Ezért jó az egész napra elosztott több, rövid edzés

Az egész napra elosztott, időszakosan végzett, rövid testmozgások hatékonyabban meggyőzik az agyunkat arról, hogy tele vagyunk, mint egyetlen intenzív edzés.

A Murdoch Egyetem kutatói az YY-peptid (PYY) koncentrációjának váltakozását vizsgálták szakaszos, illetve folyamatos testmozgás esetén. Annak ellenére, hogy a szakértők nem mutattak változást a PYY szintjében a két mozgástípus között, kiderült, hogy a gyakori, rövidebb mozgásokat végző résztvevők 32 százalékkal nagyobb telítettségérzést tapasztaltak.

Foto:123rf.com

Dr. Tim Fairchild elmondta, a korábbi kutatások azt mutatták, hogy a testmozgás növeli az étvágyat szabályozó hormonok, különösen a PYY koncentrációját, és ezáltal javítják az étvágy szabályozását, de ezek a kutatások csak a mozgást követő első néhány órára összpontosítottak. A Murdoch kutatása viszont a testmozgás egész napra vonatkozó hatásait vizsgálta.

A kísérletben összehasonlították a semmilyen testmozgást sem végző résztvevőket azokkal, akik reggel edzettek egy órát, illetve azokkal, akik egész napra elosztva rendszeresen ötperces mozgásokat végeztek. Az eredmények szerint a gyakori, rövid edzéseket végzők délután egy és három óra között 32,3 százalékkal, délután három és öt között pedig 26,9 százalékkal nagyobb telítettségérzést tapasztaltak.

“Annak ellenére, hogy a PYY koncentrációja nem tért el, a gyakori és rövid edzéseket végző résztvevőkben kisebb volt az éhségérzet, és nagyobb a telítettségérzet a délutáni órákban” – összegezte az eredményeket dr. Fairchild. “Úgy látszik, hogy a mozgás halmozódó hatást gyakorol még akkor is, ha nem befolyásolja a hormonszintet.”

Agyközpontú személyi edzés – a test és az elme tökéletes felfrissítésére

 

Forrás: Szívderítő


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.