Miért fontos az erőnléti edző segítsége?

A sportnak ma már megvan a maga tudománya. A sporttudományok sorában (sportgazdaság, sportpolitika, sportorvoslás…) az egyik legnagyobb és legfontosabb az edzéselmélet és edzésmódszertan.

Egyre elterjedtebb, hogy a sportolók mellet nem csupán egy edző található, hanem specializálódott edzők egy csoportja. Az erőnléti edző a fizikai képességek fejlesztésére szakosodott sportszakember.

Az erőnléti edző feladata

Az erőnléti edző feladata, hogy a sportoló kondicionális és koordinációs képességeit az adott időszaknak (alapozási vagy versenyidőszak) megfelelően fejlessze vagy szinten tartsa. Az erőnléti edző felel azért, hogy a sportoló alap kondicionális képességei (erő, állóképesség, gyorsaság) a kívánt szintet elérjék, továbbá a koordinációs képességek (általános és futás mozgáskoordináció) fejlesztéséért és szinten tartásáért, a test stabilizációjáért (megfelelő stabilizációs izmok fejlesztéséért), és az izomzat rugalmasságáért. Gondoskodik a sportághoz szükséges megfelelő fizikai állapotról.

személyi edző

A képességfejlesztés alapja

Azért, hogy el tudja látni feladatát, széleskörű ismeretekkel kell, rendelkezzen a különböző edzésmódszerek és edzéstechnikák területén. Ő határozza meg, hogy képességeink fejlesztéséhez vagy szinten tartásához mely gyakorlatokat, milyen ismétlésszámmal, hány szériában, milyen időtartamban kell végeznünk, megszabott pihenőidő tartása mellett.

A három I (intenzitás, ingersűrűség, időtartam) és a terjedelem meghatározza, hogy mely képességünket fejlesszük. Mivel a fizikai képességeinkért felelős, így munkája szerves részét képezi az izomzat nyújtása, az izom ruganyosság fenntartása.

Szintén munkájához tartozik a megfelelő izom-idegkapcsolat kiépítése, motorikus egységek vezérlésének finomítása, ami jó mozgáskoordinációt eredményez, mivel mozgáskoordináció híján a kondicionális képességek képtelenek realizálódni. A felsoroltakat és a különböző edzéstechnikai és módszertani ismereteit felhasználva az erőnléti edző a kitűzött célok eléréséhez meghatározza a szükséges elvégzendő edzésmunkát, azaz edzéstervet készít.

 

Erőnléti edzések tervezése

Az erőnléti edző munkája mindig felméréssel kezdődik, hogy tisztában legyen azzal, hogy a sportolók mire képesek, így kialakítva a számukra szüksége ideális edzésterhelést. A képességfejlesztésben nincs önkényes és haszontalan munka, mivel egy képesség fejlesztése kihat az összes többi képességünkre. Amennyiben felesleges izomzatot építünk, úgy többlet terhet helyezünk saját magunkra, ami hátráltató lehet. Például a felsőtest izomzatának túlsúlya egy lólengésre szakosodott tornász esetében szükségszerű és ideális, de ugyanilyen testfelépítés a magasugrók körében hátrányos a sportteljesítményre. Az erőnléti edző munkájának hatásossága számszerűen mérhető, éppen ezért a munka folyamán állandó felmérés, visszacsatolás szükséges. Így az edzésterv, amennyiben szükséges, úgy a munka előrehaladtával változtatható, növelhető vagy csökkenthető az edzésterhelés. Azonban az edzés mindig tervezett, és a kitűzött célokhoz igazított.

Ezért jó az egész napra elosztott több, rövid edzés

 

 

Forrás: Sportorvosi Központ


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.