Tökéletes edzés: ne az ego vezessen – 10 + 1 tipp a személyi edzőktől – 1.rész

A jó technikáról és a káros mítoszokról

Akár teremben, akár otthon történik az edzés, bizonyos hibák sokakat visszatartanak attól, hogy valóban hatékonyak legyenek testük fittebbé tételében. Íme néhány okos tipp személyi edzőktől a tökéletes mozgásért.

A legjobb tippeket a tökéletes fittség és megfelelő edzés terén kétségtelenül a személyi edző adja. Ahhoz, hogy kellően hatékonyak legyünk testünk edzésében, előszöris a hibákat kell észrevennünk.

Ebben segítenek a személyi edzők tanácsai.

1.Az edzőgépek világában a technika a lényeg

Az elsőszámú hiba, amennyiben edzőteremben igyekszünk fitté válni, a rossz technika alkalmazása. Ha a súlyokat nem megfelelően emeljük, nem jól hajolunk előre, a tartás és a forma sem korrekt, csak problémát okozunk magunknak. A rossz technika sérüléshez vezet, s valójában felesleges is az edzés, hiszen a test ebből nem szerez előnyöket.

Helyesen kell tehát első körben megtanulni a gépek kezelését, s le kell lassítani. A személyi edző tanácsa ezen felül az, hogy jobb kevesebb gyakorlatot elvégezni helyesen, mint többet, de rosszul.

A test alkalmazkodik a mozgási mintákhoz, az izmok először sokkolódnak, aztán erősödni kezdenek. Így minél többször végezzük az edzést, annál inkább hozzászoknak. Ez a minőségi edzés kulcsa.

2.A fitnesz órák nagyszerűek – de nem árt az óvatosság

A fitnesz órák valóban motiválóak lehetnek, remek módja a formába kerülésnek és előnyös lehet mások társasága is, ugyanakkor az edzők nem mondják el túl sokszor a gyakorlatok lényegét. S ha kezdők vagyunk, ez problémát okozhat, könnyen megtanulhatjuk rosszul is a mozgássort. Rossz technikával súlyt emelgetni például rövidúton ágyba küldhet, akár több napra, kínzó hátfájással.

Jó ötlet ezért előbb érkezni és megkérdezni az edzőt, hogyan kell jól csinálni egy adott gyakorlatot.

kettlebell edzés

3.Helytelen gondolat, hogy a súlyemelés Hulk Hoganné változtat

A testmozgást számos mítosz övezi. Az egyik legkárosabb az, amely a nőket távoltartja az erősítő edzésektől: ha súlyt emelünk, attól még nem lesz előnytelen a karunk megjelenése! A súlyemelés segít erősnek és aktívnak idősebb korban is. Csökkenti a hátfájás és a csonttörés esélyét, később is.

Nevetséges feltevés azt gondolni, hogy a súlyemeléstől úgy fogunk kinézni, mint Hulk Hogan, és néhány alkalom után úgy ébredünk, mint egy testépítő. Ilyen izmokat kialakítani ugyanis nagyon sok időbe telik.

4.Talán nem megy elég keményen az edzés

Honnan tudhatjuk, hogy elég jól dolgozunk-e? A személyi edző szerint akkor jó az edzés, ha valóban úgy érezzük, már nehezen kapunk levegőt – tudunk válaszolni kérdésekre, de beszélgetést nem vagyunk képesek folytatni. Ha valaki közben telefonálni tud, az valószínűleg nem dolgozik keményen. Vagyis megfelelően hatékony sem lesz az edzése.

A legjobb tanács 19 és 64 éves kor között a heti 150 perc közepes tempójú testmozgás, melyet heti kétszer nem árt erősítő edzéssel is megtoldani a megfelelő egészség érdekében.

5.Növeljük a terhelést

Fontos az is, hogy ha egy adott szintet már megugrottunk, érdemes növelni az adagot egy idő után. Ha úgy érezzük, ez a mozgás már könnyű számunkra, nehezítsünk egy kicsit rajta.

6.Nincs szükség szuper felszerelésre vagy kirakat-edzőtermi bérletre

Ahhoz, hogy a szükséged edzésünk meglegyen, nem kell drága, mutatós felszerelésben feszítenünk az edzőteremben vagy mindenképp beiratkoznunk egy költséges konditerembe. Egy kellemes, pamut póló, egy sportmelltartó, kényelmes leggings vagy rövidnadrág, valamint futásra, edzésre megfelelő cipő tökéletesen megteszi. A megfelelő lábbeli fontos, mert ha az nem jó, könnyen sérülést okozhat.

Nincs szükségünk sok pénzre ahhoz, hogy meglegyen az edzés! Elég a közeli park, egy otthoni futópad és edzőgép vagy a YouTube-on id megtalálható videók a megfelelő testmozgáshoz.

A cikket folytatjuk.

Forrás: Adrina - napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.