Kemoterápia és mellékhatások – 2. rész

Milyen mellékhatásokra számíthat a beteg?

A rák gyógyszeres kezelésének neve kemoterápia, célja pedig a rákos sejtek elpusztítása. Mit kell tudni a kemoterápia gyógyszereiről, menetéről és mellékhatásairól?

A daganatos megbetegedések gyógyszeres kezelése a kemoterápia. Feladata elpusztítani a rákos sejteket, beleértve azokat, amelyek esetleg elterjedtek a fő daganaton kívül. A műtéttel és a sugárzással ellentétben a kemoterápia nem az adott daganatot vagy a test egy bizonyos részét célozza meg, noha vannak új, „dizájner” gyógyszerek, melyek kifejezetten megkeresik a rákos sejteket és ezeket pusztítják. A kemoterápia legtöbb formája minden gyorsan osztódó sejtet támad, s a rákos sejtek megfelelnek ennek a leírásnak.

Fotó: 123rf.com

Milyen kezelésre lehet számítani?

A kemoterápia többnyire klinikán vagy kórházban történik, s általában intravénásan juttatják a szervezetbe. A beteg fekszik vagy ül a kezelés alatt, normális esetben más páciensekkel egy helyiségben, de állapotától is függ.

Kaphat katétert, portot (egy kerek lemezt, melyet általában a mellkasba helyeznek) vagy pumpát a gyógyszer adagolásához. A portot nagyobb műtét alkalmával helyezik be, s addig marad a helyén, amíg a kemoterápia tart. Előnye, hogy a nővérnek nem kell újabb infúziót bekötnie minden alkalommal. Ritkább esetben a kemoterápiát injekció, tabletta vagy krém formájában adják.

A kemoterápiás infúzió pár órától 24 óráig vagy hosszabb ideig is eltarthat, attól függően, hogy milyen típusú gyógyszert adnak a betegnek. A rák fajtájától függ az is, hogy fekvőbetegként kapja-e a kezelést. Lehetséges, hogy hányinger elleni gyógyszerrel is ellátják, ez pedig fáradttá teheti és ronthatja ítélőképességét. A teljes folyamat miatt gyengének, betegnek érzi magát a páciens. Fontos, hogy legyen, aki hazaviszi.

A kemoterápia-kezelésre bizonyos esetekben otthoni infúziós pumpával is van lehetőség. Az 5-fluor-uracil az egyik, ilyen módon beadott gyógyszer. Olykor – hetente vagy havonta – infúzió formájában kell kapnia gyógyszert az illetőnek a klinikán, megfigyelés mellett. A gyógyszereket gyakran ciklusokban adják be a betegnek: több héten át hetente, majd néhány hétig egyáltalán nem, hogy a szervezet regenerálódjon.

A különféle kemoterápiás módszereknek eltérő mellékhatásuk lehet. Természetesen az orvos elmondja, mire számíthat a páciens konkrét kezelésekor. Ugyanarra a gyógyszerre más és más reakciót mutathatnak a betegek.

