Fogyás és izomépítés: mit érdemes enni edzés előtt? – 2.rész

Mire jó a zsír?

Melyek a legcélszerűbb ételek, ha edzés előtt állunk? Mindez függ a mozgás típusától és a céljainktól is. A fehérjében gazdag élelmiszerek például az izomépítést segítik. Másra jó a szénhidrát és a zsír.

Lássuk, mit és miért kell ennünk fogyás vagy izomépítés érdekében!

Hogy mit érdemes ennünk edzés előtt, az nagymértékben függ attól, milyen testmozgást is végzünk. Ha kiválasztottuk a nekünk megfelelőt, fontos, hogy meglegyen a makrotápanyagok egyensúlya. A makrotápanyagok étrendi összetevők, melyekre a szervezetnek szüksége van, hogy megfelelően működhessen.

A fő makrotápanyagok az alábbiak:

  • fehérje
  • szénhidrát
  • zsír

A makrotápanyagok kulcsfontosságúak az energiához, de mindegyik másként segíti az edzés előtti táplálkozást.

A fehérje és a szénhidrát jellemzőiről előző cikkünkben már szó esett (LINK!). Lássuk, mit tesz a zsír.

A zsír elengedhetetlen energiaforrás. Hagyományosan az orvosok nem javasolják a magas zsírtartalmú ételek fogyasztását, mivel a szervezet lassabban emészti meg őket, mint a szénhidrátokat. Ez azt jelenti, hogy a test nem tudja kellő időben lebontani és felszívni a zsírokat még a tréning megkezdése előtt.

Segít a zsír az edzés előtt?

Mielőtt belefognánk a tréningbe, érdemes inkább több fehérje és szénhidrát fogyasztására koncentrálnunk. Ugyanakkor fontos beiktatni étrendünkbe az egészséges zsírokat.

Nem minden zsír ilyen ugyanis. Bizonyos típusok – kiemelten a telített és transzzsírok – negatívan befolyásolják az egészséget.

Mely zsír típusokkal járunk jól? Azokkal, amelyek nagymértékben táplálóak. A telítetlen zsírok ilyenek, melyek számos egészségügyi előnnyel bírnak.

Az avokádó, a diófélék és magvak, az olíva olaj jó példái.

Mikor érdemes fogyasztani edzés előtt a zsírokat?

Ideális esetben annak, aki edzeni készül, a tréning megkezdése előtt 2-3 órával komplex szénhidrátokban és fehérjében gazdag ételt kell ennie. Ha néhány órát várunk az étkezés után, a testnek van elég ideje megemészteni a táplálékot.

Alternatív megoldásként elfogyaszthatunk egy kisebb méretű ételt is, amely főként egyszerűbb szénhidrátokból áll. Ilyen esetben azonban csak 30-60 percet kell várni edzés előtt, hogy az étel kifejtse hatását.

Forrs: Adrina - napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.