Lehet még sportolni a golfkönyökkel és teniszkönyökkel?

A könyökfájdalom gyakori okai az ún. golfkönyök és teniszkönyök, amely kórképek nevükkel ellentétben nem csak a sport miatti túlterhelés okán alakulhatnak ki.

Meglétük viszont erősen befolyásolja a mindennapi tevékenységeket, így természetesen a sportot is. Dr. Páll Zoltán, a FájdalomKözpont sebésze, traumatológus, sportorvos szerint a jó hír, hogy van megoldás a kínzó problémára, de a fájdalmas testrészt mindenképpen pihentetni kell.

Eleinte csak hajlításkor fáj – így kezelhető a teniszkönyök

Golfkönyök – gyakran az alkar gyengeségét is okozza

A golfkönyök a csuklót a tenyér irányába hajlító izmok túlterhelése miatt jelentkező könyöktáji fájdalom. A páciensek úgy érzik, a könyökük belső része fáj, és sokan tapasztalnak alkargyengeséget is.
Golfkönyök szempontjából a veszélyeztetettek közé sorolható számos sportág szerelmese, így a golfozók, a kézilabdázók, a tornászok, illetve bárki, aki sokszor ismétli a monoton dobó, hajlító mozdulatokat. Ha kialakul a könyökfájdalom, érdemes megpróbálni a fájdalmas terület jegelését, fájdalomcsillapító gyógyszerek szedését, krémek alkalmazását, a diagnózis után pedig sokat segíthet az orvos által injektált helyi gyulladáscsökkentő injekció. Ritkán, ha a konzervatív kezelés nem hoz eredményt, szükséges lehet a műtéti megoldás.

 

teniszkonyok

Foto:pixabay.com

Teniszkönyök – sport és fizikai munka is okozhatja

A teniszkönyök megnevezés onnan ered, hogy valóban igen gyakran teniszjátékosok tapaszalják meg a kínzó érzést. Ugyanis ha valaki nem megfelelő technikával játszik, könnyen kialakulhat a fájdalom, különösen fonákütéseknél, amikor összehúzódnak az alkar izmai. Ennek az az oka, hogy ha a hajlítóizmok a feszítőizmok kárára erősebbek, a tapadási pontnál, ahol az ín a csonthoz rögzül, úgynevezett mikrotraumák keletkeznek. Ha a technika nem javul, a túlterhelés pedig folytatódik, állandósulhat ez a gyulladásos állapot, ami miatt idővel már a kisebb mozdulatok is fájdalommal járhatnak. Eleinte csak a könyök behajlítása okoz gondot, de később már a csavaró, szorító mozdulatok és az írás is nehézséget okozhatnak, az is előfordul, hogy az izomgyengeség miatt a tárgyak megtartása is lehetetlenné válik. Nem ritka, hogy a könyök területe meg is duzzad, és nem csak érintésre fájdalmas, de akár éjszaka, alvás közben is. A pihentetés ilyenkor szükségszerű, hiszen minden mozdulatot kínzó érzést okozhat.

Pihentetni muszáj, szakszerű segítséggel elérhető a fájdalommentesség

Akut gyulladás esetén természetesen mindig pihentetni kell az adott testrészt, így a kart, a könyököt is, hiszen a túlerőltetés csak ront a helyzeten. Már az első fájdalmas epizód kapcsán érdemes orvosi diagnózist kérni, ha pedig nem múlik a fájdalom, esetleg vissza-visszatér, mindenképpen orvoshoz kell fordulni – hangsúlyozza dr. Páll Zoltán, a FájdalomKözpont sebésze, traumatológus, sportorvos. – Ugyanakkor előfordul, hogy mindez nem elég. Golfkönyök és teniszkönyök is nagy segítség lehet a hialuronsav tartalmú injekció, ami a pihentetés hatékonyságát is növeli. Az időtényezőnek azonban nagy szerepe van: a sérülést követő 48 órán belül ajánlott beadni az első hialuronsav injekciót, ugyanis így érhető el a legjobb hatásfok. A beadást követően 2-7 nap múlva kerülhet sor a második injekcióra, amiről az orvos dönt.

Fotó: 123rf.com

Ugyancsak beválhat az injekciókúraként alkalmazható orvosi kollagén terápia, a saját vér-, vagyis PRP-terápia, illetve távlatilag a szúrással nem járó lökéshullám terápia. Ezek a kezelések egymással is kombinálhatók. Azoknak a pácienseknek pedig, akiknél valóban a sporttevékenység következtében alakult ki a sportártalom, fontos, hogy edzőtől, gyógytornásztól tanulják meg a helyesen kivitelezett mozdulatokat, valamint az alkar izmainak megerősítését és helyes nyújtását. Az akut szakaszon túl tehát, megfelelő kezelés és felkészítés után a sporttevékenység többnyire folytatható.

Forrás: Fájdalomközpont


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.