a pácienseknek tisztában kell lenniük azzal, hogy a vállproblémák hosszú távú kezelésében a funkcionális gyógytorna és az időnként, szükség szerint beiktatott fizikoterápiás eljárások elengedhetetlenek az ízület mozgásának visszaállításához, a biztonságos használathoz és a kiújulás megelőzéséhez.

Forrás: Fájdalomközpont


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.