Eleinte csak hajlításkor fáj – így kezelhető a teniszkönyök

Kezdetben csak hajlításkor fáj, később már a tárgyak felemelése is gondot jelenthet, súlyos esetben már pihentetésre sem múlik el a fájdalom.

A teniszkönyök okaira, és az összetett kezelés lehetőségeire dr. Szily Tamás, a FájdalomKözpont ortopéd-traumatológusa hívta fel a figyelmet. 

Fizikai megterhelés okozza a teniszkönyököt

A könyökfájdalom nem csak a tenisz miatt alakulhat ki, fontos a diagnózis.

Sok sportoló és bizonyos fizikai tevékenységet végzők tapasztalják az ún. teniszkönyök okozta panaszokat, amelyek súlyos esetben az életminőséget is befolyásolják. A teniszkönyök nevét onnan kapta, hogy meglehetősen gyakran fordul elő teniszezőknél, de természetesen nem csak ők tartoznak a kockázati csoportba. Minden olyan tevékenység növeli a rizikót, amely a könyök túlterheléséhez vezethet, így a teniszen kívül bármely dobósport, és olyan fizikai munkák, mint például a kőművesség, vagy a rakodás.
– Ha sportártalomról van szó, azt is el kell mondani, hogy a nem megfelelő játéktechnika jelentősen növeli a kockázatot, ugyanis a gyakran ismétlődő, rosszul kivitelezett mozdulatok előbb-utóbb mikrotraumákat okoznak azon a ponton, ahol az ín a csonthoz rögzül. Később ez a gyulladásos állapot állandósulhat, ez pedig már a kisebb mozdulatokat is fájdalmassá teheti.

Akár golfkönyök, akár teniszkönyök okozza a fájdalmat és a mozgás korlátozottságát, dr. Arnold Dénes Arnold MSc, a Budai Fájdalomközpont sebésze, fájdalomspecialista szerint a számos kezelés közül csak a szakorvosi diagnózis alapján lehet a leghatékonyabbat kiválasztani.

Golf- vagy teniszkönyök? A pihentetés nem elég!

Ezek a teniszkönyök tünetei

  • Eleinte csak a könyök behajlításakor jelentkezik a fájdalom, nem csak a könyökben, de az alkar külső oldalán is.
  • Később nehézséget okozhat a tárgyak felemelése, szorítása, a csavaró mozdulat, akár az írás is.
  • Az izomgyengeség is tünet lehet, ami odáig is fokozódhat, hogy a beteg képtelen megtartani a kezében a tárgyakat.
  • Előfordulhat, hogy a betegségnek külső, látható jele is van, nevezetesen a könyök duzzanata. Ilyenkor általában már az is fájdalmat okoz, ha a gyulladt területet megnyomják.
  • Igazán komoly problémát jelent, amikor a fájdalom már pihentetés hatására, éjszaka sem múlik el. 

Pihentetni vagy mozgatni?

Teniszkönyök esetén segíthet a hialuronsav és a kollagén injekciókúra is.

Mivel a teniszkönyök hajlamos a kiújulásra, annak, aki már szembesült a problémával, megelőzésképpen a könyököt terhelő tevékenység után ajánlott pihentetni, néhány percig jegelni a kart. Ugyanakkor a speciális erősítő gyakorlatok és egyes kezelések is csökkenthetik a fájdalmat és a kiújulás esélyét. Érdemes kipróbálni a bicepsz gyakorlatra hasonlító könyökhajlítást, egy összehajtott törölköző két végének ellentétes irányba csavarását, és egy teniszlabda préselését a tenyerek közt.
Természetesen akut gyulladás esetén a legfontosabb teendő a teljes, többnapos pihentetés, amelyet kiegészíthetnek az orvos által javasolt gyulladáscsökkentő gyógyszerek – ismerteti dr. Szily Tamás, a FájdalomKözpont ortopéd-traumatológusa. – Teniszkönyöknél nagyon fontos a gyógytorna is, hiszen a gyógytornász olyan erősítő, nyújtó, feszítő gyakorlatokat taníthat be, amelyekkel megerősíthetőek az érintett meggyengült izmok. Amennyiben pedig sem a pihentetés, sem a jegelés nem hoznak tartós megoldást, vagy esetleg már sokadszor újul ki a probléma, mindenképpen érdemes pontos diagnózisra épülő kezeléseket is igénybe venni.
Nagyon jó eredmény érhető el lágyrész hialuron injekciókúrával, amely a teniszkönyököt okozó fájdalom forrásánál hat. A csont-ín találkozáshoz injektált hialuronsav ugyanis csökkenti az alkar feszítő izmainak eredésénél a gyulladást, segíti a gyulladt szövetek regenerációját. Szintén beválhat az ugyancsak injekciókúraként alkalmazható orvosi kollagén terápia, illetve hosszabb távon a szúrással nem járó lökéshullám terápia. Minden ilyen – a diagnózis alapján javasolt – kezeléssorozat képes viszonylag gyorsan csökkenteni a fájdalmat és visszaállítani a mozgásképességet. Sajnos azonban vannak olyan esetek, amelyeknél a kezelések sem hoznak javulást, így végső megoldásként különböző típusú műtétek jöhetnek szóba. 

Forrás: Fájdalomközpont