10 egyszerű hasizom gyakorlat otthonra – férfiaknak!

Sokan kedvelik az edzőtermeket, de valószínűleg épp ugyanennyien nem szívesen mennek a közelükbe. Vannak azonban hatékony gyakorlatok, melyeket egyszerűen, otthon is el lehet végezni, tökéletes hasat eredményeznek!

Nem szívesen mennénk edzőterembe? Nem is muszáj. Ha otthon is rá tudjuk venni magunkat, hogy végigcsináljuk a gyakorlatokat, éppoly hatékonyak leszünk, mintha konditeremben jártunk volna.

A hasizom gyakorlatok 4-8 kulcsfontosságú mozdulatból állnak

Győződjünk meg róla, hogy a felső és az alsó hasizmokat is célba vesszük a gyakorlat szempontjából – ahogyan a ferde izmokat is a has két oldalán, valamint a hátat.

1. Biciklizés

A biciklizés egyike a legjobb gyakorlatoknak. Feküdjünk a hátunkra és „pedálozzunk” a levegőben. Emeljük meg az egyik vállat és próbáljuk közben az ellenkező térdhez érinteni. Ugyanezt csináljuk meg a másik láb esetében is. Dolgozzunk 12 ismétléssel. A könyököt tartsuk hátul, a hát alsó része maradjon mindig a padlón!

2. Klasszikus felülés

Nem véletlenül klasszikus, ugyanis mindig működik. Feküdjünk a hátunkra, a térdeket hajlítsuk be, a talpak stabilan álljanak a padlón. Kulcsoljuk össze a karokat a fej mögött, a könyökök nézzenek kifelé és kezdjük el a felüléseket. Ügyeljünk rá, hogy hasizomból emelkedjünk fel, a hát alsó része maradjon a padlón. Tartsuk ki kissé a mozdulatot és ereszkedjünk vissza a földre. Szintén 10-12 ismétlést végezzünk.

A gyakorlatok között tartsunk 30 másodperces szünetet.

shutterstock_14114617

3. Fordított felülés

Ez a gyakorlat az alsó hasizmokat dolgoztatja, mivel esetében a háton fekve nem annyira emeljük a felső testet, inkább a lábak vannak jobban megemelve.

Feküdjünk a hátunkra, a behajlított térdeket pedig húzzuk fel szinte a mellkasig. A vállak a padlón, a karokat nyújtsuk ki a törzs mellett. Az alsó hasizmok segítségével emeljük a csípőt, tartsuk ki a mozdulatot, majd engedjük vissza majdnem a padlóra a lábakat – de ne hagyjuk, hogy a talp a padlóhoz érjen. Dolgozzunk 10-12 ismétléssel.

4. ”Favágás”

Fogjunk egy súlyzót vagy medicinlabdát. Válasszunk megfelelő méretű súlyt ahhoz, hogy kifárassza az izmokat 12 ismétlés alatt. Ereszkedjünk térdre, egyik lábunkkal lépjünk ki előre, a másik térd maradjon hátul behajlítva. Mindkét kézzel emeljük a súlyt, miközben egyik és másik oldalra lendítjük a csípőhöz, de a törzzsel ne forduljunk el. A fej, a csípő és a felsőtest mindig egyenes irányba mutasson. Mielőtt oldalt cserélünk, 8-12 ismétlést végezzünk.

5. Törzsforgatás

Válasszunk egy medicinlabdát vagy súlyzót. Ülő helyzetben dőljünk kissé hátra, a térdeket hajlítsuk be, tartsuk magunkat hasizomból, a sarkak tapadjanak a padlóra. A súlyt tartsuk a mellkashoz közel és lassan forgassuk a törzset egyik oldalról a másikra. Tartsunk kis szünetet, mielőtt az ellenkező irányba mozgunk. Háromszor 12 ismétlést végezzünk.

6. ”Súlyröptetés”

Feküdjünk egy fitnesz labdára úgy, hogy csak a fej és a hát felső része maradjon rajta, a lábak a padlón nyugodjanak. Nyújtsuk ki a lábakat. Két súlyzóval fogunk dolgozni. Egyik az egyik kézben, a másik a másikban. A könyök fölött tartsuk őket! Feszítsük be a hasizmokat és emeljük a súlyokat, egyenesen felfelé. Lassan közelítsük egymás irányába őket, majd vissza. Végezzünk 8-12 ismétlést.

7. Fekvőtámasz

Feküdjünk hasra, támasszuk meg magunkat az alkarokon. A könyökök legyenek hajlítva, pontosan a vállak alatt. Csak a lábujjak legyenek a padlón. A hasizmok segítségével emeljük és eresszük a törzset, miközben a fenékizmok is dolgoznak. A mozdulatot 5 másodpercig tartsuk ki, majd fokozatosan törekedjünk arra, hogy akár 30-60 másodpercig is elmenjünk. Három ismétlést végezzünk a gyakorlatból, mindig 20-30 másodperces szüneteket tartva köztük. Ha a hát alsó részében, a deréktájon fájdalmat tapasztalunk, álljunk le!

shutterstock_40161268

8. ”Kutya-madár”

Ereszkedjünk négykézlábra, majd emeljük fel az egyik karunkat és nyújtsuk előre, az ujjak szintén kinyújtva. A karral ellentétes lábat emeljük fel és nyújtsuk ki hátul, míg a padlóval egyvonalba nem kerül. Ne legyen a csípőnél magasabban. Tartsuk ki a pozíciót, majd ereszkedjünk vissza és ismételjük meg a másik karral és a másik lábbal. Csináljunk 8-12 ismétlést.

9. Labdás trükk

A mozdulat a hassal kezdődik egy stabilitás labdán. Mintha fekvőtámaszhoz készülnénk, helyezkedjünk el abba a pozícióba, majd a lábakat támasszuk fel a fitnesz labdára. Ezután húzzuk felfelé magunkat. Sétáljunk előre a karokkal. Végül a boka marad csak a labdán, egyébként a karokra támaszkodunk. A deréktáj ne ereszkedjen meg. Lassan emeljük egyik térdet a mellkashoz, tartsuk ki egy ideig, majd engedjük vissza és ugyanezt ismételjük a másik térddel is.

10. Híd pozíció

No, nem a szigorúan vett hídra kell gondolni. Feküdjünk hátunkra, a karok kinyújtva a törzs mellett. A térdeket hajlítsuk be csípőszélességbe helyezve. Majd emeljük meg a törzset úgy, hogy a fej és a hát felső része a padlón marad (ahogyan a karok is). A sarkakat nyomjuk a padlóhoz. Lélegezzünk mélyeket, tartsuk ki a pozíciót, majd ereszkedjünk vissza a padlóra. Végezzük 12-15 ismétléssel a gyakorlatot.

Forrás: Adrina – Napidoktor.hu

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.