Ezek a leggyakoribb kemoterápia-mellékhatások

 1. Hajvesztés: a kemoterápia nem minden típusa okoz hajhullást, ám azon sok beteg számára, akik elveszítik a hajukat, ez a kemoterápia legtraumatikusabb része lehet. A jó hír az, hogy a terápia végeztével a tincsek ismét kinőnek.
 2. Bőr- és körömváltozások: a bőr és a köröm a test gyorsan növekvő részei, a kemoterápiák különböző módon befolyásolhatják őket. Mivel a kemoterápia a fényre érzékennyé teszi a pácienst, a bőre viszkethet, kiszáradhat, kipirulhat, a vénái sötétebbnek tűnnek. A körmök sárgássá vagy sötétté válhatnak, törékenyek lehetnek. A nagyobb mértékű bőrelváltozásokat azonnal kezelni kell, mert hosszútávon gondot okozhatnak.
 3. Hányinger: a kemoterápia leginkább aggasztó mellékhatása a hányinger, melyre azonban ma már vannak nyugtató gyógyszerek is. Ezeket sokszor a kemoterápia mellett adják a tünetek megelőzésére. Relaxációs technikák is segítenek.
 4. A száj és a torok megváltozása: néhány ember fémes gyógyszerízt érzékel a szájában, viszolygás vagy éppen sóvárgás alakulhat ki nála bizonyos ételekkel kapcsolatban. A száj száraz, érzékeny lehet, sebek jelentkezhetnek a szájban és a torokban, mely azonban átmeneti. Ha nagyon zavaró, beszéljünk orvosunkkal.
 5. Súly változások: valószínű, hogy a kemoterápia kezelés során az étvágy csökken. Enni azonban kell, az erő megtartása végett is. Nem szabad túl sokat fogyni. A kisebb ételek és a smoothie-k sokat segíthetnek. Előfordulhat az is, hogy a beteg extrán éhes lesz és hízik.
 6. Kimerültség: a kemoterápiás gyógyszerek kimeríthetik a vörösvértest-ellátást, azaz a sejteket, amelyek az egész testben oxigént hordoznak. A vérszegénység igen fáradttá teheti a pácienst, de irritáltnak, szédülősnek is érezheti magát, s légszomjjal küzdhet.
  szedules
 7. Koncentrációs problémák: néhány kemoterápiás alkalom után feledékennyé válhat az ember, „ködössé” válnak számára a dolgok. A változások nem nagyok, többnyire a beteg veszi észre. Érdemes emlékeztetőket készítenie.
 8. Idegi károsodás: az idegkárosodás – az úgynevezett neuropathia – megnehezítheti a test irányítását. A páciens ügyetlennek érezheti magát, bizsergést, zsibbadást vagy fájdalmat észlelhet a kezében vagy a lábában. A mellékhatások egy része visszafordítható, ezért fontos róla szólni orvosunknak.
 9. Fájdalom: az idegkárosodás fájdalmas lehet, erről is beszélni kell a doktorral. Az újabb fájdalmak nem feltétlen jelentik azt, hogy a rák terjed, ugyanis azokat a kezelés is okozhatja.
 10. Meggyengült immunrendszer és a fertőzés magasabb kockázata: a kemoterápia-gyógyszerek károsíthatják a csontvelőt, a test fehérvérsejt-gyárát. Amennyiben a fehérvérsejt-szám túl alacsonnyá válik (leukopenia), számos fertőzésre érzékeny lehet a beteg. Fontos figyelni a jelekre, főleg a lázra. A kemoterápia során gyakran végeznek vértesztet, éppen azért, hogy figyeljék a fehérvérsejt-számot és adhatnak nekik egy löketet bizonyos készítményekkel.
 11. Szívproblémák: bizonyos kemoterápiás gyógyszerek, például a doxorubicin és a daunorubicin károsíthatják a szívet. Az ilyen gyógyszereket szedő betegek több mint egyharmadánál szívelégtelenség alakulhat ki. Ezért a kezelés előtt és során is rendszeresen ellenőrizik a szívet. Ha a szívritmusban változást tapasztal a beteg, azt azonnal jelentenie kell, de a légszomjat és a hirtelen hízást is, mert ezek a szívelégtelenség jelei. Van hatékony kezelés a kemoterápiából adódó szívproblémára.
 12. Székrekedés vagy hasmenés: a kemoterápia és a fájdalomcsillapító gyógyszerek két leggyakoribb mellékhatása a székrekedés vagy hasmenés, ám a gyógyszerváltoztatás vagy életmódváltás gyakran segít ezeket orvosolni.

 13. Vese- és húgyúti változások: számos gyógyszert a máj és a vese dolgoz fel, s vizelettel hagyják el a testet. A vizelet színe megváltozhat, vér kerülhet bele, égető érzés jelentkezhet vizelés közben vagy sűrűn kell vécére menni. A kemoterápia végeztével ezek a problémák megszűnnek.
 14. Szexuális hatások: a rákbetegség kezelése minden bizonnyal elveszi a beteg kedvét a szextől, de a kemoterápia a hormonokat és a libidót is érinti. Szerencsére ez csak átmeneti. A kezelés során viszont előfordulhat gombás fertőzés a nőknél – amely a kemoterápia végeztével elmúlik.
 15. Terméketlenség: a rákgyógyszerek károsíthatják a petefészkeket és a heréket, sok esetben a károsodás tartós lehet. Ha szeretne még gyermeket, a páciensnek célszerű egyeztetnie orvosával arról, hogy még a kezelése előtt biztosítsák későbbi termékenységét.
 16. Hosszútávú hatások: egyes esetekben a kemoterápiának hosszútávú hatásai is lehetnek, beleértve a szerv- és az idegkárosodást, a vért a vizeletben. Olykor sajnos másmilyen rák is kialakulhat a kezelés eredményeként. A kemoterápiát kapott gyermekeknek fejlődési késedelmeik lehetnek. A hatások függnek a kapott gyógyszertől és a dózistól, valamint attól is, miként reagál ezekre az adott beteg.

Forrás: Adrina - napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.