Férfiak és rákkezelés – Hogyan jönnek létre a szexuális mellékhatások? – 2. rész

Mi történhet a különféle kezelések hatására?

Ha egy férfi a rák diagnózisával szembesül, valószínűleg nem a szex az első, ami eszébe jut. A rákkezelés azonban fizikai változásokat idéz elő a testben és ez a szeretkezést is megnehezítheti. Milyen eljárások eredményeképpen jöhetnek létre szexuális mellékhatások?

A daganatos megbetegedés híre mindig nagyon rosszul érinti az embert. Nők és férfiak esetében egyaránt az élet folytatása miatti aggodalom az első gondolat, ám ahogyan a rákkezelés halad előre, felmerülhetnek egyéb kérdések is. Amint az ember jobban van, a szexuális élethez való visszatérés is foglalkoztathatja. Kérdés azonban, mennyire befolyásolja azt a rákkezelés, milyen szexuális mellékhatások fordulhatnak elő a férfiaknál.

Bizonyos ráktípusok kezelése érintheti a szexualitást – olyan tüneteket okozva, amelyek megnehezítik a szeretkezést. Ez azonban nem jelenti, hogy az egészséges szex nem lehetséges többé. Érdemes alapos információkat szerezni a rákkezelés folyamatáról és arról, hogyan hat a szexuális funkciókra, így megoldást is találhatunk a felmerülő problémára.

Cikkünk első felében a lehetséges szexuális mellékhatásokról esett szó.

Most lássuk, hogyan befolyásolják a rákkezelések a szexualitást. A műtét, a sugárkezelés, kemoterápia, hormonterápia és egyéb gyógyszerek mindegyike okozhat szexuális mellékhatásokat.

1. Műtét

A kismedencei idegek szabályozzák a péniszbe irányuló véráramlást. Ha a kismedencei területen daganatot távolít el, a sebésznek igen precízen kell dolgoznia, hogy az idegek károsodását elkerülje. A megszakadt ideg gyengült erekcióhoz vagy erekció elérésének képtelenségéhez vezethet.

A merevedési zavarokat kiváltó műveletek az alábbiak:

  • Vastagbél és végbél műtét: ha a férfi vastagbél- vagy végbélrákkal küzd, szükség lehet az abdominoperinealis reszekciónak nevezett műtétre, az alsó vastagbél és a végbél eltávolításához.
  • Hólyagműtét: a húgyhólyagrák radikális cystectomiájának nevezett eljárás magába foglalja a hólyag, a prosztata, a felső húgycső és az ondóhólyagok eltávolítását.
  • Prosztata műtét: prosztatarák esetén radikális prosztatektómiát végezhet az orvos, a prosztata és az ondóhólyag eltávolításához.
  • Pénisz műtét: noha ez ritka, a pénisz teljes vagy egy részének eltávolítását célzó műtét (penectomia) a péniszrákos férfiak számára jelent túlélési esélyt. Amennyiben a penectomia részleges, a páciens ezután is képes elérni az erekciót.
  • Nyirokcsomók eltávolítása: a medence területén számos nyirokcsomó eltávolítására szolgáló műtét (retroperitoneális nyirokcsomó-disszekció) alkalmazható hererákban vagy bizonyos szarkómákban szenvedő férfiaknál.

A modernebb, idegkímélő műveletek ritkábban okoznak merevedési rendellenességeket – az azonban, hogy ilyen jellegű operációt végezhetnek-e a betegen, függ a rák méretétől és helyétől. Egyes rákos megbetegedések esetén az idegkárosodás nem kerülhető el, ha a sebész a rákot teljes egészében eltávolítja.

Azok a férfiak, akik idegkímélő prosztatektómiát esnek át, átmeneti erekciós zavarral szembesülhetnek – a hatások azonban tartósak azoknál, akiknél ezt nem lehet elvégezni. A műtét során megsérült idegek száraz orgazmust okozhatnak – vagyis magömlést spermaürítés nélkül. A test által termelt sperma nem hagyja el a heréket, vagy a hólyagba tolódik (retrográd magömlés).

Egyes férfiak szerint a száraz orgazmus nem különbözik a normálistól, s partnerük sok esetben észre sem veszi azt. Mások azonban gyengébbnek vagy kevésbé kellemesnek érzékelik orgazmusukat, mint a műtét előtt. Bizonyos operációknál szükség lehet egy nyílás (sztóma) elhelyezésére, mely lehetővé teszi a széklet vagy a vizelet összegyűjtését a testhez rögzített zacskóban. Ennek viselése sok férfinál önbizalomcsökkentő – nem érzik magukat kellően vonzónak miatta. Terapeuták és speciális ruházat segíthet az önbizalom visszaállításában.

