Sport és táplálkozás – izmok és csontok

A sikeres súlykontrollért leghatékonyabban a megfelelő mozgással és táplálkozással tehetünk, hiszen a táplálkozás és a teljesítmény viszonya szorosan összefügg.

Táplálkozás és fizikai teljesítmény viszonya

A sikeres súlykontrollért leghatékonyabban a megfelelő mozgással és táplálkozással tehetünk. Az izomzat felépítésének és lebontásának egyensúlya az életkorral változik. A testmozgás és a helyes táplálkozás együttesen javítják és tartják karban izmaink állapotát, tónusát; az egészséges izomzat pedig egész szervezetünk fiziológiájára, anyagcseréjére kihat egész életünkön át.

Az izomzatra, izomszövetre vonatkozó üzenet egyértelmű és világos: használd vagy elveszíted! A táplálkozás területén is van egy-két stabil álláspont, melyek hatással vannak a fizikai teljesítményre. Bizonyos szénhidrát típusok meghosszabbítják, és javítják az állóképességet, a fehérjék esetében a fogyasztás időzítése és minősége a fontosabb, mint extra mennyiségű bevitelük. A szervezet vízigénye odafigyelést igényel, egyénenként eltérő lehet.

Jó tudni!

A maximális teljesítményt az határozza meg, hogy a szív milyen mennyiségű oxigéndús vért képes biztosítani a mozgáshoz. Ez a pulzusszám (a szívverések percenkénti száma) és a verőtérfogat (az egyes szívverésekkel szállított vér mennyisége ml-ben) függvénye.

egeszseges eletmod, mozgas

Teljesítmény

A testmozgás minden életkorban fontos fiziológiai előnyökkel jár. Az emberi fizikális teljesítőképesség hatékonyan növelhető, azonban nem mindegy, hogyan. A feladat jellegétől függően számos lehetséges tényező okozhatja az emberi test elfáradását, és szabhat határt teljesítőképességünknek. Ezek közé tartozik a hőszabályozás, a vízháztartás, az energiaellátás, a központi idegrendszer fáradtsága, valamint a testmozgás anyagcseretermékei (például a tejsav).

mozgás

Izomvesztés (szarkopénia)

Az izom épülésének és lebomlásának egyensúlya az életkor, a táplálkozás és a fizikai aktivitás függvényében változik. A mozgásszegény életmód pusztító hatással van az izmokra, és az izomtömeg csökkenéséhez vezet. Ugyancsak fontos tényező az étkezések időzítése.

Az izomrostok ugyanis akkor épülnek, illetve regenerálódnak jobban, ha közvetlenül a testedzés után eszünk – különösen könnyen emészthető fehérjét és némi szénhidrátot -, ahelyett hogy a táplálékbevitelt későbbre halasztanánk.

Csontok

A kalcium megtartása, valamint a csontok építése és erejének élethosszig való megőrzése szempontjából kulcsfontosságú az is, hogy mit eszünk. A mozgás a csontok fejlődését is stimulálja. Kutatások kimutatták, hogy az aktív életmódot folytató fiatalok csonttömege a csípő és a gerinc tájékán nagyobb, mint ülő életmódot folytató társaiké.

Helyes táplálkozás

Az izomtömeg egyértelműen pozitívan hat az egészségünkre, legyen szó akár az anyagcsere, a fiziológiás folyamatok (pl. ritmus, légzés) vagy a kognitív funkciók (pl. figyelem, érzékelés, észlelés, emlékezet) megfelelő működéséről.

Táplálkozási igények terén a sportolók és az átlagos aktivitású egyének között az energia- és vízszükséglet tekintetében van a legnagyobb különbség. Energia minden tevékenységhez kell – a rövid ideig tartó, intenzív mozgáshoz éppúgy, mint a hosszan tartó, folyamatos edzéshez. Vízre a fizikai igénybevétel során termelődő többlet hő leadásához is szükség van.

Forrs: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.