A mellek önvizsgálata

Dr. Lengyel Zsolt, nukleáris medicina szakorvos a Reggeli napidoktor vendégeként a mell önvizsgálatáról beszélt.

A szakértő elmondása szerint szinte az összes daganat gyógyítható, amennyiben időben felismerésre kerülnek. A mell önvizsgálata legfőképpen nőknek ajánlott. A férfiaknál szintén kialakulhat emlőrák, bár sokkal ritkább.

Az emlő önvizsgálatát rendszeresen kell végezni ahhoz, hogy a vizsgáló fél számára egyértelműek legyenek akár az apró elváltozások is. Fontos, hogy mindig azonos időközönként történjen az önellenőrzés. A teljes biztonság érdekében a hölgyeknek a menzeszt követő hétvégén érdemes, havonta legalább egyszer megvizsgálni a mellüket. Ez az az időszak ugyanis, amikor a legkevésbé érzékenyek a mellek és nincs rá esély, hogy egy megduzzadt tejmirigy összetéveszthető egy daganattal.

A mellek önvizsgálati módszere

Tulajdonképpen az önvizsgálati technika nagyon egyszerű, könnyen elsajátítható mozdulatsorok összessége, amelyekkel az emlők alaposan áttapinthatóak. Ha nagyon sietünk, akkor zuhanyzás közben is elvégezhető a mell önvizsgálata, de valójában a legjobb, ha hátra fekszünk és a vállunk alá egy kispárnát helyezünk. A tapintásos vizsgálatnál lényeg, hogy egyenes ujjakkal, finoman végezzük.

Helyezzük a jobb kezünket a fejünk alá, bal kezünkkel pedig tapintsuk végig a jobb mellünket. Mindkét oldalon nyomjuk meg puhán a mellbimbókat is. Amennyiben fájdalmat, váladékozást tapasztalunk, esetleg szokatlan elváltozást vagy csomót tapintunk a mellek önvizsgálata során, úgy azonnal forduljunk orvoshoz!

Veszélyeztetettek

A mellrák gyakrabban fordul elő azoknál, akiknek családjában már volt rákos megbetegedés. Az emlőrák gyakorisága 50 év felett nő. A statisztikák szerint egy hölgynek 6% esélye van a mellrákra. Amennyiben van egy közeli vérrokona, akinél mellrákot diagnosztizáltak ez a százalékszám 9%-ra emelkedik. Ha 2 mellrákos rokona van, akkor 17%-ra, amennyiben pedig 3, úgy 27%-ra nő az emlődaganat esélye.

A veszélyeztetettek közé tartoznak még azok, akiknél nagyon korán (12 éves kor előtt) kezdődött a menstruáció, illetve azoknál, akiknél hamar fejeződött be, illetve akik 30 éves koruk után szültek. Nálunk szintén fontos a rendszeres önellenőrzés. Amennyiben bármilyen elváltozást észlelnek forduljanak szakemberhez. Nem kell kétségbeesni bármilyen elváltozás észlelésekor, ugyanis a modern orvostudomány egyre könnyebben talál gyógyírt az emlőproblémákra.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.