2. Sugárkezelés

A medencére irányuló sugárzás okozhat merevedési zavarokat, bár a szakemberek számára nem teljesen világos az oka. A sugárzás károsíthatja a kismedencei idegeket és blokkolhatja a pénisz véráramlását – vagy csökkentheti a tesztoszteron szintjét a szervezetben. A sugárzás szexuális mellékhatásai a kezelés után nagyjából 6 hónapon-1 éven belüli időszakban, lassan jelentkeznek.

sugarterapia

Az, hogy a férfi tapasztal-e erekciós diszfunkciót a rákkezelés eredményeképpen, függ a sugárzás mennyiségétől, valamint attól, hogy a medence mekkora részét kezelték. Nagyobb mértékű sugárzás nagyobb területen valószínűleg kivált szexuális mellékhatásokatAzok a férfiak, akik dohányoznak, szívbetegek, magas vérnyomással vagy diabétesszel küzdenek, szintén az erekciós zavar nagyobb kockázatának vannak kitéve sugárkezelést követően. Ezek az állapotok ugyanis már okozhattak némi artériakárosodást, melyet a sugárzás tovább ronthat.

A sugárterápia után csökkenhet a spermium mennyisége. A kezelést követően a magömlés során fájdalmat is érezhet a férfi, bár ez idővel elmúlik.

3. Hormonterápia

Amennyiben a páciensnek terjedő prosztatarákja van, az orvos megpróbálhatja csökkenteni a test tesztoszteronhormon szintjét a herék eltávolításával (orchiectomia) vagy gyógyszeres kezeléssel.

Egyes prosztatarákok a tesztoszteronra támaszkodnak – ezért a tesztoszteron-szint mérsékelésével az orvos abban bízik, lelassítja vagy megállítja a rák előrehaladását. Azok a férfiak, akiknek prosztatarákja nagyméretű, a hormonterápia prosztata-zsugorításra is használatos műtét előtt, hogy megkönnyítsék annak eltávolítását.

A hormonterápia leggyakrabban libidóvesztést okoz szexuális mellékhatásként – ám ez sem mindenkinél jellemző. Egyes férfiak éreznek nemi vágyat, de nem képesek erekciót vagy orgazmust elérni. A fiatalabb férfiaknál általában szexuális mellékhatás tapasztalható a terápia eredményeképpen. A hormonterápia ugyanakkor azzal is járhat, hogy kevesebb sperma termelődik a magömléskor.

Fotó: 123rf.com

4. Kemoterápia

Kemoterápiát követően libidóvesztés és nehézségek merülhetnek fel az erekció során. Egyes kemoterápiás gyógyszerek mérsékelik a szervezet által termelt tesztoszteron mennyiségét. A rákkezelés befejezését követően azonban néhány héten belül visszanyeri szexuális funkcióit a férfi.

Fontos tudni, hogy a kemoterápia fáradtságot, fokozott vérzést vagy fokozott fertőzésveszélyt okozhat. Ez idő alatt orvosunk tanácsolhatja, hogy kerüljük a nemi közösülést, de az is lehet, hogy nem is érzünk vágyat.

Ügyeljünk a többi gyógyszerre

Számos gyógyszer esetében ismert: befolyásolhatja a szexuális funkciókat a férfiaknál. Ilyenek a gyakorta alkalmazott fájdalomcsillapítók. A rák néhány mellékhatásának kezelésére alkalmas orvosságok is hatással lehetnek azonban a szexuális funkciókra. Konzultáljunk orvosunkkal arról, okozhatnak-e gyógyszereink ilyen problémát.

Mit tehetünk szexuális funkciónk visszanyerése céljából?

A rákkezeléssel összefüggő, bizonyos szexuális mellékhatások néhány hét múlva megszűnnek. Mások fennmaradhatnak 1-2 évig, de olyanok is akadnak, amelyek tartósak. Tudjunk meg minél többet arról, mi akadályozza a szexuális működésünket. Ez segíthet jobban érezni magunkat és eligazodni a kezelési lehetőségek között. Végezhetünk kutatást is – rájöhetünk arra, hogy bizonyos helyzetek újjáélesztik a szexuális vágyat, vagy segítenek elérni az erekciót.

Figyeljünk oda, mi az, ami működik, lehet az a pénisz stimulációja vagy szexuális fantáziák is. Kiderülhet az is, hogy az orgazmus intenzívebb lehet, ha hosszabb az előjáték. Bizonyos pozíciók jobbak lehetnek a műtétet követően. Ha pedig a fáradtság a gondunk, hagyjuk, hogy partnerünk játssza az aktívabb szerepet a szex során.

Sokat segít, ha őszintén beszélünk a helyzetről és a felmerülő problémákról orvosunkkal és partnerünkkel – utóbbival szép lassan ki lehet alakítani, mi az, ami mindkettőnknek megfelel. Beszélgessünk más ráktúlélőkkel, csatlakozzunk csoportokhoz, ahol számos jó tanácsot kaphatunk.

Nők és rákkezelés – Hogyan jönnek létre a szexuális mellékhatások? – 2. rész

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php