Nők és rákkezelés – Hogyan jönnek létre a szexuális mellékhatások? – 2. rész

Mi történhet a különféle kezelések hatására?

A rákkezelés fizikai változásokat idéz elő a szervezetben, amely a szexet is megnehezítheti. Tekintsük át alaposabban, vajon a szexuális mellékhatások milyen kezelések eredményeképpen és hogyan jöhetnek létre.

A szex valószínűleg az utolsó dolog, amelyre egy rákkezelés megkezdésekor gondolunk. Meg kell küzdenünk a szorongással, amely a daganatos betegség diagnózisát követi.

Ám amint komfortosabban érezzük magunkat a rákkezelés előrehaladtával – és azt követően -, vissza szeretnénk térni a normális élethez, amennyire lehet. Számos páciens számára ez a szexuális élet folytatását is jelenti, s erre szükség is van.

A rákkezelés során kialakult szexuális mellékhatások ugyanakkor jelentős mértékben megnehezíthetik ezt.

Hogyan okozhat a rákkezelés szexuális mellékhatásokat?

Szexuális mellékhatásokat az alábbi kezelések válthatnak ki, különféle módon.

1. Kemoterápia

Számos nő libidóvesztését tapasztal a kemoterápia alatt és után. Gyakori, hogy a kezelés mellékhatásai miatt – például fáradtság, émelygés, hajhullás, fogyás vagy gyarapodás – nem érzi magát vonzónak. A mellékhatások elmúlnak egy idő után, amit a rákkezelés véget ért. Így is időt vehet azonban igénybe, míg visszatér az önbizalom, a magabiztosság és a szex iránti vágy.

A kemoterápia az ösztrogéntermelés hirtelen csökkenését okozhatja a petefészkekben. Ez a menopauza tüneteit produkálhatja, például elvékonyodó hüvelyt (hüvely atrófia) és hüvelyi szárazságot eredményezhet – mindkettő fájdalmat okozhat a behatolás során.

Fotó: 123rf.com

Jól tesszük, ha konzultálunk orvosunkkal arról, mit válthat ki a kemoterápia, mert egyes gyógyszerek átmeneti vagy tartós menopauzát is okozhatnak.

A ráktípustól függően az orvos ösztrogénpótló terápiát – más néven menopauza-hormonterápiáját – is felírhat, a szexuális mellékhatások csökkentése érdekében.

A hüvely területére felvihető, helyi ösztrogén krémek szintén segíthetnek. A hormonérzékeny emlő- vagy petefészekrákban szenvedő nőknek azonban alaposan egyeztetniük kell orvosukkal bármilyen típusú hormonterápiáról. Ezen állapotok közül több is reagálhat olyan kezelésekre, amelyek nem használnak hormonokat.

Érdemes tudni, hogy a kemoterápia károsíthatja a test szöveteit – beleértve a hüvelyt is. Ez sebeket eredményezhet, mely növelheti a fertőzés kockázatát. Fáradtságot vagy fokozott vérzést okozhat. Orvosunk tanácsolhatja, hogy kerüljük a szexet, de lehetséges, hogy nem is érzünk vágyat iránta.

2. Sugárterápia

A sugárkezeléssel kapcsolatos szexuális mellékhatások leggyakrabban a kismedencei területen kezelt nőknél fordulnak elő. Az itt végzett sugárkezelés hatására több probléma is felmerülhet.

  • A petefészkek károsodása: a károsodás mértéke és tartóssága a sugárkezelés erejétől és helyétől függ.
  • A sérült petefészkek nem termelnek ösztrogént: mindezzel menopauza és azzal járó tünetek jelentkezhetnek, így hüvelyszárazság vagy hőhullámok is. Ha már átestünk a változó koron, ilyen panaszokkal valószínűleg nem szembesülünk.
  • Változások a hüvely belső részén: a sugárterápia az útjába kerülő egészséges szöveteket is irritálhatja. Ez a hüvely belsejének gyulladását és érzékenységét válthatja ki. Nem meglepő, hogy emiatt a szex során kellemetlen lehet a behatolás, a kezelés alatt és néhány hétig utána is.

A hüvely belseje meggyógyul, de megvastagodhat és hegesedhet, ami a hüvely összehúzódását és ellenállását is okozhatja a behatoláskor. Orvosunk javasolhatja a hüvelyi tágító használatát, hogy meggátolja a hegszövet kialakulását a rákkezelés, azaz a sugárzás után.

