Mi történik a CT vizsgálat alatt?

Képalkotás egy gyűrűn keresztül. Az emberi szervezet szeletekre bontása, és képpé alakítása. Vizsgáljuk meg, hogy hogyan vizsgál a CT!

A komputertomográf szeletekben fényképezi le a szervezet lágy szöveteit, csontját, és az ereket. Az eljárás hasonlatos a hagyományos röntgenhez, azonban ebben az esetben a számítógépes eljárásnak köszönhetően keresztmetszeti „szeleteket” tár fel a gép. Mikor használják, és vajon hogyan működik pontosan?

Sikeresebb kezelés

A precízebb szerkezetnek köszönhetően, a CT-vel készített felvételek olyan testrészeket is láttatni engednek, melyek a szokásos röntgen képeken rejtve maradnának az orvosi szemek számára. Mára a CT vizsgálat, a betegségek feltárásának vizsgálatai során gyakran alkalmazott módszer.

Kontrasztanyagos vizsgálat

A CT során kontrasztanyag beadásával is készíthetőek felvételek. Ennek segítségével még precízebben rajzolódik ki a vizsgált terület, mely hozzájárul a betegség precízebb diagnosztizáláshoz. A kontrasztanyagos vizsgálatoknak azonban lehetnek mellékhatásai, így nem minden páciensnél alkalmazhatóak egyformán.

Hatalmas fejlődés

A CT vizsgálatok az 1970-es évektől terjednek az orvostudományban. A technológia gyors fejlődésének köszönhetően, mára sokkal nagyobb sebességgel készülnek a jobb felbontású keresztmetszeti képek, miközben alaposan csökkent az ezalatt a beteget érő sugárzás.

qfc8k5qe4

Forgó röntgengép

A fánkformára hasonlító eszköz 20-24 cm átmérőjű nyílásán keresztül, az ágyon fekvő beteg számítógéppel irányítva tolható felfele. Ezalatt a gép, a kívánt területet fényképezi. A precíz eredmény érdekében, a betegnek teljesen nyugodtan kell feküdnie.

Működésének alapja

A képalkotás a kerek, forgó röntgencső segítségével történik. A síkszerű röntgensugár-nyalábok átvilágítják a testet, majd a gép mögött elhelyezett detektor rögzíti, hogy mely részen, milyen mértékben nyelődtek el a különböző irányból érkező sugarak.

A detektorban a sugárzásra érzékeny kristályok helyezkednek el, amik jeleket küldenek a géppel összekötött számítógépbe a vizsgálat alatt. A CT egy körbeforgás alatt több mint száz szeletet képes rögzíteni, és elvégezni az elemzéshez szükséges számításokat.

Mit érez a beteg?

Kontrasztanyagos vizsgálat esetén érezhet melegséget, de ettől függetlenül semmi szokatlan nem történik a CT során. A beteg az ágyon fekve a gép működése közben kattogó zajokat hallhat, és bár egyedül tartózkodik a szerkezetben ezalatt, mikrofon segítségével az orvos könnyen kommunikálhat vele.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.