Hogy dolgoztasd a haránt hasizmot?

Amikor hozzákezdünk az edzéshez, mielőbb látványos eredményt szeretnénk – a mutatós hasizmokhoz azonban hozzáértő edzés kell.

Formáljunk szép hasizmot!

Nehéz elkezdeni, de a kitartás meghozza a gyümölcsét: a test kisportoltnak néz majd ki, és az izmok megerősödnek. Nem árt azonban tudni, hogy a hasizmokat, amelyek három rétegben helyezkednek el a testünkön, hogyan érdemes dolgoztatni, hogy a munkánk minél hatékonyabb, az eredmény pedig látványosabb legyen. A három rétegben álló hasizmokat ugyanis nem teljesen egyformán kell edzeni. Az edzésterv attól is függ, melyekre „gyúrunk” jobban.

Kívülről befelé haladva a külső ferde hasizom, a belső ferde hasizom található a törzsön, melyeknek rostjai egymásra majdnem merőlegesen helyezkednek el. A haránt hasizom rostjai ellenben szinte vízszintesen futnak. Az egyenes hasizmokat középen választja el a kétoldali, széles, egyenes hasizom, egy tömött kötőszövetből álló vonal. Ez a közös tapadási vonala a ferde és haránt hasizmoknak.

Az egyenes hasizom elhelyezkedése a mellkas aljának középső része, tapad a csípőcsont elülső-középső részéhez. A széles hasizmok úgynevezett bőnyéi rektushüvelyt, egy tömött kötőszövetes tokot alkotnak az egyenes hasizom körül. A tok elülső falának alkotásában vesz részt a külső ferde, a két lemezre vált belső ferde bőnyéjének elülső lemeze, míg a hátsó falat a belső ferde hátsó lemeze, és a haránt hasizom bőnyéje alakítja.

ferde hasizom 2

Foto:123rf.com

A haránt hasizom is azok az izmok közé tartozik, amelyeket sok embernél zsírpárna fed. Hogy jól kidolgozhassuk őket, először le kell adni annyi kilót, amennyi szükséges. A csípőtaréjon ered a haránt hasizom, a hasizom mögött elhelyezkedő fehér vonalon tapad. Célja, hogy a hasfalat behúzza, segítségével végrehajtható a hasprés. Egyoldali összehúzódásnál szerepe van a törzs forgatásában. A haránt hasizmok a ferde hasizomhoz hasonlóan a törzs mindkét oldalán ott vannak, ezért egyformán dolgoztassuk őket. Személyi edző vagy oktató, tanácsadó segíthet az edzésterv helyes végrehajtásában.

ferde hasizom

Foto:123rf.com

A gyakorlatok, amelyek leginkább hatékonyak a haránt hasizmokra:

Kezdjük a felüléssel. Végezhetjük törzsfordítással, illetve törzsfordítással, miközben érintjük a könyököt és a térdet. A felülés variálható medicinlabda-tartással és dobással is. Ebben egy társ segítségét is kérhetjük. Kiváló gyakorlat a törzsfordításos hasprés. Végezhetünk törzshajlításokat: a test síkjában oldalra horizontálisan, illetve szintén a test síkjában oldalra horizontálisan, de kézi súlyzó használatával kombinálva. Mindkét irányba végrehajtatunk kézi súlyzós gyakorlatokat törzshajlítással. Padon és tarkófogással szintén csinálhatunk törzshajlítást.

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.