Nyári ballépések és sérülések

A nyár az üdülés, az utazás, élménygyűjtés évszaka. Nem csak a strandolásról, wellness-ről szól, sokaknak ilyenkor jut több idejük az aktív kikapcsolódásra. Előtérbe kerülnek a szabadtéri játékok, a sportolás, túrázás is. A testmozgás a teljes szervezetre és a pszichére is jótékony hatással van, hiszen javítja a szív- és érrendszer működését, közrejátszik egy sor betegség megelőzésében, erősíti az izmokat, oldja a stresszt.

Sajnos azonban, mint minden jó dolognak, a testmozgásnak is vannak árnyoldalai. Történhetnek kisebb-nagyobb balesetek. Főleg, ha bemelegítés nélkül állunk neki nagyobb erőkifejtésnek, amelyhez esetleg ráadásul nem is vagyunk hozzászokva. Ha év közben nem mozgunk eleget, a gyerekek vagy a barátok unszolására ilyenkor mégis beállunk a strandon röplabdázni, tollasozni vagy focizni, könnyen lehet, hogy húzódással, rándulással, ficammal vagy zúzódással végezzük.

Az ízületeket az ízületi tok és a szalagok tartják. Baleset – például egy rossz lépés, esés vagy ütközés – következtében mind a tok, mind a szalagok, mind a környező izmok és erek sérülhetnek. Részleges vagy teljes ficam következtében az ízületi porcfelszínek – azaz a vápa és a fej – kisebb-nagyobb mértékben elmozdulnak egymástól. Ficam leggyakrabban a vállban, a könyökben, az ujjízületekben, a csuklóban, a térdkalácsban és a bokában fordul elő. Ránduláskor a fej a vápában marad, csak elmozdul, ezért az ízületi tok és a szalagok megnyúlnak, vagy akár el is szakadhatnak. Előfordulhat továbbá izom- vagy ínhúzódás, mely egy hirtelen mozdulat következtében lép fel. Leggyakrabban a hát vagy a láb izmait érinti, de előfordulhat a karban is. Súlyos esetben részleges vagy teljes izomszakadás is létrejöhet, ekkor a terület besüppedését figyelhetjük meg.

Ha megtörtént a baj, a legtöbb, amit ott helyben tehetünk: az érintett terület pihentetése, mozgásának megakadályozása, valamint a hideg borogatás, illetve helyi érzéstelenítő krémeket is alkalmazhatunk. Ha a tünetek ennek hatására sem enyhülnek jelentősen, forduljunk orvoshoz, mert komolyabb bajjal lehet dolgunk!

A fájdalmas ízületek gyógyulását különböző bandázsokkal és tapaszokkal segíthetjük. A rugalmas ízületrögzítők – azaz a csukló-, boka-, könyök- és térdvédők, valamint elasztikus szorítók – nem akadályozzák meg teljesen a mozgást, csak az érintett területet rögzítik. A korszerű termékek jól szellőző anyagokból készültek, ezért a nyári melegben sem okoznak kényelmetlenséget. Szalagsérülés, ízületi instabilitás, ficam vagy rándulás esetén is használhatóak.

A kinesio tape, azaz kineziológiai tapasz közvetlenül a bőrre ragasztott szalag, mely együtt mozog az ízülettel és az izmokkal. Javítja az izomműködést és támogatja a vénás keringést. Dinamikus, aktív támaszt nyújt az érintett terület számára, anélkül hogy akadályozná viselőjét a mozgásban. Amellett, hogy fizikailag is témogatja a megrándult vagy kificamodott ízületet, a vérkeringést is serkenti körülötte, ami szintén hozzájárul a gyorsabb gyógyuláshoz. Ráadásul a nyirokrendszert is fokozott keringésre ösztönzi, ami kedvező hatással van az immunrendszerre, így hamarabb elmúlik a gyulladás. A kinesio tape emellett fájdalomcsillapító hatással is bír, mivel aktiválja a megfelelő idegsejteket.

Fotó: 123rf.com

Enyhébb esetekben otthon is kezelhetjük magunkat. De ne kockáztassunk, ha nagy fájdalmaink vannak, vagy egyéb nyugtalanító tüneteket észlelünk! Ilyenkor mindenképp forduljunk orvoshoz, aki segít a megfelelő termék kiválasztásában vagy vényköteles eszközt írhat fel, valamint egyéb terápiát is elrendelhet!

Húzódás, rándulás, ficam minden életkorban előfordulhat, de nyolc éven aluliaknál nem gyakori, mivel testfelépítésük miatt a csontjaik törnek el előbb. A testmozgás hiánya, de a túl sok sportolás is hajlamosíthat az ilyen balesetekre, ahogyan a túlsúly is. Figyeljünk oda a fokozatosságra, és ha elfáradunk, inkább üljünk le pihenni. A megelőzést segíti továbbá az intenzív mozgás előtti bemelegítés, valamint az utána való nyújtás. Az egészséges, változatos étrend is hozzájárul az izomerő fenntartásához, valamint segítségével megtartható vagy elérhető a normál testsúly, ami jót tesz az ízületeknek.

A felsorolt eszközök – a rögzítők és a kinesio tape – megelőzésre is alkalmasak. Ha tudjuk magunkról, hogy valamely ízületünk érzékenyebb, biztosítsuk be magunkat előre, és már a sportolás előtt vegyünk fel rögzítőt vagy helyezzünk el tapaszt!

Forrás: https://napidoktor.hu/index