6 formába lendítő gyakorlat!

Időhiány megoldása a hatékony mozgásra. Zsúfolt munkanapok? Alig jut időd magadra? Ha végre eljutsz mozogni, fontos, hogy a legtöbbet hozz ki az időből és önmagadból!

Nem az a fontos, hogy minden nap órákat izzadj az edzőteremben.

Ha a sok munkától már lefáradt a szervezeted, ne kényszerítsd még többre. Épp annyira fontos a pihenés, mint a mozgás. Tehát ha túlzsúfoltak a napjaid, válassz ki egy vagy két estét, amit sportolásra szánsz és válassz olyan gyakorlatot, ami hatékonyabb a többinél. Mik lehetnek ezek?

kene_a-csoki_setaljunk_es_elmulik

Foto:pixabay.com

Séta

A tökéletes mozgásforma, amit bárhol, bármikor és bárki űzhet. Tévedés azt hinni, hogy ez nem elég a szervezetnek. Ha a séta a mindennapjaink része, észre fogjuk venni a változásokat. Ez a gyakorlat rendkívül fontos a szívnek és a kalóriák égetéséhez szintén hatékonyan hozzájárul. Tartsuk be a fokozatokat. Vigyázat! Ha eddig nem igazán használtuk a lábunkat, rövidebb, 10 perces távokkal kezdjük.

Megszakított mozgás

A kezdő kalóriaégetőknek és a mozgás megszállottjainak is oda kell figyelniük, hogy az intenzív edzéseket kisebb szünetek szakítsák meg. Ez nem csak a szívnek tesz jót, de segít a fogyás elérésében is. Ha beiktatjuk ezeket a 2-10 perces pihenőket képesek leszünk a legnagyobb kapacitásra kapcsolni a szervezetünket.

Foto:123rf.com

Guggolás

Nem csak fárasztó, de hatékonyságát tekintve szinte verhetetlen. Elegendő bizonyíték erre, hogy a guggolás kevés embernek tartozik a kedvencei közé. Nehéz és fárasztó, ráadásul biztos izomlázhoz vezet. Viszont ezek az ellenérvek, valójában pozitívumok. A hasat, feneket és a teljes lábat átmozgatja, főként a combjainkra helyezve a hangsúlyt. Vagyis ha mozgunk, a guggolás soha nem maradhat ki a sorból, sőt fokozatosan növeljük a gyakorlat számát. Persze csak akkor eredményes, ha helyes tartással végezzük. A legjobb, ha úgy teszünk, mintha egy székre akarnánk leülni.

Kitörések

A mindenki által ismert mozdulat a szakértők szerint a leghatásosabb mozgások egyike, ha fogyásra akarjuk bírni a szervezetet. Egy nagy lépést teszünk előre, miközben a kihúzzuk magunkat, így a hát és a gerinc egyenesen marad. A comb és a lábszár épp derékszöget zár be.  Mindkét lábbal, felváltva végezzük a gyakorlatot. Ha pedig a combizomra koncentrálunk, akkor tartsuk ki a pózokat.

Kézenállás

Furcsán hangzik, de erősít és segít az egészség megőrzésében. Ha helyesen tartjuk magunkat a gyakorlat közben, akkor erősíti a mellkast, a vállakat, a tricepszet, illetve a törzs izmait is. A kezdőknek először fal mellett ajánlott gyakorolni, majd fokozatosan távolodni. Az igazán haladók pedig megpróbálhatják az egyik kezüket maguk mellé emelni.

Felülések

Ami tilos: Nem a fejünket toljuk előre. A szabályos felülésnél a fej a törzs folytatása. Soha nem tartjuk vissza a lélegzetet a mozgás közben. A helyes légzés növeli az intenzitás. A rövid felülések is felülések. Nem csak a gyakorlat száma fontos, hogy feszes és lapos hasat érjünk el, hanem az időtartam is. Tartsuk ki az egyes pózokat és a helyes tartásra ügyelve, ne gyorsan, hanem jól végezzük el őket.

Sport és táplálkozás – izmok és csontok

Ezeket a feladatokat ötvözve, még edzőterembe se kell mennünk. Elég, ha az időbeosztásunkat figyelembe véve eldöntjük, melyik napokon szánunk rá időt, hogy a testünkkel törődjünk. Csukjunk magunkra a szobánk ajtaját, kapcsoljunk zenét, ha az segít és kezdődhet a mozgás.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.