DNS-re szabott rákkezelés

Amerikai kutatók a DNS változásait használják fel a rákszűrés fejlesztéséhez.

Amerikai kutatók új módszert fedeztek fel a rák elleni harcban, amely a rákos sejtek DNS-ében bekövetkező különleges változásokat használja fel arra, hogy még a legkisebb rákos elváltozásokat is kimutassa.

A baltimore-i Johns Hopkins Egyetem kutatói a legmodernebb DNS szekvenálás felhasználásával azonosítani tudták azokat a radikális genomikus átrendeződéseket, amelyek kizárólag a daganatokban következnek be, az egészséges sejtekben nem.

A rákos sejtekben lezajló DNS-átrendeződések az egyes daganatokra és betegekre jellemzőek. A változások "drámaiak", ezért a kutatók könnyebben kimutathatják őket az új módszer segítségével, mely a PARE (Personalized Analysis of Rearranged Ends) nevet kapta – számolt be Victor Velculescu onkológus professzor, a tanulmány vezető szerzője.

gen22

Ha a genom olyan lenne, mint egy több fejezetből álló könyv, akkor az átrendeződés olyan lenne, mintha kicserélnénk két fejezetet, hogy felboruljon a sorrend. Ezzel szemben az egyszeri bázismutáció olyan, mint egy egyszeri nyomdahiba egy fejezeten belül.

A kutatók mostanáig ezekre az egyszeri "elütésekre" összpontosítottak, amikor az emberek genomját szekvenálták. A PARE azonban az egész genomot vizsgálja, vagyis nem pusztán egyetlen nyomdahibát, hanem a könyv egész fejezetét.

"Amikor átlapozunk egy könyvet, könnyebb kiszúrni, hogy a fejezetek rossz sorrendben vannak, mint észrevenni egy nyomdahibát. Ha tehát a DNS átrendeződést pontosan fel tudnánk ismerni, ez lenne az egyik legjobb módja annak, hogy megkülönböztessük a rákos sejteket a normális sejtektől" – nyilatkozta Velculescu az újságíróknak az Amerikai Tudományfejlesztési Társaság (AAAS) éves konferenciáján, ahol a PARE-t bemutatták.

"A PARE különlegesen érzékeny a daganat DNS-ére, és felhasználható a rejtett vagy klinikailag nem kimutatott daganatok diagnosztizálására, amelyek nem látszanak a CT-n" – tette hozzá Luis Diaz, a Johns Hopkins másik onkológia professzora, a tanulmány társszerzője.

shutterstock_125156772 Tudj meg minél többet az alattomos rákról!

A PARE segítségével azt is meg lehet határozni, hogy a beteg daganatát teljesen eltávolították-e a műtéttel, ami elkerülhetővé teszi a rákos betegek műtét utáni felesleges kemoterápiáját és sugárkezelését.

A kutatók azt remélik, hogy a PARE rákdiagnosztikai módszerek már két éven belül elérhetővé válnak a klinikai orvosok és betegeik számára. Diaz és Velculescu azonban arra is felhívta a figyelmet, hogy a PARE nem olyan csodafegyver, amely véget vet a ráknak, de módszerük a teljes genom szekveniálásának első klinikailag használható alkalmazását jelenti.

Tanulmányuk során a kutatók négy daganatmintát elemeztek, két vastagbél– és két emlőrákmintát, és normál szövetmintákkal vetették össze, amelyekben nem fordult elő DNS átrendeződés. A daganatos mintákban DNS átrendeződéseket azonosították, és ugyanezeket a változásokat mutatták ki a daganatokról a vérbe került DNS-ben is.

daganat1

A PARE széles körű felhasználásának legfőbb akadálya a magas ára: egy genomvizsgálat betegenként körülbelül 5000 dollárba kerül. A CT-vizsgálat páciensenként körülbelül 1500 dollár, ez azonban nem mindig képes kimutatni a kisméretű daganatokat.

Kenneth Kinzler onkológus szerint a PARE költséghatékonyságban várhatóan hamar felülmúlja a CT-vizsgálatot, és valószínűleg sokkal informatívabbnak bizonyul majd.

"Amint a PARE megfizethetővé válik, hasznos kiegészítővé válik az orvosok számára abban, hogy személyre szabhassák a kezelést, és hatékony kiegészítővé válhat a hagyományos monitorozás illetve más módszerek mellett" – véli Rebecca Leary, a Johns Hopkins Kimmel Rákkutató Központjának doktorandusza, aki szintén részt vett a kutatásban.

Forrás: