Növeli az emlőrák veszélyét a hajfestékek gyakori használata!

Magyarországon évente körülbelül 5-6000 új emlőrákos beteget fedeznek fel és nagyjából 2000 nő hal bele a betegségbe. Az emlőrák ezzel a magyar nők leggyakrabban előforduló daganata. Összehasonlításul: méhnyakrákban évente nagyjából 1100-an betegszenek meg és 4-500 nő hal meg emiatt.

Az emlőrák 50-65 év között a leggyakoribb, de ma már a fiatalabb nőket is egyre gyakrabban érinti. A magyar női népesség átlagos emlőrák-kockázata 8-10 százalék körül van, ami azt jelenti, hogy élete során minden 10-12. nőnél alakul ki a betegség.

A korán felismert emlőrákok esetén nagyjából 80%-os 5-éves túlélés esélye, a betegség ilyenkor tehát már nagyrészt meggyógyítható. A késői stádiumú, áttétes emlőrákok esetében ez az arány mindössze 15% körüli.

Fotó: 123rf.com

Megdöbbentő új információ jelent meg tavaly decemberben az emlőrákkal kapcsolatban. Kiderült, hogy a gyakran alkalmazott hajfestés és a kémiai hajkiegyenesítő eszközök használata növelheti az emlőrák kockázatát. A Nemzeti Egészségügyi Intézet (National Institutes of Health) tudósai a tanulmányukat az International Journal of Cancer-ben tették közzé. A 46709 nőtől származó adatok szerint azoknál a nőknél, akik a vizsgálatba való felvétel előtti évben rendszeresen használtak állandó hajfestéket, 9%-kal nőtt az emlőrák kockázata. Ennél még meglepőbb, hogy az afro-amerikai nők körében, akik szinte állandóan  használnak hajfestéket legalább öt-nyolc hetente, az emlőrák kockázata már 60% -kal megnőtt.

Hasonlóan érdekes eredményt hozott a kémiai hajvasalók használata és az emlőrák közötti kapcsolat. Dr. White és munkatársai rájöttek, hogy azok a nők, akik legalább öt-nyolc hetente kémiai anyagot alkalmazó hajvasalókat használtak, körülbelül 30% -kal nagyobb eséllyel kaptak mellrákot. Ez esetben azonban a fehér és az afro-amerikai nők emlőrák-kockázata között nem tapasztaltak jelentős eltérést.

Fotó: 123rf.com

Arra a kérdésre, hogy akkor a nők hagyják-e abba a hajfestést vagy a hajuk kémiai egyenesítését? – a tanulmány egyik szerzője azt mondta: “Sok olyan tényezőnek vagyunk kitéve, amelyek potenciálisan hozzájárulhatnak az emlőrákhoz és nem valószínű, hogy egyetlen tényező, mint például a túl gyakori hajfestés vagy a kémiai haj-egyenesítés megmagyarázná az emlőrák kialakulását. Miközben túl korai lenne azt javasolni, hogy a nők teljesen hagyják el a vegyi anyagokat, az biztos, hogy tudniuk kell róla és a kockázatok csökkentésével csökkenthetik az emlőrák kialakulásának a kockázatát is.

Mi az emlőrák, hogyan ismerhető fel?

A mell rosszindulatú daganata a mellrák (Neoplasma malignum mammae vagy Carcinoma mammae). A rosszindulatú daganat a hámsejtekből indul ki, melyek a mirigyeket alkotják. Az egyik leggyakoribb ráktípus. Többnyire a 40 év feletti hölgyeket érinti, de fiatalabb nőknél is előfordul. Tévedés, hogy csak a nők betegsége: férfiakat is érint, igaz, csupán egy százalékuk betegszik meg emlőrákban, ugyanakkor a betegség igen agresszíven jelentkezik.

Mely tényezők vezethetnek a betegség kialakulásához?

Az emlőrák gyakrabban jelentkezik azoknál a hölgyeknél, akik nem szültek, vagy csak 30 éves kor felett hozták világra gyermeküket. Az alkoholfogyasztás növeli a mellrák kialakulásának esélyét, ahogyan az is, ha a családban már előfordult emlőrák, hiszen az egyenes ági rokonok között gyakori a halmozódás; nő a kockázat akkor is, ha az egyik mellben már volt daganatos elváltozás – utóbbi esetben nagy rá az esély, hogy az a másik emlőben is jelentkezzen. Bizonyos gyógyszerek is fokozzák a kockázatot – például a szájon át bevehető fogamzásgátlók vagy a hormonpótlók, melyeket a menopauza tüneteinek enyhítésére alkalmaznak.

Fotó: 123rf.com

Fontos a mellek önvizsgálata!

A mellrák tünetei, mint már említésre került, kezdetben nem mutatkoznak meg. Az önvizsgálat és a rendszeres nőgyógyászati ellenőrzés azért fontos, mert az emlőben vagy a hónaljárokban keletkező csomó kitapintása első tünetnek tekinthető. Bármilyen furcsa kidudorodás, mirigy duzzanat a menstruációt megelőzően vagy a vérzés idején okot adhat aggodalomra. Árulkodó lehet, ha a melleken beesettek, vagy éppen kidudorodnak az erek. Az emlőrák tünete lehet tehát minden nem szokványos dolog, elváltozás!

A rák jele továbbá, ha megváltozik az emlő bőre, valamint behúzódik a mellbimbó, megváltozik az alakja, nedvedzeni kezd. Ha az emlőrák már előrehaladott, a kór a bőrre is átterjedhet és kifekélyesedést okoz.

Amennyiben az orvos tapintásra valamilyen rendellenességet észlel egyik vagy másik mellben, a pácienst mammográfiára küldi. A vizsgálat során az emlőket átvilágítják röntgensugárral, így láthatóak lesznek az esetleges elváltozások. Emlő ultrahangvizsgálatra is lehetőség van, általában a fiatalabb korosztálynál. Annak megállapítására, hogy a daganat jóindulatú vagy rosszindulatú, szövettani mintavételre is szükség van. Annak érdekében, hogy megállapítsák, képzett-e áttéteket a daganat, további vizsgálatok is kellenek – mellkas röntgen, hasi ultrahang, laboratóriumi vizsgálat.

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.