Ízületek – Még csak nagy súly sem kell a térd megterheléséhez!

Széleskörben elterjedt nézet, hogy az elhízás ízületi problémákhoz vezet. Egy új kutatás szerint azonban nem szükséges túl nagy súly sem ahhoz, hogy a térd terhelése megvalósuljon.

Valljuk be, legtöbben azt hinnénk, komoly súlygyarapodás kell hozzá, hogy a térd megterhelődjön és további problémák alakuljanak ki.

Egy új kutatás azonban most felhívta a figyelmet arra: nem szükséges akkora súlytöbblet, mint azt gondolnánk, hogy a térdekkel gond legyen – beleértve a fájdalmat, a merevséget és a mozgáskorlátozottságot, amelyek sajnos térdprotézis-műtéthez vezethetnek – számol be a Webmd.com.

Mindössze 5 kiló súlygyarapodás képes arra, hogy a nőknél 34 százalékkal, a férfiaknál pedig 25 százalékkal megnövelje a teljes térdprotézis szükségességét – mutatott rá az Elhízás Elleni Küzdelem Nemzetközi Kongresszusa.

Az eseményen a kutatók két, 264 ezer ember bevonásával készült tanulmány eredményeiről számoltak be. Áttekintettek a súlygyarapodásról és a térdízületi gyulladásról szóló 23 tanulmányt is.

térd

Az osteoarthritis – más néven „kopásos” ízületi gyulladás – , az ízületi gyulladás leggyakoribb típusa. Általában a csípő, a térd és a gerinc teherviselő ízületeiben fordul elő, de valójában bármelyikben jelentkezhet.

Az ízületben ilyenkor elhasználódik a csontok közötti teret tompító porc. Amennyiben az állapot kellő mértékben romlik, a csontok egymáshoz dörzsölődhetnek, fájdalmat okozva és korlátozva a mozgást.

Gyógymód sajnos nincs a problémára. A térdprotézis beültetése gyakori – csak Amerikában 750 ezer műtétet hajtanak végre a The Washington Post adatai szerint.

A kutatók úgy vélik, eredményeik további okot adnak arra, hogy az emberek megfontolják, mennyit híznak – lehetőleg kerüljék a súlygyarapodást, ne később legyen szükség a felesleges kilókat leadására.

Olvasd el ezt is!

Hidegben, időjárás-változáskor jobban fáj a térde? Igy tudja csillapítani

Forrás: Adrina - napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.