Az orvostudomány és az akupunktúra – 2. rész

Ma már talán egyre többet hallani itthon is a trigger pont terápiáról vagy masszázsról az utóbbi időben. Ezek a pontok nem mások, mint a legfájdalmasabb, legkötöttebb ujjbeggyel megnyomható pontok egy adott izom területén. Ez a kis izomcsomó nem elszigetelten van, hanem összefügg az adott izom rostjaival. Ha izom vérellátása, anyagcseréje ezen a speciális ponton nem kielégítő, akkor az izom működése is zavart szenved, így maga az izom is megfeszül.  

A  triggerpontok létezésétől nem kell megijedni ez egy természetes jelensége a szervezetünknek. Izmaink rajtuk keresztül védekeznek az őket ért “túlfeszültségekkel” szemben. Kialakulásuknak oka lehet az egyoldalú túlerőltetés, érzelmi stressz, fizikai sérülés vagy belső szerveink betegsége. Az idegrendszer komplex működése kapcsán, a bőrön Head zónák találhatóak, az izmok területén pedig Mackenzie, melyek kapcsolatban vannak a belső szervekkel, így lehetséges, hogy azok betegsége esetén, adott területen izmaink tónusa, nyomásérzékenysége is fokozódhat.

Az izom trigger pontok – feszültségi pontok. Ezeket a csomócskákat tapintással lehet megkeresni az izom és izompólya rendszerben. A triggerpontok  alakzatukat és méretüket tekintve almamaghoz illetve szilvamaghoz hasonlítanak a leginkább. Nyomásukkal távoli területekben jelentkezhet fájdalom (pl. nyakizmok esetében halántéktáji fájdalom) vagy zsibbadás (pl. lapocka területéről kéz ujjaiba sugárzó zsibbadás, ami nem idegi eredetű).  Ezek a pontok az izmok területén, sok esetben a meridiánok mentén találhatóak, amivel az akupunktúra dolgozik. Bizonyos meridián pontok alatt pedig jellegzetes izom-triggerpontok is találhatóak.

akupunktura4

A trigger pontok kézzel történő kezelése fájdalmas lehet, de ez ” jó fájdalom”, ami a kezelés után a gyógyulást szolgálja. Minél pontosabban találjuk meg a feszültségi pont közepét (trigger pont), annál  kevesebb erő szükséges az oldásához, valamint annál fájdalmasabb, de egyben hatékonyabb is a kezelés. Ehhez azonban  jó érzékelés – tapintás, gyakorlat szükséges. Az izmok feszültségének oldásával, nem csak a mozgásszervi panaszokat tudjuk csökkenteni, de javítva keringésüket és állapotukat, javítunk a közérzeten és közvetve segíteni tudjuk a belső szervek megfelelő működését is.

Panaszok esetén először mindig konzultáljon szakorvossal/reumatológussal, majd ha az okok tisztázottak, akkor a megfelelő masszázs és önmasszázs csökkentheti vagy megszüntetheti a triggerpontokból kiinduló panaszokat.

Forrás: Dr. Zsiska Beáta

Forrás: https://napidoktor.hu/