Top 10 nyújtás, amely segíti a rugalmasság elérését

Könnyű, otthon elvégezhető gyakorlatok

A rugalmasság igen fontos dolog: ha megvan, nemcsak komfortosabban tudunk mozogni, hanem kevesebb eséllyel sérülünk is meg. Milyen nyújtás típusokkal fokozhatjuk hajlékonyságunkat?

Ha meg szeretnénk őrizni rugalmasságunkat, érdemes már fiatalon elkezdenünk a nyújtást. Sosem késő persze nekifogni. Jó tudni azonban, mely nyújtás típusokkal leszünk a leginkább eredményesek.

Lássuk a leghatékonyabbakat.

1.Láb oldalra nyújtása térdelő helyzetben: ereszkedjünk le gugguló helyzetbe, majd az egyik lábukat nyújtsuk oldalra és egyenesítsük ki. Maradjunk így 20-30 másodpercig mindkét láb esetében. Ilyenkor az ellenkező láb belső combján érezzük a nyújtás hatását.

2.Vádli nyújtás: támasszuk karjainkat a falnak. Azok egyenesen maradnak, miközben törzsünket előrelendítjük és egyik lábunkat térdnél behajlítjuk, de a másik, amelyik hátra marad, kellően feszül. A hasat is feszítjük a nyújtás során. A gyakorlatot lábcserével végezzük, mindkét láb esetében 20-30 másodpercig tartsuk ki a helyzetet.

3.Mellkas és váll-nyújtás: ülve és állva is végezhető nyújtó gyakorlat, melyhez meg kell emelnünk egyik karunkat, hogy a könyök egészen a fejhez érjen. Majd emeljük a másik karunkat is és kulcsoljuk össze kezünket. A lejjebb levő karral húzzuk a feljebb levőt. A nyújtás akkor hatékony, ha a kart kissé a fej fölé is sikerül emelnünk. Azzal, hogy hátrafelé húzzuk – óvatosan – a könyököket, a mellkast is feszítjük. Ezt a gyakorlatot szintén csináljuk meg mindkét oldalra.

4.Farizom nyújtás: ez a gyakorlat nyújtja a csípőt. Feküdjünk hátunkra, a térdeket hajlítsuk be, de maradjanak a talajon a talpak. Majd emeljük meg a fenekünket, s legyen egészen egy vonalban a törzsünkkel. A hasizmokat gyengéden feszítsük, ezzel egyenesítjük a hátat, de megelőzzük a túlnyújtást. Majd a fenékizmokat húzzuk össze, ahogyan a csípőt a plafon irányába toljuk. Tartsuk meg a nyújtó pozíciót pár másodpercig, majd ismételjük.

5.Lábnyújtás állva: álljunk egy szék mögé vállszélességű terpeszbe. Az egyensúly megtartásához fogjuk meg a szék támláját, a másik kezünkkel pedig húzzuk fel magunk mögé lábunkat a bokánál fogva. A térd egyenesen a padlóra mutasson. Ne hajoljunk előre vagy hátra, a gerinc egyenes legyen. Tartsuk ki a nyújtást 10-30 másodpercig, majd cseréljünk lábat.

6.Kobra pozíció: feszíti a has és a hát izmait. Feküdjünk hasra, a kezek laposan feküdjenek a padlón, közvetlenül a vállak alatt. Arccal előre nézzünk. Légzés közben emeljük fel a mellkast és nyomjuk a csípőt a padlóra. A karokat ne távolítsuk el egymástól túlságosan. A nyújtást 15-30 másodpercig végezzük.

7.Csípő nyújtás: a csípő hajlítóizmai képesek befeszülni, ha futók vagyunk vagy hosszú időn át ülünk. A csípőt kiválóan lehet nyújtani azzal, ha a törzset egyenesen tartva leereszkedünk, egyik lábunkat hajlított térddel előre nyújtjuk, míg a másikat hátra. A farokcsontot toljuk a padló felé, míg nem érezzük a nyújtás hatását a hátsó láb belső combján. Tartsuk ki a mozdulatot 20-30 másodpercig.

8.”Pillangó nyújtás”: ez a nyújtás típus a belső combokat, a csípőt, a térdeket és az ágyékot is rugalmasabbá teszi. A padlóra ülve húzzuk fel a lábainkat, mintha törökülésbe ülnénk, de a talpakat érintsük össze és maradjunk így 15-30 másodpercig.

9.Térdín nyújtás: álló helyzetben végezzük a nyújtást. Találjunk valamit, ami segít megtartani az egyensúlyt. Az egyik kinyújtott lábat tartsuk meg egy lépcsőn vagy korláton. Ezzel a megemelt lábon nyújtjuk a comb hátsó részét. Enyhén hajoljunk előre, ha fokozottabb nyújtást szeretnénk. Lassan és egyenletesen mozogjunk.

10.Fekvő nyújtás: feküdjünk a hátunkra, majd húzzuk fel a lábunkat és hajlítsuk be a térdünket. Az egyik lábunk bokáját vessük át a másik comb felett és húzzuk a test irányába. Ne erőltessük. A gravitációt és a súlyt használjuk arra, hogy a lábak közelebb kerüljenek a törzshöz. Tartsuk ki a pozíciót 20-30 másodpercig a kellő rugalmasság eléréséig.

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.