Így nyújtsunk, hogy hajlékonyak maradjunk évek múltával is

Az alábbiakban megmutatjuk, hogyan lehet a nyújtás egy nagyszerű módja annak, hogy elhárítsuk azokat a mobilitással kapcsolatos problémákat, amelyek elkerülhetetlenek lehetnének a kor előrehaladtával.

Brady Peterson, egy texasi nyugdíjas egyetemi tanár mindig is aktív volt: rendszeresen edzett és naponta kb 16 kilométert gyalogolt. Aztán négy évvel ezelőtt, miután a végtagjaiban egyre nagyobb merevség és fájdalom jelentkezett, a 75 éves férfinél polymyalgia rheumatica-t diagnosztizáltak, egy gyulladásos betegséget, amely a test minden részét érintheti.

Foto:123rf.com

“Még a karomat sem tudtam a fejem fölé emelni anélkül, hogy ne fájt volna, és már az is fájdalmas volt, hogy az ágyban próbáltam a másik oldalamra fordulni” – emlékszik vissza.

“A nyújtás számos, az életkor előrehaladtával elkerülhetetlennek tekinthető, a mozgással kapcsolatos problémát megelőzhet”

A reumatológus hosszú távon a szteroidot szeretett volna felírni a tünetekre. Peterson azonban tudta, hogy a gyógyszeres kezelésnek jelentős mellékhatásai lehetnek, a csontsűrűség csökkenésétől a szürkehályogig.

Megkértem a reumatológusomat, hogy mielőtt elkezdeném a szteroidot, hagy dolgozzak ki egy alternatív kezelést” – mondja. Az orvos beleegyezett, és hat hónappal későbbre kitűzött egy kontroll időpontot.

Jógaóra

Egy jógaórához való csatlakozás remek módja annak, hogy a nyújtást a rutin részévé tegye.


Peterson elkezdett meditálni odafigyelni az étkezésére, és a nyújtásra összpontosított. “Kigördítettem a jógamatracomat, és olyan pózokat csináltam, amelyeket videókról tanultam” – mondja. “Amikor elkezdtem, nem tudtam fájdalom nélkül harcos pózt csinálni, és nem tudtam megközelíteni egy elfogadható háromszögpózt sem. De azzal, hogy mindent megtettem, amit csak tudtam, minden izomcsoportot elkezdtem nyújtani”.

Miért fontos a nyújtás?
A nyújtással számos, a korral elkerülhetetlen, a mozgás beszűküléssel járó probléma elhárítható. Ennek ellenére továbbra is gyakran figyelmen kívül hagyott része marad a kardió- és erőnléti edzéseket is magában foglaló edzéshármasnak.

A mozgástartomány fenntartása mellett a nyújtás hasznos lehet a sérülések megelőzésében, az izomfájdalom kezelésében, és lehetővé teszi a különböző gyakorlatokban és fizikai tevékenységekben való részvételt.

Foto:pixabay.com16

A rendszeres nyújtás számos rövid és hosszú távú egészségügyi előnnyel jár


A korai életkori sérülések, hegszövet, ízületi gyulladás vagy gyulladás okozta rugalmasságvesztést azonban nehéz lehet enyhíteni vagy megelőzni. Hasonlóképpen, az ízületi porcok idővel elhasználódhatnak, ami szintén hozzájárulhat a fájdalomhoz és a merevséghez. Életkortól vagy mozgékonyságtól függetlenül a nyújtás javíthatja a rugalmasságot.

Peterson remek példa arra, hogy a nyújtásnak miért kell a mindennapok részévé válnia. Nemcsak rövid távú kényelmet és megkönnyebbülést nyújt, hanem hosszú távú életmódbeli előnyökhöz is vezethet.

“Életkortól vagy mobilitástól függetlenül a nyújtás javíthatja a rugalmasságot”

“Következetesen és fokozatosan dolgoztam, és rugalmasabb lettem – mondja. Amikor fél évvel később visszatértem a reumatológushoz, az orvos egyetértett azzal, hogy nincs szükségem szteroidra”. Peterson most kerékpározik és túrázik, és súlyokkal végez erőnléti edzéseket.

“A nyújtás elengedhetetlen ahhoz, hogy minden más működjön” – mondja. “Amikor rendszeresen nyújtom az izmaimat, olyan dolgok, mint például a székemből való felkelés vagy a cipőfűzés, újra automatizmussá válnak, amelyeken nem kell gondolkodnom – egyszerűen csak csinálom őket. És ha elfelejtek nyújtani, érzem, ahogy a régi merevség kezd visszatérni.”

Az ébresztő csavar
Reggel első dolga, hogy egyenesen üljön az ágyban, lábai laposan a földön, térdei és csípője 90 fokos szögben behajlítva. Hátrahajtja a vállát, és nézzen egyenesen előre.
A bal kezét tegye az ágyra, a bal csípője mögé és kívülre. A jobb kezét helyezze a jobb térdére.
Vegyen mély lélegzetet. Kilégzés közben fordítsa a vállát balra, és nézzen hátra, csavarja ki a gerincét, miközben a csípőjét stabilan tartja. Tartsa a nyújtást öt másodpercig, majd térjen vissza középre, és ismételje meg a jobb oldalon. Mindkét oldalon végezzen öt csavarást.

 

Top 10 nyújtás, amely segíti a rugalmasság elérését

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.