Mi a lupus és milyen tünetekkel jár?

A lupus az immunrendszer rendellenessége, mely a páciens egész életét végigkíséri. Kit érint ez a betegség? Milyen tünetekkel jár és milyen kezelési lehetőségek vannak?

A lupus az immunrendszer egész életen át tartó rendellenessége. A betegség fő jellegzetessége, hogy az immunsejtek megtámadják a szervezet saját egészséges szöveteit, gyulladást és szövetkárosodást eredményezve.

A tünetek jelentkezhetnek csak a bőrön, de a lupus gyakrabban okoz belső problémákat is – például ízületi fájdalmat. Súlyos esetekben károsíthatja a szívet, a veséket és más létfontosságú szerveket. Noha gyógymód nincs rá, egyes kezelések képesek minimalizálni a betegség okozta károkat.

Mely tünetek jellemzőek lupus esetén?

1. Ízületi fájdalom

Az ízületi és izomfájdalom sok esetben a lupus első jele. Jellemzően a test mindkét oldalán egyszerre jelentkezik, különösen a csukló, a kéz, az ujjak és a térd ízületeiben érzékelhető. Az ízületek gyulladtnak tűnhetnek, tapintásra melegnek érezhetjük őket. A rheumatoid arthritistől eltérően azonban a lupus általában nem okoz maradandó ízületi károsodást.

kéz, ízület, reuma, orvos

Foto:123rf.com

2. Pillangó alakú kiütés

A lupus árulkodó tünete a pillangó alakú kiütés az arcon és az orrnyergen. Gyakori bőrprobléma még a napsugár-érzékenység – pelyhes, vörös foltok vagy hámló, lila kiütések jelennek meg a test különböző részein, beleértve az arcot, a nyakat és a karokat. Egyes embereknél szájsebek is kialakulhatnak.

3. A köröm elváltozásai

A lupus tünete a körmök megrepedése vagy leesése is – ezt szintén kiválthatja a betegség. A körmök elszíneződhetnek, kék vagy vöröses foltok alakulnak ki a körömtőnél. A foltok valójában a körömágyban vannak, gyulladt kis erek eredményezik őket. A duzzanat a köröm tövében lévő bőrt is vörössé és duzzadttá teheti.

4. Láz és fáradtság

A legtöbb ember, aki lupusban szenved, tapasztal bizonyos fokú fáradtságot. Ez sokszor elég súlyos ahhoz, hogy zavarja a mozgást és az egyéb napi tevékenységeket. Számos páciens időnként alacsony lázaz érzékel. A megmagyarázhatatlan láz sokszor a lupus egyetlen figyelmeztető tünete.

5. Fényérzékenység

Sok lupusszal küzdő ember szokatlanul érzékeny a napsugarakra és az ultraibolya fény egyéb formáira. Ha eltölt egy napot a strandon, bőrkiütés jelentkezhet a napfénynek kitett bőrterületeken, ami súlyosbíthatja a lupus egyéb tüneteit. Bizonyos gyógyszerek még érzékenyebbé tehetik a lupusban szenvedőket az UV-fényre.

6. Hajhullás

A lupus tünetei általában jönnek és mennek – ez magában foglalja a hajhullást is. A betegek áteshetnek időszakokon, amikor a haj foltokban hullik, vagy elvékonyodik az egész fejbőrön. Majd, ha elmúlt a fellángolás, valószínűleg új hajszálak képződnek.

7. Raynaud-kór

Egyes lupusszal küzdő embereknél Raynaud-jelenségnek nevezett állapot alakul ki. Ujjaik és lábujjaik fájdalmassá, zsibbadttá és bizsergővé válnak, ha hideg van vagy érzelmi stressz éri őket. Ez akkor fordul elő, amikor a kis erek görcsössé válnak és ez korlátozza a véráramlást a területen. Roham során az ujjak és lábujjak akár fehérek vagy kékesek is lehetnek. Raynaud-kór egyébként lupus vagy bármilyen súlyos egészségügyi szövődmény nélkül is kialakulhat.

lábmasszázs

Foto:pixabay.com

Lupus vagy valami más gyötör?

A kérdés jogos, amikor ugyanis a lupus jelentkezik, rendkívül hasonlíthat a rheumatoid arthritishez, amely ízületi fájdalmat és duzzanatot okoz, vagy éppen a fibromyalgiához, amely fáradtságot és fájdalmat vált ki.

Megkülönbözteti azonban a lupust a többitől, hogy ez a betegség a bőrkiütések, ízületi fájdalom és fáradtság kombinációja. A mai, korszerű laboratóriumi vizsgálatok segíthetnek elkülöníteni a lupust az egyéb betegségektől. Ugyanakkor, a lupus diagnosztizálása bonyolult lehet. A betegség imitálhat egyéb állapotokat, s gyakori, hogy eltérő lefolyású a különböző embereknél. Egyeseknél évekig fennáll, mielőtt tünetek jelentkeznének.

Bár egyetlen teszt nem létezik a lupusra, bizonyos fehérjék általában megjelennek a páciens vérében, ha küzd a betegséggel. Az antinukleáris antitestek (ANA) vérvizsgálata kritikus ilyen szempontból. Más laboratóriumi vizsgálatok a sejtszámot, a veseműködést és a véralvadási időt ellenőrizhetik. Az érintett szerv, például a bőr vagy a vesék szöveti biopsziája néha szintén segít felállítani a lupus diagnózisát.

Kinél alakulhat ki lupus?

A betegség lényegében bárkinél jelentkezhet. A nőket azonban 10-szer gyakrabban érinti, mint a férfiakat. Ezt leszámítva nagyobb a betegség valószínűsége, ha:

  • származásunk afro-amerikai, latin vagy ázsiai
  • 20 és 40 év közöttiek vagyunk
  • van a felmenőink között, családunkban, aki már lupus betegséggel küzd.

A lupus típusai

A lupus kifejezés alatt általában a szisztémás lupusz eritematózusra (SLE) gondolnak a szakemberek – ez a leggyakoribb és legsúlyosabb típus. Vannak azonban mások is.

A bőr lupus erythematosus – más néven discoid lupus – a bőrre korlátozódik. Nem okoz olyan szervi károsodást, amely a legáltalánosabb lupusnál jellemző. A leggyakoribb tünete a körkörös kiütés.

Létezik gyógyszerek által kiváltott szisztémás lupus, amely átmeneti lupustüneteket vált ki bizonyos gyógykészítményeket szedő embereknél.

A lupus kezelése

A lupus tüneteinek szabályozására szerencsére vannak módszerek. Ezek közé tartoznak a kortikoszteroid krémek, melyek a kiütésekre alkalmazhatók, valamint a nem szteroid gyulladáscsökkentők (NSAID-ok), az ízületi fájdalom és a láz ellen.

Érdekes, de maláriaellenes gyógyszerek is segíthetnek az ízületi fájdalmak, fekélyek és kiütések leküzdésében. A kortikoszteroidok szedhetők tabletta formában, de súlyos esetekben intravénásan is beadhatók. Ha nagyon komoly eset áll fenn a páciensnél, számára előnyösek lehetnek az immunrendszert elnyomó gyógyszerek.

A cikket folytatjuk.

Olvasd el ezt is!

Lupus gyanú esetén szükséges a trombózis prevenció?

Forrás: Adrina - napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.