Fontos beszélnünk orvosunkkal arról, mire számíthatunk a speciális sugárkezelés során – egyes szexuális mellékhatások ugyanis megelőzhetők. A petefészkek a test másik részére történő áthelyezésével azok megkímélhetők a sugárzás károsodásaitól – ezzel a termékenység is megóvható.

Fotó: 123rf

3. Műtét

Az, hogy az operáció befolyásolja-e a szexuális képességet, függ attól, milyen típusú daganattól szenvedünk, milyen rákkezelés szükséges – hol található és milyen méretű a daganat.

Egyes sebészeti eljárások valószínűleg szexuális mellékhatásokat okoznak. Ezek az alábbiak.

-Radikális méheltávolítás: méhnyakrák esetén az egyik kezelési módszernek a méh és a kapcsolódó szalagok, valamint a méhnyak és a hüvely egy részének eltávolítása számít. A rövidített hüvely általában nem változtatja meg a szexuális képességet, bár némi kiigazítást igényelhet.

A sebész az eljárás során a petefészket is eltávolíthatja. Ha menopauza előtti állapotban vagyunk, menopauzát tapasztalhatunk az eljárás hatására.

-Radikális cystectomia: a húgyhólyagrák kezelése során a sebész eltávolítja a hólyagot, a méhet, a petefészkeket, a petevezetéket, a méhnyakat, a hüvely elülső falát és a húgycsövet. A sebész ilyen esetben rekonstruálja a hüvelyt, azonban előfordulhat, hogy az rövidebb vagy keskenyebb lesz, mint a műtét előtt volt. Ettől a szex fájdalmas lehet. Amennyiben még nem zajlott le nálunk a menopauza, a petefészkek eltávolítása hatására jelentkezni fog.

-Abdominoperinealis (AP) reszekció: ezt a műtéti eljárást akkor végzik, ha egy nőnek vastagbél- vagy végbélrákja van. A sebész eltávolítja az alsó vastagbelet és a végbelet. A végbél párnázottsága hiányában azonban a behatolás során fájdalom tapasztalható.

Egyes nőknél az AP reszekció során a petefészket is eltávolítják. Amennyiben a premenopauza állapotában van, ez idő előtti menopauzát okoz.

-Vulvectomia: hüvelyrák esetén a rákkezelés során vulvectomiát végeznek. Ilyen esetben a sebész a teljes hüvelyt eltávolítja, beleértve a belső és külső ajkakat, valamint a csiklót. Mivel a nők szexuális izgatásában ennek oroszlánrésze van, a terület ettől kezdve kevésbé lehet érzékeny és nehezebb elérni az orgazmust.

Egyes műveleteknél szükség lehet egy nyílás (sztóma) elhelyezésére, mely lehetővé teszi a széklet vagy a vizelet összegyűjtését a testhez rögzített zacskóban. Ha valaki ilyet visel, kevésbé érezheti magát magabiztosnak és vonzónak. Az oszteómiás terapeuták, valamint speciális ruházat is segíthet az önbizalom növelésében.

Fotó: 123rf.com

4. Hormonterápia

Hormonérzékeny rák esetén ún. hormonblokkoló terápiát kaphatunk gyógyszerek, például tamoxifen vagy aromatáz inhibitorok formájában – ez azonban történhet operáció útján is, például a petefészkek eltávolításával (oophorectomia).

Ha a daganatos betegség érzékeny a hormonokra, a hormon blokkoló terápiák hatékonyak lehetnek a rák csökkentésében vagy elpusztításában, s mérsékelhetik újbóli kialakulásának esélyét is.

A gyógyszerek és a hormonterápiás műtét is előidézheti a menopauza jeleit és tüneteit – így a hőhullámokat, a hüvely gyengülését, sorvadását és a hüvelyszárazságot. A petefészkek eltávolítása tartós menopauzát vált ki. Különféle kezelésekkel van mód ezen szexuális mellékhatások csökkentésére, ezért fontos konzultálni az orvosunkkal.

A szexuális funkciók visszaállítása

Amennyiben betegként tisztában vagyunk azzal, mire számíthatunk a rákkezelés után, az sokat segíthet a megküzdésben. A szexuális mellékhatások tapasztalása esetén igyekezzünk minél többet megtudni arról, mi gátolhatja a szexuális működést. Ez hozzájárulhat, hogy jobban érezzük magunkat, s a kezelési lehetőségek választásában is segíthet.

Az orvossal történő egyeztetés épp olyan fontos, mint a partnerünkkel való őszinte beszélgetés a témáról. Érdemes ezen felül taggá válni rákot túlélő csoportokban – sok hasznos tanáccsal szolgálhatnak.

Nők és rákkezelés – Melyek a lehetséges szexuális mellékhatások?

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php