Ha fáj a hát

A hátfájás kezelése leginkább az ülőmunkát végzők esetében szükséges. Kevés olyan ember van, akinek – kortól függetlenül – a nap végére ne fájna a nyaka, a háta vagy dereka. A kellemetlen tünetekkel azonban nem muszáj együtt élni.

A krónikus gerincpanasz a betegszabadságok leggyakoribb oka az iparilag fejlett országokban.

Magyarországon a lakosság 80 százaléka szenved életében egyszer vagy többször különféle gerincbántalmaktól. A legjobb volna, ha ezeknek elejét tudnánk venni tudatosan és korán elkezdett prevencióval: meg kellene tanulni helyesen járni, ülni, feküdni és sporttal, rendszeres testmozgással megőrizni a gerinc épségét, a csontok, ízületek rugalmasságát.

A legtöbb gerincbetegség a helytelen életmód következménye: kiválthatja túlzott fizikai terhelés, elhízás, mozgáshiány, de örökölt kockázati tényezők és pszichikai okok is állhatnak a háttérben. A gerinc degeneratív elváltozásai a csigolyák, a kisízületek, a szalagok és izmok túlterheléséből, gyulladásából, a porckorong kopásából erednek.

hátfájás kezelése

Furcsamód épp a látszólag könnyű, irodai ülőmunkát végzők körében fordul elő gyakrabban mindennapokat megkeserítő gerincpanasz, mint a nehéz fizikai munkát végzők közt.

Az életkor előrehaladtával, a szervezet elhasználódásával a különféle, degeneratív, kopásos, csontritkulásos kórképek szinte senkit nem kímélnek. Már negyven éves kortól elkezdődik ez a vissza nem fordítható folyamat, amely azonban megfelelő életmóddal, terápiával lassítható.

Van megoldás!

A hátfájás kezelése széles terápiás skála alapján történhet: fizioterápia, gyógytorna, masszázs, gyógyfürdő, elektromos- és egyéb kezelések. Tévhit, hogy hátfájdalom esetén kímélni kell a hátat! Ezzel ugyanis csak tovább gyengül a hát izomzata és nő az ízületi károsodás veszélye. A hátfájdalmak nyolcvan százaléka azért alakul ki, mert a hátat nem terhelik, és nem azért, mert túlterhelik. A rendszeres gerinctréning megtanít a helyes testtartásra, segít a különféle fájdalmak megszüntetésében és megelőzésében.

SÚLYFÜRDŐ (CSAPVÍZ)

Ez, a magyar Moll Károly, hévízi reumatológus orvos által kidolgozott kezelés passzív eljárás, mely folyamatos, állandó húzóerő révén éri el a lágy szövetek (izmok, inak, ízületi tok) megnyúlását. A súlyfürdő során a nyaknál vagy a karok alatt felfüggesztett test saját súlyát használják. A hatás fokozására néha további súlyokat helyeznek a derékra, esetenként a lábra. A kezelés során a test finoman megnyúlik, ami ellazítja az izmokat és a gerinc merev kötőszöveti elemeit. A hátfájás kezelése ez esetben egészségügyi szakember által felügyelt.

MAITLAND MÓDSZER

A módszer, melyet egy ausztrál manuálterápeuta dolgozott ki, a DHSR Helia specialitása. A gyógytornász az első, részletes vizsgálat alakalmával meghatározza a mozgásszervi fájdalom eredetét (izom, ízület, csont), majd finom, apró, gyengéd mozdulatokkal fokozni igyekszik a fájó terület mozgékonyságát, oldva a fájdalmat kiváltó blokkot.

MANIPULÁCIÓS ÉS MOBILIZÁCIÓS TERÁPIA TERÁPIA

Ezt a technikát a fájdalmat okozó és a mozgásképességet csökkentő, másodlagos hatásként pedig fájdalmat és görcsöket okozó ízületi blokkok feloldására használják. A legtöbb esetben ezek a gerinc úgynevezett kisízületi részében alakulnak ki. A kezelés célja az adott szegmens kilazítása és a mozgásszabadság visszaadása. A problémás területen először nyomást alkalmaznak, majd a blokkot apró, gyors mozdulatokkal feloldják. A gyors, ismétlődő mozdulatokat a szélről befelé haladva végzik, fenntartva a folyamatos nyomást, ami a blokk csökkenéséhez, esetleg teljes megszűnéséhez vezet. Ezt a kezelést csak megfelelő képesítéssel és külön engedéllyel rendelkező orvos, vagy gyógytornász végezheti. A mobilizációs technikákat viszont, mint amilyen az izmok lassú nyújtása és elengedése stb., szakképzett fizikoterápiás szakember végzi.

