Tökéletes edzés: ne az ego vezessen – 10 + 1 tipp a személyi edzőktől – 2.rész

A motivációról és a rutin hátrányáról

Akár teremben, akár otthon történik az edzés, bizonyos hibák sokakat visszatartanak attól, hogy valóban hatékonyak legyenek testük fittebbé tételében. Íme néhány okos tipp személyi edzőktől a tökéletes mozgásért.

A legjobb tippeket a tökéletes fittség és megfelelő edzés terén kétségtelenül a személyi edző adja. Ahhoz, hogy kellően hatékonyak legyünk testünk edzésében, előszöris a hibákat kell észrevennünk.

Ebben segítenek a személyi edzők tanácsai. Cikkünk első felében az első 6 tippel ismerkedhettünk meg. Lássuk a többit is.

7.Hagyjuk egónkat az öltözőben

Az egocentrikus típusokat mindenki ismeri az edzőtermekből. Vannak emberek, akiket az egójuk vezérel a súlyemelésben: majd ők megmutatják, hogy meg tudják csinálni! Érdemes tudni, hogy ezek a súlyemelgetők csak maguknak okoznak kárt, amellett, hogy bosszantóak. Technikájuk általában rossz, s mivel azt szeretnék, ha mindenki látná, milyen keményen dolgoznak ők, maximum stresszt rónak izmaikra, teljes testükre és ízületeikre, ami felesleges – hangsúlyozza a személyi edző.

A nehezebb súlyok nem mindig a legjobbak – könnyebbekkel jobb az edzés, a tempót pedig lehet – sőt célszerű – lassítani. Koncentráljunk a mozdulat tartományára, sokkal jobban érezzük majd magunkat, mint ha rossz technikával nehéz súlyokat emelgetnénk.

8.Mi a motivációnk?

Mindenki maga válaszolja meg, hogy mit keres az edzőteremben. Fontos, hogy legyen motivációnk, amiért ide jöttünk és mozgunk. Ha soványabbak és izmosabbak akarunk lenni, az is kiváló cél, de számos más oka is lehet a kondizásnak. Lehet az fizikai és pszichológiai indok is.

A személyi edző kiemeli: azt a testet edzzük, amink van, és ne azt, ami majd lesz. Alapvető alkatunkat ugyanis nem tudjuk megváltoztatni: aki körte alkat, az mindig az marad. De csökkenteni tudjuk a  testzsírt és formásabbá válhatunk.

9.Legyünk reálisak céljainkat illetően

Ha fogyni szeretnénk, a testmozgás nem elég. Étrendünket is meg kell változtatnunk – hajlamosak vagyunk túlbecsülni a konditeremben elégetett kalóriák mennyiségét, a valóság azonban az, hogy a női maratonisták például inkább híznak edzés közben. Ne gondoljuk, hogy ha keményen dolgoztunk az edzőteremben, bármit ehetünk. Egy masszív étellel tönkretehetjük az egészet. Gyakori, hogy panaszkodnak az edzőterembe járók: nem fogytak. Ez lehetséges, de a zsírt elveszítették és izom épült a helyébe – mondja a személyi edző.

Érdemes tudni azt is, hogy kivéve az aktív testépítést, energia- és sport portokra, italokra nincs szükségünk.

10.A rutin a fejlődés ellensége

A személyi edző kiemeli: ha mindig ugyanazt csináljuk edzés gyanánt, nem fejlődünk, csak fenntartunk egy szintet. A test a fokozatos terhelésre reagál. Ha sosem növeljük például a súlyt, s ugyanazokat az ismétléseket végezzük, a fittséget fenntarthatjuk, de fejlődni nem fogunk.

A hatékony edzéshez kombinálni kell a kardio-, erősítő- és rugalmasságot adó gyakorlatokat. A kardioedzés lényege, hogy a szívet hatékonyabbá teszi és erősíti, hosszabb életet tesz lehetővé. Az erősítő edzés az izmokat erősíti s stabil izomnövekedést ér el. A rugalmasságot adó edzés pedig segít, hogy sosem okozzon gondot felkelni az ágyból reggel.

kettlebell edzés

11.Mindenki haladjon saját tempójában

Ha van pénzünk személyi edzőre, sose titkoljuk el előle a félelmeinket. Betegség esetén például nyugodtan pihenhetünk, s azt is megmondhatjuk, ha úgy érezzük, egy gyakorlat nagyon nehéz számunkra. Fontos ugyanakkor a határok kitolása. Csak egy kicsit kreatívnak kell lenni a fejlődéshez.

Amennyiben valaki idősebb és egészségügyi gondjai vannak, beszélnie kell orvosával, mielőtt bármilyen finesz- vagy egyéb edzésbe belekezd. Egyeztessünk a doktorral, mi az, ami számunkra megfelelő.

Forrás: https://napidoktor.hu/index