Pontos vízmérés – Ennyi vizet kell inni edzés előtt és után

Köztudott tény, hogy a sportolás során és az izzadás révén sok folyadékot veszíthetünk, ezért a megfelelő folyadékbevitelre fokozottan figyelnünk kell.

A megfelelő folyadékbevitel elengedhetetlen az ember egészsége szempontjából, hiszen szüksége van a szervezetnek ahhoz, hogy a szövetek, szervek és a legapróbb sejtek is megfelelően működjenek.

Fotó: 123rf.com

Nyáron, a meleg miatt alapjáraton több folyadékot fogyaszt az ember, mint a hideg, téli hónapokban, ugyanakkor az edzések alatt nemcsak a folyadékpótlás megfelelő mennyiségéről, de minőségi pótlásáról is érdemes gondoskodni. 

A folyadékigény testsúlytól, nemtől, kortól, aktivitási szinttől és testzsírszázaléktól is függ, de a szakemberek átlagosan napi két és fél liter tiszta víz fogyasztását javasolják. Az edzés során is érdemes a szénsavmentes ásványvízhez nyúlni, de olyan sport- és izotóniás italok közül is választhatsz, amelyek összetevőik révén pótolják az izzadással eltávozott vizet, sókat, ásványi anyagokat, elektrolitokat, valamint szerepet játszanak a szervezet energiahiányának pótlásában, így edzés előtt és után is fogyaszthatóak. 

Foto:123rf.com

Mennyi vizet kell inni edzés előtt, közben és után?

Azok, akik edzenek, vagy folyamatosa sportolnak, fokozottan ügyelniük kell arra, hogy még a szomjúságérzet kialakulása előtt fogyasszanak folyadékot, ne csak akkor, amikor már valójában szomjasak. A szomjúság ugyanis válasz a szervezet részéről a folyadékegyensúly eltolódása miatt, az érzet pedig a megemelkedett sókoncentráció következménye. Edzés közben a dehidratáció például gyors szívverés, izomgörcs vagy hányinger formájában nyilvánulhat meg, így már csak ezek miatt is fontos a folyamatos folyadékpótlás.

A japánok számára nem újdonság, hogy ébredés után az első dolguk éhgyomorra meginni négy pohár vizet. Ősi hagyomány ez, melyet számos betegség gyógyítására alkalmaznak. Meghökkentően egyszerű módszer, mégis tudományosan is bizonyított a hatékonysága…

Csodát tesz az ébredés utáni azonnali vízivás!

Az American Council on Exercise ajánlása szerint érdemes edzés előtt 2-3 órával 5 deciliter folyadékot fogyasztani. Az edzés közvetlen megkezdése előtt két decilitert igyál, mozgás közben 20 percenként két decilitert fogyassz, edzés után 20 perccel pedig 2-3 deciliter folyadék az ajánlott.

Így számolhatod ki, mennyi vizet fogyassz egy nap

Amennyiben azt szeretnéd tudni, nagyjából mennyi folyadékra van a szervezetednek szüksége, a legegyszerűbben úgy számolhatod ki, hogy a saját testsúlyod elosztod 30-cal. Ebben az esetben egy 75 kilós nőnek napi 2,5 liter folyadék az optimális.

 

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Egy válasz

 1. Jáger László

  És ha nem edzek!!???..
  Kérdezem profán .bután!!!???…
  csak ennyi
  barátilag
  J.L.

  Válasz

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.