A derékfájdalom olyan gyakori tünet, hogy alig van felnőtt, aki ne élte volna át valaha, egyes felmérések szerint ötből négyen biztosan. Sokan ilyenkor felemlegetik a lumbágót, holott ez csak az egyik, bár nem ritka oka lehet az alsó háti szakasz fájdalmának.

Ezt lehet tenni a lunbágó okozta hátfájással

EGYÉNI PEZSGŐFÜRDŐ TŐZEG HOZZÁADÁSÁVAL

A tőzegkivonattal dúsított egyéni pezsgőfürdőhöz 32-34°C hőmérsékletre felmelegített és pezsgő buborékokkal dúsított vizet használnak. A kezelés időtartama 15-20 perc, amely alatt a kényelmes fekvő helyzetben pihenő vendég bőrén kellemesen végiggördülnek az apró buborékok, míg végül a teljes testét beborítják. A fürdővízhez adott tőzegkivonat segít ellazítani a túlterhelt izmokat, és enyhíti a mozgásszervek degeneratív betegségeit. Hatékonyan alkalmazható hát, ízületi, gerinc- és izomfájdalmak ellen. Jótékony hatással van az anyagcsere-rendellenességekre, a túlsúlyra és a cellulitra is. Kiválóan alkalmas a szervezet méregtelenítésére, javítja az általános egészségi állapotot, a fizikai állóképességet, oldja a stresszt, és a természetes anyagoknak köszönhetően kozmetikai hatása is van. Egyes fürdőkben a kezelés 15 perces száraz pakolással egészül ki.

TERMÉSZETES CO2 GÁZINJEKCIÓ

Ez a kezeléstípus egy marienbadi specialitás, melyhez a földből természetes módon kiáramló híres marienbadi CO 2 gázt használják fel. A nagy ízületek és a gerinc környékén a bőr alá fecskendezett gázzal kiemelkedő eredmények érhetők el a fájdalom csillapítában, az adott terület vérkeringésének javítása és a gyógyulás meggyorsítása terén.

VÍZ ALATTI TORNA

A hidrokinézis terápiát – azaz a vízi gyógytornát, melyet szakképzett gyógytornász vezet –  körülbelül 33 °C hőmérsékletű vízben végzik, melyhez több wellness központban természetes eredetű termálvizet használnak. A gyakorlatokat szakképzett gyógytornász vezeti. A víz felhajtóereje, ellenállása és kémiai összetétele folytán a kezelés különösen eredményes a teherhordó ízületeket érintő degeneratív betegségek és gerincproblémák esetén. Kifejezetten ajánlott műtétek utáni rehabilitáció kezdetén, mert a vízben sokkal könnyebben végezhetők bizonyos mozdulatok. A víz alatti tornát hasonló betegségben szenvedő betegek csoportosan, illetve egyes esetekben egyénileg végzik.

hátfájás kezelése

THAI MASSZÁZS

Ez az ősi masszázstechnika Indiából ered, alapítója egy indiai orvos, Jivaka Kumar Bhaka volt, Buddha kortársa. A Danubius szállodákban Thaiföldről érkezett masszőrök végzik, akik a mai leghíresebb iskolában, a bangkoki Wat Po-ban szerezték tudásukat. A kezelés olaj nélkül, vékony vászonruhán keresztül, kényelmes matracon, földön fekve történik. A masszőr egyenletes, pontos nyomó mozdulatokat használ a test nyomáspontjain, melyeket passzív nyújtó mozdulatokkal kombinál, így megszűnnek az energiablokkok és csökken az ízületek, a gerinc és izmok fájdalma. Erősíti az idegrendszert, nyugtató, feszültségoldó hatású, fokozza a mozgékonyságot/ hajlékonyságot, és javítja a vér- és nyirokkeringést.

TENS

A TENS módszer bőrön keresztül történő elektromos idegi stimuláció. Elve, hogy a testben jelentkező fájdalmakat és fájdalom impulzusokat az idegrendszer elektromos stimulálásával meg lehet szüntetni. Az elektromos áramot rövid, intenzív szakaszokban, hullámokban vagy folyamatosan alkalmazzák. Elektródákat helyeznek a problémás testtájra, és az áram a bőrön áthatolva éri el az ideget. Különösen hatékony a hátfájás kezelése mellett olyan betegségek esetén, ahol a nyakizmokban fellépő fájdalmat kell csillapítani, mint például gerincbetegségek esetén, valamint a fejfájás és baleseti sérülést követő fájdalmak csökkentésére.

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.