Nem minden mozgás jó neked

Az egészséges élet és a szép test kulcsa a megfelelő étkezés és a rendszeres mozgás – számos mozgásforma és gyakorlat létezik, de nem biztos, hogy mind nekünk való.

Valamennyi mozgásforma és gyakorlat hatékony – de minthogy van, aki jobban kedveli az aerobikot a futásnál, vagy egy zumbát a kondigépeknél, személyfüggő, milyen típusú mozgás a leginkább nekünk való. Olyan sportot válasszunk, amelyiket élvezni is tudjuk, hiszen úgy sokkal könnyebb a zsírégetés.

Fontos hozzátenni: a rendszeres sport legyen kiegészítve egészséges táplálkozással, mert a kiváló edzésterv önmagában nem elég. Íme a mostanság nők körében legnépszerűbb mozgásformák, melyek közül nem egy nemcsak a testet, de a lelket is edzi, sőt megnyugtatja.

Fotó: 123rf.com

Pilates

Nagyon sokan szeretik ezt a mozgásformát, mely erőlködés nélkül erősíti, formálja, nyújtja a testet, erősödnek az izmok, és közben relaxálunk is. Feltalálója, German Joseph Pilates a sportot elsősorban olyan emberek gyógyítására fejlesztette ki, akik hosszú ideig ágyhoz voltak kötve – így segítve nekik a felépülésben.

Fotó: 123rf.com

A mozgások lassúak, kiválóak azok számára, akik elméjüket is szeretnék megnyugtatni, miközben erősítik a testüket. Igen hatékony sport, amely az ízületeket sem terheli. Testtartásunk javul, vonalaik lassan szépülnek, izmaink erősödnek. Különösen jó azoknak, akik nem kedvelik a „túlságosan izzadós” sportokat.

Fittness

A fittness kifejezés többféle sportot is magába foglal: gimnasztikát, atlétikát, bokszot – megerőltetőbb, mint a Pilates. Fejleszti, határozott vonalat ad az izmoknak, javítja a tartásunkat, jót tesz a vérkeringésnek és gyorsabban égetünk kalóriát. Többnyire konditeremben végzik, ezért ha olyan típusok vagyunk, aki szeret oda járni, ez a nekünk való sport.

Fotó: 123rf.com

Jóga

Azoknak, akik szeretnék megteremteni a test és a lélek egyensúlyát, tökéletes választás ez a mozgás. A jóga több mint egy sport, inkább egy életstílus, mely különböző testtartásokat kombinál a meditációval. A tartásokat (aszanákat) szakértő segíthet elsajátítani – érdemes jóga órákra járni vagy jógatanár segítségét kérni. A jóga visszaállítja testünk rugalmasságát és valamennyi izmunkat megerősíti, általános jó közérzetet és erőnlétet biztosít.

Az obezitás, azaz a túlsúlyosság társadalmunk egyik fő egészségügyi problémája, mely nem csak önértékelési gondokat okozhat, de olyan betegségek kialakulásában játszik fő szerepet, mint az inzulinrezisztencia, a 2-es típusú cukorbetegség, a magasvérnyomás és az egyéb kardiovaszkuláris betegségek.

Így kezdjen neki a mozgásnak, ha túlsúlyos

Spinning

A spinning egy megerőltetőbb sport. Igen jó kalóriaégető, egy edzés alatt 500 kalóriát is égethetünk vele. A gyakorlatokat speciálisan kialakított biciklin végzik, a sprint tekerést a lassúbbal váltakoztatja. Erősíti az egész testet és kardio-gyakorlat is, hiszen felgyorsítja a szívverést, jót tesz a vérkeringésnek – a szívproblémákkal küzdőknek nem javasolt. Erőkifejtést követel, így leginkább azoknak ajánlott, akik szeretik az efféle sportot. A népszerű női mozgások között megemlíthetjük még az úszást, a kick bokszot, a zumbát, a step aerobikot és a teniszt is.

Forrás: Oxygen Medical


Egy válasz

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.