Top 32 mindfulness tevékenység – minden életkorban nyugalom!  –  1.rész

Mit tegyenek a felnőttek?

A mindfulness, azaz éber meditáció tevékenység minden életkorban fontos – a stressz enyhítése érdekében és azért, hogy jobban jelen legyünk az adott pillanatban. Hogyan gyakorolhatják ezt a felnőttek?

Egyre népszerűbb tevékenység a mindfulness gyakorlása a stressz csökkentésére, a szorongás enyhítésére, valamint azért, hogy jobban jelen lehessünk a mindennapjainkban, tudatosak és figyelmesek maradjunk.

Egyes kutatások azt sugallják, hogy az éber meditáció hasznos lehet olyan problémák esetén is, mint a szorongás, a krónikus fájdalom és a depresszió. Segít, hogy lelassuljunk, tudatosabbá váljunk önmagunkkal és környezetünkkel szemben is.

Foto:123rf.com

Jó hír, hogy a mindfulness beépítése mindennapi rutinunkba hihetetlenül egyszerű lehet – életkortól függetlenül.

Lássuk, mit tehetnek a felnőttek az érdekében?

1.Hála-lista

A hálalista vagy hálanapló készítése javíthatja a közérzetet és elősegítheti a pozitivitást, segít ugyanis azokra a dolgokra összpontosítani, amelyekért hálásak vagyunk.

Próbáljunk naponta 3-5 elemet hozzáadni a listához és építsük be napi ütemtervbe ezt a tevékenységet. Megírhatjuk a hálalistát reggel, hogy jól induljon a napunk, de felsorolhatjuk lefekvés előtt is azokat a dolgokat, amikért hálásak vagyunk.

séta

Foto:pixabay.com

2.Sétálás és meditáció

A gyalogolás közbeni meditáció pontosan az, aminek hangzik: ez is a lecsendesedés egyik formája, amelyet séta közben gyakorolhatunk. Szinte bárhol megtehetjük, munkába menet, egy séta formájában a környékünkön, de akkor is, ha a gyerekekkel ruccanunk ki a parkba.

Foto:pixabay.com

3.Tudatos vezetés

Ha autót vezetünk, szintén alkalmazhatjuk a mindfulnesst:

 • Fókuszáljunk az alattunk levő jármű tömegére, az út textúrájára, a gumiabroncsok hangjára, vagy akár az ülés formájára és az érzésre, ahogyan abban ülünk.
 • Ezután fókuszálhatunk a környezet pásztázására, s nemcsak más járművekre, lámpákra és gyalogosokra figyelhetünk fel, hanem a terepre, a lombozatra és a látképre is. Egy kis gyakorlással akár jobb sofőr is válhat belőlünk.
 • Tartsuk némán a telefont, kapcsoljuk ki a zenét, a szükséges dolgokat intézzük majd el, ha leparkoltunk.

4.Foglalkozzunk egyszerre egy feladattal

A multitasking ellentéte, ha egyszerre egy feladatra koncentrálunk. Ehhez csak annyi kell, hogy teljes mértékben egy adott dologra figyeljünk, amelyen éppen dolgozunk.

 

Ha számítógépen tesszük ezt, egyszerre csak egy feladatra összpontosítsunk. Bármennyire nem szeretnénk, zárjuk be az összes böngészőlapot, ami nem releváns jelenlegi munkánk szempontjából. Ez segíthet felszabadítani a mentális teret és akár lézeres fókuszt is eredményezhet.

A gyakorlat elmélyítéséhez összpontosítsunk a következőkre:

 • hogyan lélegzünk
 • hogyan érezzük magunkat az széken, vagy milyen érzés a lábunknak a padló érintése
 • milyen érzés, ahogyan a levegő jár a bőrünkön, vagy a ruházatunk a bőrünkhöz ér
 • milyen a testünk tartása, felépítse.
mediterrán étrend, evés, eszik

Fotó: 123rf.com

5.Tudatos étkezés

A tudatos táplálkozás is egy módja annak, hogy mindfulness gyakorlattá alakítsunk valamit, amit mindennap csinálunk. Néhány alapvető tudatos étkezési gyakorlattal éberebbé tehetjük az étkezéseket, például hallgatjuk a serpenyőben sülő étel susogását és rághatunk lassan, hogy minden falatot megízleljünk.

További étkezési tippek, amelyeket érdemes kipróbálni a mindfulness jegyében:

 • próbáljunk nem a domináns kezünkkel enni.
 • az étkezés első néhány percét csendben élvezzük és koncentráljunk az étel ízeire, aromáira és állagára.
 • evés közben kapcsoljuk ki a tévét és ne foglalkozzunk a telefonnal.

6.Tudatos kertészkedés

A kertészkedés nagyszerű módja a mindfulness gyakorlásának, s persze annak is, hogy a természettel mélyebb kapcsolatba kerüljünk.

 • Végezzünk egyszerű feladatokat, például ültessünk magokat vagy öntözzünk virágokat.
 • Tegyük a kezünket a földbe, érezzük a textúráját. Durva vagy kellemes? Nyirkos vagy száraz? Meleg vagy hűvös? Engedjük meg magunknak, hogy úgy élvezzük ezt, mintha játszó gyermekek lennénk.
 • Vegyük észre az időjárást: libabőrösek leszünk a hidegtől, vagy izzadt a homlokunk a forró naptól?
 • Figyeljük meg a körülöttünk lévő élet minden más formáját, például egy mókust vagy csiripelő madarat. Valószínűleg bogarakkal, férgekkel is találkozhatunk a talajban.

A cikket folytatjuk.

Meditáció egy metszőollóval – mindfulness a kertben

 

Forrás: Adrina - napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.