Így relaxáljunk a progresszív izomlazítással

Elfelejtetted, hogyan kell pihenni? Az igazi relaxációhoz némi erőfeszítésre van szükség – de megéri a munkát. Kövesd ezt az útmutatót a progresszív izomlazításhoz!

A stressz – a “harcolj vagy menekülj” reakció – automatikus, veszélyre adott válaszreakciónk. A baj csak az, hogy hacsak nem menekülsz el szó szerint a probléma elől, nincs kiút a feszültségből. És ez árthat az egészségednek.

Meglehet tanulni hogyan kell kikapcsolni a stresszreakciót azáltal, hogy tudatosan aktiválod azt, amit Dr. Herbert Benson, a stresszkutatás egyik úttörője “relaxációs válasznak” nevez. Benson volt az első, aki tanulmányozta bizonyos relaxációs technikák fizikai hatásait.

“Megtanulhatod kikapcsolni a stresszreakciót a relaxációs válasz tudatos aktiválásával”

Megállapította, hogy például a meditáció vagy a mélylégzés gyakorlásával ténylegesen csökkenthetjük a vérnyomásunkat, lelassíthatjuk a légzésünket, megváltoztathatjuk az agyhullámok mintázatát, csökkenthetjük a szervezet oxigénfelhasználását, sőt, még az immunrendszerünk bizonyos aspektusait is erősíthetjük.

Foto:reader’s digest

Mi az a progresszív izomrelaxáció?
A progresszív izomrelaxáció egy olyan relaxációs technika, amely során az izomcsoportokat egyenként megfeszítjük és elengedjük, hogy ellazítsuk az egész testünket. Az ehhez hasonló technikák segíthetnek a stresszel összefüggő magas vérnyomásban szenvedők vérnyomásának csökkentésében.

 

 

Hogyan használjuk a progresszív izomrelaxációs technikát?


1. Feküdjünk le

Feküdjön hanyatt egy vastag szőnyegre vagy tornaszőnyegre.

2. Lélegezzünk mélyeket és feszítsük meg az egész testünket

Lélegezz mélyeket, majd feszítsd meg az egész tested, és tartsd megfeszítve néhány másodpercig. Figyeld, milyen érzés, ahogy a tested minden izma megfeszül. Ezután kilégzés közben lazítsd el magad, és vedd észre a különbséget.

3. Most csináljuk szakaszonként


Feszítsd meg tested minden egyes részét szakaszonként, kezdve a lábaddal. A lábujjaidat feszítsd meg lefelé, majd felfelé. Feszítsd meg a vádliizmaidat, majd lazítsd el. Térj át a combodra, majd a hasizmodra. Most enyhén hajlítsd be a hátad, és nyomd a padlóba.

4. Folytassuk az egész testünkön keresztül

Folytasd az egyes izomcsoportok megfeszítését. Szorítsd ökölbe a kezeidet, majd lazítsd el. Nyomd a karjaidat a padlóhoz, majd lazítsd el őket. Húzd fel a vállaidat, majd engedd le. Feszítsd meg az arcizmait (ráncold a homlokodat, szorítsd össze a fogaidat, tárd nagyra a szádat).

5. Pihenjünk

Ha végeztél, feküdj csendben néhány percig. Az egész testedben érezd, hogy ellazultál.

Gyenge izmok-ezért fontos odafigyelni

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.