Így hat a PRP a gyakori sportsérüléseknél

A gyakori sportsérülések kezelése meglehetősen sok kihívást tartogat: a legfőbb cél természetesen a minél teljesebb felépülés, de a gyorsaság is nagy szerepet játszik a megszokott edzésmunka folytatásában. 

Dr. Páll Zoltán, a FájdalomKözpont sebésze, traumatológus, sportorvos szerint az egyik legkorszerűbb kezelési mód, a PRP-terápia minderre alkalmas.

 

Mi is az a PRP-terápia?

Sportsérülések esetén hatékony, biztonságos segítség a PRP-terápia.

PRP-terápia a platelet-rich plasma szavak kezdőbetűire utal, ami magyarul vérlemezkékben gazdag vérplazmát jelent. Ez a regeneratív medicina körébe sorolható eljárás gyakorlatilag egy injekciós kezelést jelent, amelynek során vért vesznek az adott pácienstől egy erre a célra kifejlesztett különleges fecskendő-rendszerrel. Ezt a vért egy speciális eszközzel centrifugálják, majd az így keletkezett, vérlemezkékkel dúsított plazmát befecskendezik az ízületi résekbe és az ízületek köré.


Ez a feldúsított vér képes regenerálni a sérült szöveteket, éppen ezért többek közt a sportsérülések kezelésében is nagy jelentősége van, elsősorban a térd és egyéb ízületek (akár kéz- vagy láb kisízületei) problémáinál. Különösen akkor lehet nagy szerepe a PRP-terápiának, ha valamiért lassú a gyógyulás, és szeretnénk felgyorsítani azt. Kutatások igazolják, hogy ez a hatás bizonyos esetekben már akár egyetlen injekcióval is elérhető, bár sokszor kúraszerű kezelésre van szükség. Sőt, a konzervatív kezelésekre nem reagáló sportsérüléseknél is jó eredmények várhatók a PRP-terápiától. Az ínak, ínszalagok, izmok és porcok sérüléseinél is elérhető a regeneráló hatás, valamint remekül beválik krónikus gyulladásoknál és a porc újjáépítésében is. Egyes meniscus (a térdízületben lévő gyűrűporc) sérüléseknél, melyek nem igényelnek halaszhatatlan műtéti megoldást, a PRP akár a meniscus regenerációját is eredményezheti (ilyenkor természetesen egy kezelés nem elég). Ezenkívül a PRP tüzetes kivizsgálás után korszerű fájdalomcsillapító módszer, elsősorban krónikus fájdalmak esetén, mint például ízületi-, és gerincfájdalom, különböző idegzsábák.

Így hat a PRP 

PRP teniszkönyöknél

A teniszkönyök az ismételt terhelés és túlhasználat miatt kialakuló gyulladást jelenti az ínakban, és természetesen nem csak teniszjátékosoknál alakulhat ki. Teniszkönyöknél a célzott PRP-terápia képes beindítani és felgyorsítani a gyógyulást, hiszen az ínakba eleve nem jut annyi vér, mint az izmokba és lágyszövetekbe, így a vérlemezkékben gazdag vér beinjektálása mindenképpen jó hatású.

vállfájdalom

Foto: 123rf.com

PRP Rotátor-köpeny sérülésnél

Azoknál a sportoknál, amelyeknél a kart rendszeresen a fej fölé kell emelni, nem ritka a Rotátor-köpeny túlerőltetése és/vagy sérülése. Ha a köpeny teljesen elszakad, a megoldás a műtét lehet, ha azonban csak reped, vagy gyulladás jelentkezik, a PRP-terápia felgyorsíthatja a gyógyulást.

Foto:123rf.com

PRP a talpi bőnye gyulladásánál

A sarokfájdalom egyik tipikus oka a talpon átívelő vastag kötőszöveti szalag betegsége, a plantaris fasciitis, vagyis a talpi bőnye gyulladása. Ezt a szalagot könnyű túlterhelni, aminek következtében akár kétszeresesére is képes megvastagodni – ez gyakori jelenség a futóknál, atlétáknál. A PRP-terápia ilyen esetben is gyors fájdalomcsillapítást jelent, és beindítja a gyógyulást.

Cél a minőségi gyógyulás

Sportolás vagy akár csak egy rossz mozdulat következtében bárki, bármikor megsérülhet. Azonban azoknak, akik hatékonyan szeretnék folytatni edzéseiket, fontos, hogy a felépülés a lehető legjobban sikerüljön, ne csak használható legyen a sérült testrész, de valóban teljes értékű. Ezt nevezhetjük minőségi gyógyulásnak – ismerteti dr. Páll Zoltán, a FájdalomKözpont sebésze, traumatológus, sportorvos. – Vagyis adott esetben valóban minimalizálni kell a sérülést, gyulladást és/vagy fájdalmat a sérülés helyszínén, de utána hosszútávú gyógyító tevékenységgel kell elősegíteni a felépülést. Ennek célja, hogy fenntartsuk vagy akár növeljük a mozgásképességet, megakadályozzuk az atrófiát, vagyis a sorvadást, visszaállítsuk az erőt, az állóképességet, elősegítsük a funkcionális felgyógyulást, és elkerüljük a nem megfelelő, kompenzáló mozgásmintákat. Ebben a folyamatban jelent kitűnő eszközt a kezünkben a PRP-terápia, amelynek hatása a beadást követő napokban alakul ki, és hatása több hónapig, akár egy évig is fennáll.

Újra focizik, fut, golfozik? Van segítség a sportsérülésekre

Forrás: Fájdalomközpont


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.