Ezt lehet tenni a lunbágó okozta hátfájással

A derékfájdalom olyan gyakori tünet, hogy alig van felnőtt, aki ne élte volna át valaha, egyes felmérések szerint ötből négyen biztosan. Sokan ilyenkor felemlegetik a lumbágót, holott ez csak az egyik, bár nem ritka oka lehet az alsó háti szakasz fájdalmának.

 Dr. Páll Zoltántól, a FájdalomKözpont sebészétől, traumatológus, sportorvostól megtudhatjuk, mit is jelent pontosan a lumbágó és hogyan lehet kezelni a problémát. 

A lumbágó pontos oka gyakran ismeretlen

A lumbágó jellegzetes tünete az erős, egyik oldali derékfájdalom.

Foto:pixabay.com

A szinte népbetegségnek nevezhető problémát, vagyis a derékfájást magát valóban szokás lumbágónak is nevezni. Ez az a fajta fájdalom, amely rendkívül heves fájdalom-érzetet okoz, ugyanis szinte minden mozdulatnál belenyilall a deréktájba a gyötrő érzés. A lumbágó okai a gerincet mozgató és összetartó izomzat, kötő- és támasztószövetek mikrosérülései, amelynek következtében steril gyulladás alakul ki. A konkrét kiváltó okot az esetek háromnegyed részében nem sikerül kideríteni, bár előfordul, hogy valamilyen eseményhez köti a panasz megjelenését a páciens.


Az állandóan jelenlévő, időnként felerősödő, de gyakran panaszt nem okozó derékfájás többnyire nem lumbágó – mondja Páll doktor. – A gyakori derékfájdalom hátterében többek közt olyan tényezők állnak, mint a kényszertartások, a nem megfelelő munkahelyi körülmények és a későn kezdett kezelés. A működésbeli elváltozások (például amikor az izomerő kiegyensúlyozatlansága miatt nem tudjuk teljesen kihúzni magunkat), a kényszertartások előbb-utóbb túlterhelik a gerincet. Ha ez évekig fennáll, kialakulhatnak krónikus kopások, porckorong károsodások és más, tartós problémák. Vagyis nem csak a sérülésekből eredő panaszok miatt kell orvoshoz fordulni, de akkor is, ha nincs ilyen nyilvánvaló oka a fájdalomnak, a mozgásbeszűkülésnek.

Csak napi tíz perc, de hatékonyan égeti a felesleget, jó a hátfájásra, és még a hasat is feszesíti. Videó segítséggel mutatjuk a gyakorlatokat.

Napi tíz perc – gyakorlatok hátfájás ellen

A lumbágó tünetei

  • Deréktáji fájdalom, főként az utolsó ágyéki csigolya és a keresztcsont kapcsolódásánál.
  • A fájdalom általában aszimmetrikus.
  • Jellemző, hogy a páciens nem tudja kihúzni magát, és a fájdalmas oldal tehermentesítése miatt sajátos, ún. antalgiás tartást vesz fel.
  • Az orvos által jól kitapintható az izomfeszülés a hosszú hátizmokban. Ennek oka, hogy mivel mozgásra a fájdalom fokozódik, a hosszú hátizmok feszülése próbálja akadályozni a gerinc mozgását.

A lumbágó tünetei meglehetősen egyértelműek, csupán akkor van szükség eszközös diagnosztikára, képalkotásra, amikor felmerül a szervi betegség, például gerincferdülés, spondilolisztézis, bizonyos csontvelő daganatok, Bechterew-kór, prosztata vagy emlőrák csontáttéteinek gyanúja – ismerteti Páll doktor. – Az isiász szindrómának is utána kell járni a kivizsgáláskor, hiszen lumbágóról csak akkor beszélhetünk, ha az ülőidegfonat becsípődése, vagyis az isiász kizárható.

Magától gyógyul vagy kezelni kell?

A lumbágó gyógyulását, a fájdalomcsillapítást segíti elő a szakszerű kezelés.

A lumbágó kezelésének célja a kínzó fájdalom, az izomfeszülés oldása és a gyulladás csökkentése és minél előbbi megszüntetése, ezért bár a pihentetés és a különböző borogatások hasznosak, de nem mindig elégségesek és gyorsak. Ha a fájdalom néhány nap alatt nem csökken, érdemes orvoshoz fordulni, hiszen számos kezelési lehetőséggel lehet segíteni. A szájon át szedhető, nem szteroid gyulladásgátlók, izomlazítók mellett gyors, hatékony segítség lehet a szteroid injekció, az elektromos stimuláció, a fizioterápia – ismerteti dr. Páll Zoltán, a FájdalomKözpont sebésze, traumatológus, sportorvos. – Az akut, fájdalmas szakaszban javasolható, hogy a puhább matrac helyett keményen feküdjön a páciens, hiszen ezen a felületen oldalt fekve, felhúzott térdekkel tehermentesíthető leginkább a gerinc. Emellett nagyon fontos lenne a törzs tartóizmainak, a hát- és a hasizomnak erősítése – ebben hatékony segítséget jelent a szakorvosi diagnózisra épülő, gyógytornász által felépített mozgásprogram, ami megakadályozhatja a későbbi problémák kialakulását is.

Forrás: Fájdalomközpont


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.