Hogy dolgoztasd a haránt hasizmot?

Amikor hozzákezdünk az edzéshez, mielőbb látványos eredményt szeretnénk – a mutatós hasizmokhoz azonban hozzáértő edzés kell.

Formáljunk szép hasizmot!

Nehéz elkezdeni, de a kitartás meghozza a gyümölcsét: a test kisportoltnak néz majd ki, és az izmok megerősödnek. Nem árt azonban tudni, hogy a hasizmokat, amelyek három rétegben helyezkednek el a testünkön, hogyan érdemes dolgoztatni, hogy a munkánk minél hatékonyabb, az eredmény pedig látványosabb legyen. A három rétegben álló hasizmokat ugyanis nem teljesen egyformán kell edzeni. Az edzésterv attól is függ, melyekre „gyúrunk” jobban.

Kívülről befelé haladva a külső ferde hasizom, a belső ferde hasizom található a törzsön, melyeknek rostjai egymásra majdnem merőlegesen helyezkednek el. A haránt hasizom rostjai ellenben szinte vízszintesen futnak. Az egyenes hasizmokat középen választja el a kétoldali, széles, egyenes hasizom, egy tömött kötőszövetből álló vonal. Ez a közös tapadási vonala a ferde és haránt hasizmoknak.

Az egyenes hasizom elhelyezkedése a mellkas aljának középső része, tapad a csípőcsont elülső-középső részéhez. A széles hasizmok úgynevezett bőnyéi rektushüvelyt, egy tömött kötőszövetes tokot alkotnak az egyenes hasizom körül. A tok elülső falának alkotásában vesz részt a külső ferde, a két lemezre vált belső ferde bőnyéjének elülső lemeze, míg a hátsó falat a belső ferde hátsó lemeze, és a haránt hasizom bőnyéje alakítja.

ferde hasizom 2

Foto:123rf.com

A haránt hasizom is azok az izmok közé tartozik, amelyeket sok embernél zsírpárna fed. Hogy jól kidolgozhassuk őket, először le kell adni annyi kilót, amennyi szükséges. A csípőtaréjon ered a haránt hasizom, a hasizom mögött elhelyezkedő fehér vonalon tapad. Célja, hogy a hasfalat behúzza, segítségével végrehajtható a hasprés. Egyoldali összehúzódásnál szerepe van a törzs forgatásában. A haránt hasizmok a ferde hasizomhoz hasonlóan a törzs mindkét oldalán ott vannak, ezért egyformán dolgoztassuk őket. Személyi edző vagy oktató, tanácsadó segíthet az edzésterv helyes végrehajtásában.

ferde hasizom

Foto:123rf.com

A gyakorlatok, amelyek leginkább hatékonyak a haránt hasizmokra:

Kezdjük a felüléssel. Végezhetjük törzsfordítással, illetve törzsfordítással, miközben érintjük a könyököt és a térdet. A felülés variálható medicinlabda-tartással és dobással is. Ebben egy társ segítségét is kérhetjük. Kiváló gyakorlat a törzsfordításos hasprés. Végezhetünk törzshajlításokat: a test síkjában oldalra horizontálisan, illetve szintén a test síkjában oldalra horizontálisan, de kézi súlyzó használatával kombinálva. Mindkét irányba végrehajtatunk kézi súlyzós gyakorlatokat törzshajlítással. Padon és tarkófogással szintén csinálhatunk törzshajlítást.

Sokan kedvelik az edzőtermeket, de valószínűleg épp ugyanennyien nem szívesen mennek a közelükbe. Vannak azonban hatékony gyakorlatok, melyeket egyszerűen, otthon is el lehet végezni, tökéletes hasat eredményeznek!

10 egyszerű hasizom gyakorlat otthonra – férfiaknak!

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.