Égjen a zsír!

Gyakorlatilag bármilyen sportos mozgásforma lehet zsírégető hatású, amennyiben megfelelő időtartamban és intenzitással végezzük őket

Tekintsük át a zsírokból történő energiaszolgáltatás lehetőségeit és a fogyasztásban való alkalmazhatóságát!

Fontos előre hangsúlyozni, hogy fogyni nem elsősorban edzésen kell, hanem annak hatására, és ez nagy különbség.

Ki ne tudná, hogy a zsírpárnák fogyasztása táplálkozási megszorítással (ésszerű diéta) és a rendszeres mozgás (sportolás) életvitelünkbe illesztésével lehetséges? A kérdés az, hogy vajon vannak-e olyan mozgásformák, melyek kifejezetten a zsírszövet apasztásával nyerik az izomműködéshez szükséges energiát. A válasz talán elszomorító, de tisztán zsírégetéssel bonyolódó mozgásformák nincsenek. Ugyanakkor jó hír, hogy fogyasztani valójában mindenféle sporttal lehetséges, bár tény, hogy vannak hatékonyságbeli különbségek.

Az izomműködés elsődleges energiaforrásai a szénhidrátok. A rövid ideig tartó (kevesebb mind 30 perc!) sporttevékenység során, gyakorlatilag kizárólag szénhidrátbontás finanszírozza az izommunka energiaigényét. A zsírok felhasználódása, azaz a korábbi hónapok, évek során „betárazott zsírpárnák” lebontása, csak későbbi edzésszakaszban, 35-40 perc körül indul be, hatékonyan.

A régi, ma már túlhaladott gondolkodás szerint, az 50-60 percet meghaladó edzések lehetnek csak hatékonyak a fogyasztásban, hiszen ilyenkor eljuttatjuk a sportolót abba az idősávba, ahol a zsírégetés jelentőségre tesz szert. E módszer azonban az edzés intenzitásának mérséklésével éri el a kívánt edzésidőtartamot, hiszen órás nagyságrendben nagy tempóban dolgozni nem lehet.

Így jön létre az a megszokottnak tekinthető kép, amikor a sportoló alacsony intenzitással, lassan dolgozik, alulterhelve szervezetét, ami következésképpen nem is jelent számottevő edzéshatást a számára. Gyakorlatilag az idejét rabolja csupán. Jobb rövidebb ideig (25-30 perc) keményebben terhelni a szervezetet, mint 60-70 percig gyalogolva, sétálva kis tempóval fecsérelni az időnket. Na de hol marad a zsírégetés, ha csak ilyen rövid időtartamban dolgozunk, tehetjük fel a logikus kérdést? A válasz meglepő lehet, de igaz, az edzést követő órákban zajlik majd.

A hatásos edzés komoly dolog, mely fáradalmakkal teli, akaraterőnket jelentősen megterhelő tevékenység. Éppen ebben rejlik a szépsége, hiszen meg kell küzdeni érte, nem ingyen hullik az ölünkbe.

Ha edzéseinken nem érezzük a terhelés okozta „diszkomfort” érzést, a légszomjat, az izomfáradtságot, a kellemetlenül magas testhőmérsékletet, nem úszunk a verítékben, akkor nehezen képzelhető el, hogy szervezetük megkapta azt az ingert, melyre a továbblépéshez szüksége van. Önáltatás azt hinni, hogy egy beszélgetős, sétálós, nevetgélős edzés segítségével olyanná válhatunk, mint amilyenek a magazinokból ránk néző ideáljaink.

Az a tény közismert, hogy az edzések gyorsaságot, állóképességet, erőt fejlesztő hatása nem konkrétan az edzéseken, hanem azok hatására az edzések utáni pihenőidőben alakul ki, de hogy a zsírégetés, azaz a fogyás jelentős részben szintén ekkor zajlik, az kevéssé ismeretes.

Az edzések célja, hogy a szervezetet olyan formában ingereljük, mely hatására az különböző alkalmazkodási folyamatot indít el, s így edzetté válhatunk általa. A szervezet csak akkor alkalmazkodik, ha jelentős terhelés éri, komoly, a sportoló terhelhetőségének határait feszegető program segítségével.

Ha alulterheléssel dolgozunk, azaz nem kellő intenzitással, ez az alkalmazkodás minimális mértékben jön létre, vagy akár el is marad, fölöslegessé téve az edzésre szánt időt és pénzt. Legyen az edzés hosszabb vagy rövidebb, a cél mindig az, hogy a szervezet kimerítse kapacitásait, így egy magasabb fejlettségi fok irányába változni kényszerüljön.

Ha ez megtörténik, akkor szervezetünk az edzést követő órákban is magasabb energiafelhasználással dolgozik, az intenzív helyreállító, regenerációs folyamatok miatt. Ezek az események mindig zsírfelhasználással bonyolódnak, azaz zsírégetéssel. Talán furcsán hangzik, de igaz, hogy a zsírégetés lényege az edzések után, az úgynevezett utólagos zsírégetési hatás során történik.

Minél jobban kifárasztjuk, kimerítjük szervezetünket az edzések alatt, annál hosszabban és hatékonyabban „égethetjük zsírpárnáinkat” a sportolást követő órákban. Elképzelhető tehát, hogy egy másfélórás „lötyögős”, gyaloglós edzés kisebb zsírvesztést okoz a szervezetben, mint egy 25 perces kemény tempójú futás.

Ráadásul ez utóbbi idősportolásra is lehetőséget ad. A gyaloglást, sétálást, és egyéb kis intenzitású tevékenységet csak olyanoknak javasoljuk, akik vagy komoly túlsúlyuk, vagy egészségi állapotuk, vagy előrehaladott életkoruk miatt nem terhelhetők komolyabb intenzitással.

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.